Ukrajinský prezident Petro Porošenko odjel 18. září z Kanady do Spojených států, je to jeho první oficiální návštěva. Po schůzkách s Barackem Obamou a Johnem Kerrym promluví Porošenko na společném zasedání obou sněmoven kongresu. To je v USA pokládáno za velkou čest. Americké turné nového ukrajinského lídra by se dalo rozdělit na dvě části: pro potěšení byla návštěva Kanady a pro sponzorské instrukce si zajel do Washingtonu.


Jen sotva mohou ještě někde vedoucí představitelé kyjevských úřadů počítat s tak srdečným přijetím, jako v Kanadě. Ukrajinská diaspora tam čítá téměř 2 miliony a převážně se jedná o lidi rusofobsky zaměřené. Ukrajinský volební blok je v Kanadě natolik vlivný, že na něj musejí brát ohled všichni zdejší politici. Oficiální Ottawa uvítala Porošenka dalším balíkem protiruských sankcí a slibem pomoci vším možným v boji s ruskou agresí.

Na společném zasedání sněmoven kanadského parlamentu ujistil Porošenko své kanadské krajany, že Ukrajina překročila Rubikon…a nikdy víc se nevrátí do temnot ruské minulosti. Co konkrétně měl na mysli, těžko říct.

Všichni jsou si samozřejmě vědomi toho, že hlavním bodem turné je schůzka s prezidentem Obamou. Sám Obama mluvil několik hodin před Porošenkovým příjezdem velice otevřeně. Přijetí ukrajinského prezidenta v Bílém domě je podle něj svérázným poselstvím adresovaným Vladimiru Putinovi, které nahradí tisíce slov jak v angličtině, tak i v ruštině. Takže, když Moskva nepřestane kout pikle, bude mít Washington Kyjev ještě víc rád.

V Moskvě ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov odrazil takový přístup ještě před cestou ukrajinského prezidenta do USA:

[quote align="center" color="#999999"]

Bílý dům už oznámil, že této návštěvy využijí Spojené státy k tomu, aby vyjádřily svou podporu Ukrajině v její snaze o nastolení demokracie, o nezávislost a stabilitu. Doufám, že to nebude demokracie na irácký nebo libyjský způsob. A že Washington bude opravdu podporovat celou Ukrajinu, nikoli jen určitou část ukrajinské politické elity, která si zvolila kurz na silové potlačení části vlastního lidu. [/quote]

O této schůzce by se nemělo mluvit jako o mezistátních jednáních, ale jako o předvolání správce majetku za účelem získání instrukcí od svého „pána“, soudí politolog Georgij Fjodorov:

[quote align="center" color="#999999"]

Na Ukrajině teď nastalo období prakticky otevřeného, přímého řízení USA.  Porošenko přijel prosit o komplexní pomoc, pomoc vojenskou i ekonomickou. Ukrajina je jako stát prakticky bankrot. A potřebuje velké penze. A bude se samozřejmě znovu hovořit o vstupu Ukrajiny do NATO a do EU a budeme svědky velice tvrdé protiruské rétoriky. [/quote]

Podle slov expertů má před sebou Petro Porošenko ve Washingtonu velice nesnadný úkol. Před volbami na Ukrajině potřebuje mír. Zatímco Washington potřebuje nástroje nátlaku na Rusko a mezi ně mír v žádném případě nepatří.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru