V Rusku mají v úmyslu zakázat prodej slabě alkoholických energetických nápojů. Důkladně propracovaný návrh zákona už projednávají ve Státní dumě. Příčinou zákazu je negativní vliv na zdraví národa. Hlavním konzumentem energetických koktejlů je mládež. Reklama výrobců silně perlivých nápojů ve výrazně zbarvených plechovkách za dostupnou cenu slibuje, že po jejich požití bude člověk čilý, mobilizují se vnitřní zdroje a prudce se zvýší práceschopnost. O tom, že takový účinek zajišťuje nadměrné množství kofeinu a podobných látek, se už reklama nezmiňuje.


Stejně jako v ní nenajdeme ani varování, že podobné nápoje jsou návykové, nejdřív jde o návyk psychický a potom i fyzický. A to máme na mysli na první pohled poměrně neškodné nealkoholické povzbuzující koktejly. Zatímco ty, které obsahují nepříliš vysoké procento etylového lihu, jsou mnohem nebezpečnější, tvrdí doktor chemických věd Konstantin Eller:

[quote align="center" color="#999999"]

Jde o to, že povzbuzující složky snižují hranici spotřeby alkoholických nápojů. Lidem se zdá, že nepijí líh, ale něco jako pepsi colu. A za druhé tu jde o odbytiště, nekvalitní produkce. Značné množství barviv, aromatizátorů a jiných složek maskuje nízkou kvalitu lihu. A v hotovém výrobku se už jeho kvalita prověřit nedá. [/quote]

Je to už druhý pokus členů ruského parlamentu zakázat energetické nápoje. Před půldruhým rokem byl vypracován návrh zákona zakazující prodej a výrobu podobných nápojů na území Ruska. To ale bylo v rozporu s technickým reglementem Celní unie sdružující Rusko, Bělorusko a Kazachstán. Proto se teď poslanci rozhodli pro jiný postup. Zákaz se bude týkat pouze prodeje alkoholických koktejlů na území Ruska. O výrobě se bude hovořit se členy Celní unie zvlášť. Chtěli bychom doufat, že ruskou iniciativu podpoří, zdůraznil Konstantin Eller:

[quote align="center" color="#999999"]

Jako příklad by se dala uvést situace v jiných zemích. V USA například celá řada států rozeslala dopisy výrobcům alkoholických energetických nápojů s požadavkem, aby buď vůbec odstranili z těchto nápojů povzbuzující složky, nebo alkohol. Potom byly na základě těchto varovných dopisů podobné koktejly v některých amerických státech zakázány. Dočasný zákaz jejich prodeje rovněž vyhlásila Francie, Dánsko a některé další země. [/quote]

V Rusku už před dvěma lety řada regionů přestala slabě alkoholické energetické nápoje prodávat. Proti tomuto rozhodnutí se snažili odvolat u soudu, soudci se ale postavili na stranu administrativy regionů. Současné rozhodnutí poslanců bude platit pro celou zem.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru