Rusko a Čína posuzují možnost vytvoření analogu systému SWIFT pro vzájemný platební styk. Sdělil to vicepremiér Igor Šuvalov k závěrům pekingských jednání s čínskými podnikateli. Šuvalov poznamenal, že čínská strana tento návrh podpořila a příslušné úřady posoudí možnost jeho ztělesnění. Myšlenka vytvoření vlastního analogu SWIFT vznikla po té, co státy EU pohrozily vyloučením Ruska z této světové soustavy mezibankovních zápočtů kvůli ukrajinským událostem. Zatím mají výzvy k vyloučení Ruska ze SWIFTu spíše politickou povahu.


Plně vyloučit RF ze světové finanční soustavy, jak to učinili svého času s Íránem, je sotva možné.

Avšak „sankční hrozby“ přispívají k vzniku u byznysmenů a investorů pocitu nejistoty. Nikdo nechce riskovat a vkládat peníze, když se dají očekávat další sankce, a prostředky mohou být na nejistou dobu zmrazené. Právě za účelem vyhnutí se tomuto nebezpečí navrhlo Rusko přechod na vlastní systém mezibankovních styků, řekl hlavní ekonom Sberbank CIB Jevgenij Gavrilenkov:

[quote align="center" color="#999999"]

Je to celkem realistický nápad: technologie SWIFT není unikátní. Celý proces může potrvat asi dva roky. Jiná otázka je, jak bude nový systém uplatněn na trhu. SWIFT je globální telekomunikační systém. Není fakt, že zahraniční banky, jež aktivně používají SWIFT, budou ochotny použít také jiný systém. [/quote]

Podle mínění Jevgenije Gavrilenkova, životaschopnost budoucího systému závisí především na počtu bank, které projeví o to zájem. Čínské banky tento zájem již projevily. Pro Čínu je alternativní systém zápočtů velmi atraktivní, protože dovolí zříci se dolaru a posílit úlohu jüanu na světovém bankovním trhu.

Pro soukromé vkladatele se rovněž chystá alternativa západního systému. Jde o rozšíření přítomnosti čínského systému Union Pay na ruském trhu. Zatím bylo v Rusku emitováno jen několik desítek tisíc čínských platebních karet. Ale do tří let může překročit 2 miliony. Union Pay je připraven k spolupráci s novým ruským systémem platebních karet. Čínská strana poskytne svoji infrastrukturu pro uskutečnění zápočtů v jüanech a rublech.

Union Pay samozřejmě nedokáže vytlačit plně z ruského trhu karty Visa a Master Card. Sotva se také dá úplně zříci systému SWIFT. Avšak alternativní systémy mají dobré vyhlídky na ruském a světovém trhu. Rusko a Čína dokážou realizovat v jüanech a rublech polovinu dvoustranného obchodního obratu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru