Evropa rozšířila sankce proti Rusku. Pozadu nezůstávají ani Američané, kteří doufají, jak prohlásil prezident Obama, že zesílí politickou izolaci Moskvy. Z pohledu expertů, podobné jednání Západu je obzvlášť nemístné na pozadí jednání, které bylo zahájeno na Ukrajině. Je zřejmé, že kurz na politickou izolaci Moskvy nijak nenapomáhá deeskalaci ukrajinského konfliktu. To je zcela samozřejmý a jediný cíl, který se snaží Západ dosáhnout, když se snaží postavit Rusko na kolena. Podle názoru předsedy Státní dumy Sergeje Naryškina, iniciátoři protiruských sankcí se odcizili realitě. Podobný názor vyjádřil stálý představitel Ruska při EU Vladimir Čižov:


[quote align="center" color="#999999"]

Zavádět nové sankce a zároveň nařídit do konce září (zbyly dva týdny) vypracovat návrh na jejich zrušení – to je nonsens dokonce v byrokratickém smyslu a už vůbec v politickém. EU společně se zámořskými "přáteli" posledních několik měsíců prohlašují, že hlavním cíle je deeskalace konfliktu na jihovýchodě Ukrajiny a přimět Moskvu ke vstřícným krokům. Dnes se EU sama vydala směrem k eskalaci napětí, vždyť těmito sankcemi Evropa stimuluje kyjevský "válečný blok." [/quote]

Přitom pro ruský byznys nebudou sankce kritické. Objemy prostředků, které stát poskytuje, vylučují jakýkoli vliv západní politické konjunktury na ekonomické ukazatele. Komentář experta ruského Institutu světové ekonomiky a mezinárodních vztahů Vladimira Olenčenka:

[quote align="center" color="#999999"]

Investiční programy ruských zbrojních společností jsou orientovány na státní rozpočet. Co se týká společností z energetického sektoru, tak jejich investiční plány, alespoň tedy letos, neuvažují o žádných zahraničních půjčkách. Zároveň s omezením půjček pro ruské společnosti bude část západního kapitálu nevyužita. Avšak kapitál nerad stojí na místě, a tedy tato část se přemístí do spekulativní oblasti. A to destabilizuje západní ekonomiku. [/quote]

Podle názoru ředitele nezávislého sjednoceného vědecko-výzkumného centra The Bruges Group Roberta Ouldse, Evropská unie chce rozšířit svůj vliv dál na východ a jedinou překážkou těmto plánům je Rusko. Jak ale uvádí expert, prezident Putin nedovolí, aby evropští politici navlíkli na Rusko svěrací kazajku. Podle jeho názoru musí Západ spolupracovat se Západem a nepovažovat ho za nepřítele.

Robert Oulds je přesvědčen, že nový balík sankcí je začátkem obchodní války. A to, že k tomu dochází nehledě na křehkou stabilizaci situace na jihovýchodě Ukrajiny znamená pouze to, že Evropa touží potrestat Rusko za jeho nepokoru.

Většina analytiků je přitom přesvědčeno, že Kreml bude provádět nezávislou domácí a zahraničí politiku, která odpovídá jeho národním zájmům. Ať se to někomu na Západě líbí nebo ne.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru