Životní styl a potřeby lidí se mění a s tím souvisí i zmenšovaní našich obydlí. Tento nový způsob bydlení se rozšířil zejména v severní Americe u lidí, kteří už mají dost současného konzumního života, který přivedl miliony lidí do dluhů. Naštěstí už je ale možné žít svůj sen. Typický americký dům má obvykle rozlohu 800m2, zatímco malý domek pouze 30-120m2. Tyto nové domečky si můžete pořídit ve všech možných tvarech, velikostech a formách, které se zaměřují na zjednodušené bydlení.


To znamená, že pokud dva lidé obývají prostor třeba 90m2 a nazývají ho malý, pak domov pro 8 lidí o velikosti 600m2 je „malý“ také. Celý nápad je o jednoduchém a praktickém bydlení.

Položme si otázku, kdo vlastně chce strávit ty nejlepší roky svého života splácením obrovských dluhů? Ten stres, peníze a čas vyplýtvaný na splácení hypotéky za to prostě nestojí. Jistě, takový dům může být výbornou investicí do budoucna, ale pžedražené nemovitosti, zejména v městských částech, si většina nemůže dovolit.

Další výhodou malých domů je, že se musíte všeho zbavit. Mluvím o těch všech věcech, které skladujete všude možně, ale ve skutečnosti je vůbec nepoužíváte. S tímto procesem přijde ohromná úleva. Zbavíte se starých nepotřebných věcí a začnete něco nového.

Jednou z vůbec nejlepších věcí o těchto domech je, že si v podstatě můžete vytvořit kompletně podle svých představ. Existuje ohromná škála designů od těch ve stylu venkovské chaloupky po ty úplně moderní. Všechny s jedinečným exteriérem i interiérem.

Takovýto malý dům Vás může stát mezi 15 až 80 tisíci dolary. Se zkušeným stavitelem, který má přístup k materiálům za velkoobchodní ceny, a přáteli, kteří Vám pomohou se stavbou, Vás vyjde opravdu na těch 15,000. Pokud chcete opravdu „vymazlený“ dům, může Vás stát i 80,000, ale když si najmete nějakou pracovní sílu a získáte si sami levnější materiál, průměrná cena takových domků je 23,000 dolarů.

 

 

Tahle stylová malá obydlí nabízí perfektní alternativu pro dostupné bydlení, z kterého těžíte nejen Vy, ale i planeta. Na stavbu se neplýtvá takovým množstvím přírodních zdrojů a rovněž poplatky a energie spojené s tímto druhem bydlení jsou o hodně nižší. Meg Stephens z Iowy říká, že během kruté iowské zimy zaplatí za topení na propan butan neuvěřitelných 170 dolarů.

Menší bydlení je naší budoucností. Nabízí nám to možnost osvobodit se z dluhů a jiných otěží, které nám snižují kvalitu života. Takže na co vlastně čekáte? Prodejte vše, co nepotřebujete, splaťte své dluhy a buďte svobodní!

 

 

 

 

 

 

Zdroj: themindunleashed.org