Na povídačku za videem s uříznutím hlavy Jamesi Foleymu padly čerstvé pochybnosti poté, co mluvčí syrské vlády tvrdila, že tento americký žurnalista byl militanty ISIS zabit už před rokem. Po zveřejnění videa minulý týden, které mělo údajně ukazovat Foleyho vraždu, dospěli vrcholní forensní experti k závěru, že záznam byl sehraný pomocí „triků s kamerou a vybroušených technik post-produkčních úprav,“ což je v souladu s analýzou Infowars, že video bylo příliš pochybné na to, aby jej bylo okamžitě použito jako ospravedlnění k vojenským útokům na Sýrii.


Oficiální mluvčí syrské vlády Bouthiana Shaaban teď záležitost ještě zkomplikovala, neboť tvrdí, že Foley byl militanty Islamistického státu ve skutečnosti zavražděn už před rokem.

„Jamese Foleyho nejdříve zajala Svobodná syrská armáda a ta ho prodala ISIS (což je předchozí jméno IS). Můžete si to ověřit u OSN … James Foley byl zabit před rokem, ne teď, oni jen teprve teď zveřejnili obrázky, ale zabili ho už před rokem. My máme definitivní informaci, i OSN má tu informaci,“ řekla Shaaban.

Tohle tvrzení je v rozporu s povídáním, že Foleyho rodina 12. srpna obdržela dopis od militantů ISIS s hrozbou, že tohoto žurnalistu popraví, pokud Barack Obama dá zelenou k náletům na militanty Islamistického státu v Iráku.

Videa zkrácení Foleyho o hlavu se používalo jako ukázkového k předvádění toho, co Washington zanedbal po loňském útoku chemickými zbraněmi v Gouta – na němž se budoval konsensus pro vojenský útok na Sýrii. Různí činitelé a zákonodárci toto video uváděli jako důkaz „nového kontextu“, který legitimizuje rozšíření americké vojenské aktivity na Středním východě.

Ač by ty nálety měly údajně být zaměřeny proti bojovníků ISIS a nikoliv proti pozicím syrské vlády, tak Asad opakovaně tvrdil, že jakákoliv americká vojenská akce v Sýrii bude válečným aktem hrozícím, že plamenem války bude pohlcen celý region.

Podle dnešních zpráv nařídil Obama americkým špionážním letounům, aby začaly nad touto zemí hlídkovat s výhledem na zahájení vojenského útoku, „což je krok, který by mohl USA zavléct do země, ve které už teď zuří bezvýchodná občanská válka,“ hlásí Daily Mail.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Zkušení novináři, kteří se nebojí psát pravdu. Erik Best, Ľubomír Huďo, Milan Vidlák, Tereza Spencerová a další… – nový časopis Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: globalresearch.ca