Americké ministerstvo obrany plánuje výzvědné lety v syrském vzdušném prostoru, jako přípravu na možné letecké útoky proti ozbrojencům z Islámského státu. Informoval o tom americký deník Wall Street Journal . List se odvolává na vyšší představitele americké vlády. Podle nich mají být v Sýrii nasazeny i bezpilotní letadla s cílem získat co nejvíce informací o militantech. USA se údajně nebudou ptát povolení od syrské vlády.


Washington zatím podle Wall Street Journal nerozhodl o tom, zda v Sýrii proti militantům zaútočí. Podle mluvčího Bílého domu existují i jiné možnosti než vojenské.

Ministr zahraničí Sýrie Valid Muallém navrhl USA pomoc v boji s ozbrojenci Islámského státu, který dokázal vzít pod svou kontrolu značná území v Iráku a Sýrii. 

USA už zasadily bodové letecké údery po pozicích ozbrojenců v Iráku, a také poukázaly na perspektivu podobných úderů v Sýrii. Muallém varoval Washington o tom, že podobné akce na území Sýrie mají být zkoordinovány s vedením země.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Zkušení novináři, kteří se nebojí psát pravdu. Erik Best, Ľubomír Huďo, Milan Vidlák, Tereza Spencerová a další… – nový časopis Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: online.wsj.com