Sankce Západu vůči Rusku jsou z právního hlediska mizivé, tak komentují v Moskvě nedávné rozhodnutí Bruselu. Ve středu Evropská unie schválila další seznam opatření zaměřených proti ruské ekonomice a do černého seznamu přibyla další jména. Evropští podnikatelé nejsou kroky Bruselu, mírně řečeno, nijak nadšeni: začínají už počítat ztráty. A některé země, mimo jiné pobaltské státy, mají obavy z naprostého propadu jejich vlastní ekonomiky.


V Rusku zatím žádný zvláštní účinek ekonomického nátlaku nepociťují. Žádné zvláštní ztráty neočekávají ani američtí podnikatelé. Avšak v Evropě, jejíž obrat zboží s Ruskem je mnohonásobně vyšší, než u USA, už začínají počítat ztráty. V Rakousku například ukazují předpovědi snížení vývozu o 20%. Analytici z Velké Británie předpovídají zpomalení tempa ekonomického růstu. Na poplach bijí i němečtí podnikatelé.

Příznačné je chování sousedů Evropské unie. Švýcarsko a Norsko vůbec nepomýšlejí na to, aby se k politickému rozhodnutí Bruselu připojily. Přesto, že Německo sice vlídně, ale dost důrazně doporučuje Curychu a Oslu, aby EU podpořily.

V některých zemích Evropské unie propukla málem panika. Omezení obchodu mezi Lotyškem a Ruskem spojené s novými sankcemi EU, bude mít ničivý vliv na lotyšskou ekonomiku, prohlašují na ministerstvu ekonomiky této země. Podle pesimistického scénáře se může HDP Lotyšska snížit o 10%.

Ekonomické ztráty jsou ale ničím, když jde o světovou hegemonii. Hlavním cílem Západu je zlikvidovat suverenitu Ruska, soudí spisovatel Nikolaj Starikov:

[quote align="center" color="#999999"]

Západ si zvolil kurz na likvidaci Ruska jako suverénního státu. A tady máme dvě varianty. Buď dostane Západ místo Ruska stát, který bude připomínat Rusko ze začátku 90. let – s ministry, kteří budou vždycky říkat „ano“ a zadarmo budou rozdávat státní bohatství. Druhou variantou je, že Rusko vůbec přestane existovat jako jednotný stát, změní se v konglomerát menších státních útvarů. [/quote]

Pod rouškou blahých cílů „ochrany suverenity a celistvosti Ukrajiny“ se Západ snaží odstranit ze světové scény konkurenta.

Pokud jde o nedávné kroky Washingtonu a Bruselu, Moskva mnohokrát prohlašovala, že rozmlouvat s Ruskem jazykem sankcí je nemístné a kontraproduktivní. Západní země nejsou jediné – ruská ekonomika má dost zahraničních partnerů. A to, co nebude moci dovážet, je s to nahradit vlastními silami.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru