Ukrajinský ministerský předseda Arsenij Jaceňjuk oznámil 24. července v Radě (Parlamentu) rezingnaci nejen svou, ale i celého kabinetu. K tomuto rozhodnutí došlo po stažení se dvou stran z koaliční vlády a poté, co nebyly přijaty dva důležité zákony, které požadoval Mezinárodní měnový fond (MMF). „Oznamuji svou rezignaci po kolapsu koalice a po blokování vládních iniciativ…“ „Svou rezignaci oznamuji v souvislosti s rozpadem parlamentní koalice stejně jako s nepřijetím četných důležitých zákonů.“


Tato rezignace ministerského předsedy znamená kolaps vlády a rezignaci celého kabinetu .

„Ale členové kabinetu budou nadále plnit své povinnosti, dokud se v Radě nezformuje nová koalice.“

24. července Rada zklamala a nepodpořila vládní návrh zákona týkající se rozpočtových škrtů pro rok 2014, které v zastoupení zahraničních věřitelů Kyjeva požadoval MMF. Výplata „Druhé tranše“ 17 miliard půjčky od MMF měla podmínku předchozího přijetí této legislativy.

„Parlament musí přijmout úpravy státního rozpočtu potřebné k financování naší armády a rovněž i dokumenty potřebné ke spolupráci s mezinárodními finančními institucemi (např. MMF, Světovou bankou, EBRD),“ řekl premiér Jaceňjuk.

Celá země je ve slepé uličce. Dokud nebude tato legislativa přijata, z MMF nepřijdou žádné peníze. Ukrajina do té doby zůstává na černé listině zahraničních investorů.

Navíc byl zamítnut i koncept záměru zákona o reformě systému přepravy plynu v této zemi. (Itar-Tass 24. července 2014).

Oba tyto zákony byly spjaté s vládním vyjednáváním jak s EU, tak s MMF.

 

K čemu dojde dále?

Národní ekonomika je v krizi, politické struktury této země jsou v naprostém rozkladu, a k tomu všemu dochází spolu s bezprostředními důsledky havárie Malaysian Airlines MH17 na Východní Ukrajině.

Ty dvě strany, které opustily koalici, jsou neonacistická strana Svoboda a centro-pravicová strana Ukrajinské demokratické aliance za reformu (UDAR) vedená bývalým boxerským šampionem Vitalijem Kličkem.

President Porošenko dal najevo, že tato rezignace kabinetu vydláždila cestu procesu smysluplné politické restrukturalizace: „Společnost chce úplný reset státní moci,“ řekl pan Porošenko.

To, co vyplývá z Porošenkova prohlášení, je, že parlamentní proces bude považován za nefunkční do té doby, než bude pro Radu závazné přijmout tu legislativu, kterou požaduje MMF a Evropská unie. A pokud Rada tuto iniciativu nepřijme, tak bude složení parlamentu vystaveno procesu změn pomocí nestoudných politických manipulací.

V roce 2014 požadoval rozpočtový projekt vyžádaný MMF masivní škrty v sociálních výdajích spolu s vyššími příděly Ozbrojeným silám. Jeho přijetí téměř přes noc přispěje k procesu dalšího ožebračení ukrajinského obyvatelstva.

Mluvčí Rady pan Olexandr Turčynov potvrdil, že strany Ukrajinská demokratická aliance za reformu (UDAR) a Svoboda jsou vítány, aby navrhly kandidáta, který zastane post dočasného ministerského předsedy.

Tolik tedy k demokracii: bude to vůdce neonacistické formace Oleh Ťjahňybok, kdo sehraje klíčovou roli při jmenování dočasného ministerského předsedy, co nahradí pana Jaceňjuka.

K parlamentním volbám dojde pouze, pokud se Radě během příštích 30 dnů nepovede upéct novou koaliční vládu:

Rozpad koalice „byl nejspíš dohodnut mezi politickými stranami usilujícími o volby a presidentem,“ řekl telefonicky Jurij Kakymenko, šéf politického výzkumu v kyjevském Razumkovově centru, tj. v nevládní politické skupině.

„Ty odchody z koalice by neměly paralyzovat práci parlamentu,“ řekl Porošenko před tím, než Jaceňjuk oznámil svou rezignaci.“ (Business Week, July 24, 2014)

Jaceňjuk ve svém rezignačním proslovu prozradil, že stát je zbankrotovaný, a že když pochybí v poslušnosti požadavkům MMF, tak to vyvolá sociální chaos:

„Skutečností je, že vy jste dnes pochybili neodhlasování těchto zákonů a já nemám nic, čím bych zaplatil mzdy policajtů, doktorů, učitelů; nic, za co bych nakoupil pušky, žádné palivo pro bojová vozidla pěchoty. Dnes jste nezvládli rozhodnutí, jimiž by se zaplnily plynojemy, které by nám umožnily přežít zimu, abychom se přinejmenším osvobodili ze závislosti na ruském plynu.“ (Rada, 24. července 2014)

 

Program MMF a dočasná vláda

Ve dnech po ukrajinském puči z 23. února, který vedl ke svržení řádně zvoleného presidenta, Wall Street a MMF – v součinnosti s US ministerstvem financí a Evropskou komisí v Bruselu – připravily jeviště k uvalení „silné ekonomické medicíny“ MMF.

Po instalaci dočasné koaliční vlády její ministerský předseda Arseny Jaceňjuk zavrhl byť i potřebu s MMF nějak vyjednávat. Volal po bezpodmínečném přijetí šokové terapie MMF.

„Nemáme jinou volbu než přijmout nabídku MMF.“Jaceňjuk prozradil, že Ukrajina „přijme jakoukoliv nabídku, jakou MMF a EU učiní.“ (voice of russia.com March 21, 2014)

Když se vzdal MMF hned od rozběhu dočasné vlády v březnu 2014, tak si byl Jaceňjuk plně vědom, že navrhovaná makro-ekonomická reforma od MMF a Světové banky brutálně ožebračí miliony lidí včetně těch, kteří na Majdanu protestovali proti Janukovičově vládě.

Přijetí ještě bezohlednějších složek ekonomického balíčku MMF vyžadujícího podpůrnou legislativu bylo odloženo až po volbách z 25. května.

 

Razie na Stranu regionů a Komunistickou stranu

Mezi tím vláda provedla likvidační razie na Ukrajinskou komunistickou stranu, která je teď už ilegální, stejně jako na Stranu regionů, když obě byly tvrdě proti politickým reformám od MMF.

 

Ukrajina jako spojenec bez statutu NATO

Následně ministerstvo obrany vzneslo otázku přímé americké vojenské pomoci ve vojenské kampani na Východní Ukrajině, kde Donbaská milice odrazila síly Kyjevského režimu.

„Současná situace jasně svědčí o ruském vměšování do Ukrajiny a o jeho vojenské podpoře aktivitám teroristických skupin ve východních regionech Ukrajiny… Zrovna teď potřebují Ukrajinské ozbrojené síly mezinárodní pomoc více než kdy jindy,“ řekl Davidu Baldwinovi z kalifornské Národní gardy náměstek ministra obrany Ihor Kabaněnko. (Kiev Post, July 24, 2014)

Důstojník Baldwin byl v Kyjevě při konzultacích na nejvyšší úrovni s ministerstvem obrany. Během schůzky s náměstkem ministra obrany Ihorem Kabaněnkem oznámil Baldwin v zastoupení amrické vlády, že:

„Spojené státy americké uvažují o možnosti udělit Ukrajině status spojence bez členství v Severoatlantické obranné alianci (NATO).“

… Baldwin řekl, že americká strana vysoce oceňuje svou spolupráci s Ozbrojenými silami Ukrajiny a je připravena jim poskytnout rozsáhlou pomoc.

Zdůraznil, že existuje předloha zákona o prevenci ruské agrese, jehož přijetí Ukrajině umožní získat status spojence Spojených států i bez členství v NATO, kterou teď vláda Spojených států zvažuje.

President Petro Porošenko požádal Kongres Spojených států, aby vyhlásil samozvanou „Lidovou republiku Luhanska“ a „Lidovou republiku Doněcka“ za teroristické organizace a její členy za teroristy. Porošenko věří, že když nefungují sankce, tak to vytváří základnu pro apel na Kongres Spojených států, aby udělil Ukrajině zvláštní status významného spojence mimo NATO (jako má Izrael, Austrálie a Filipíny), aby se tím umožnilo vyřešit její bezpečnostní problémy. (Ukrainian News, July 24, 2014)

Udělení „statutu spojence mimo NATO“ by připravilo scénu k možnému vyslání sil USA a NATO na Ukrajinu v kontextu spojených vojenských operací s Ukrajinskými ozbrojenými silami a Národní gardou.

Prof. Michel Chossudovsky

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: globalresearch.ca