Boje na východě Ukrajiny pokračují i přes vyhlášené příměří a veškeré úsilí mezinárodního společenství, které se snaží hledat mírové řešení. Proč Rusko nezasahuje do ukrajinské krize? Hlas Ruska položil tuto otázku Olivieru Berruyerovi, autoru ekonomického blogu lescrises.fr a prezidentovi asociace DIACRISIS:


[quote align="center" color="#999999"]

Myslím si, že v Rusku je teď na rozdíl od Západu dost rozumných lidí a už jen tohle je velice důležitý kladný moment. Přestože o tom probíhají určité spory, zatím nevidím, proč by mělo Rusko nějak aktivně zasahovat do událostí na Ukrajině. Když se ale situace ještě víc vyhrotí, pak nemůžeme vyloučit přímou nebo nepřímou pomoc obyvatelstvu východu Ukrajiny. [/quote]

V nebi nad Luhanskem byly zpozorovány americké vrtulníky třídy Apache. Podle mne to svědčí o tom, že USA začaly dodávat kyjevskému režimu zbraně. Má v takovém případě Rusko právo řídit se zásadou „oko za oko, zub za zub“, tedy poslat zbraně povstalcům z jihovýchodu?

Tato zásada není příliš vhodná pro konflikty tohoto typu, což názorně dokazuje to, co se v současné době odehrává na Blízkém východě. Součástí místního odporu na Ukrajině jsou převážně východní Ukrajinci, kteří kladou už několik týdnů zuřivý odpor. Je to vskutku neuvěřitelné: pouhá hrstka lidí převzala moc na východě a klade odpor regulární armádě. Armáda není s to toto území dobýt. Tak za prvé to znamená, že armáda vůbec netouží po tom, aby bojovala se svými bratry z východu. Za druhé jsou tito lidé výborně organizováni a mají podporu obyvatel z východu. Znamená to tedy, že se určité území pokouší oddělit podle vzoru Jugoslávie, přitom se většina obyvatel nehodlá stát součástí Ruska, jak to udělal Krym na začátku konfliktu. Zdá se mi, že jednání s nátlakem Ruska a Západu budou velice dlouhá. Když ale necháme jednat zbraně, mohou vzniknout složité a nebezpečné situace.

Tím spíš, že Ukrajina se sesouvá do opravdové ekonomické propasti. Když vezmeme v potaz čísla průmyslové výroby a celkové ekonomické ukazatele, pak vzniká otázka, jak dlouho se ještě současný režim udrží. Už za půl roku se bude potýkat s naprostým nedostatkem absolutně všeho. Udrží se ale do té doby povstalci z východu? Je to velice složitá otázka a nemyslím si, že Rusko dovolí, aby se boje přesunuly až na jeho hranice. Taková situace vypadá už dnes velice hrozivě.

U moci v Kyjevě jsou takové strany jako Pravý sektor, ten dělá naprosto šílené věci, o kterých se západní hromadné sdělovací prostředky skoro vůbec nezmiňují. Rusko nemá zájem na příliš aktivním zásahu, nemůže ale dovolit, aby bylo úplně zlikvidováno místní obyvatelstvo, které je s ním historicky těsně spojeno. Znamená to tedy, že teď je situace velice složitá, chování Kremlu mi ale připadá rozumné. Je třeba pokusit se uklidnit horké hlavy, dosáhnout uspořádání jednání a vyhlášení příměří.

USA teď bohužel nezastávají podobný postoj a chtěl bych doufat, že se tak zachová alespoň západní Evropa. Západu je vlastní kritizovat jiné, současná situace ale svědčí o naprostém krachu jeho politiky. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru