1. Strelkov dovolil Ukroušské armádě, aby vlezla do pasti své vlastní výroby v úzkém dlouhém koridoru mezi Novorosijskou armádou a ruskou hranicí známého jako ‚Kotel‘. Prý nikdy nepodceňuj svého nepřítele. V tomto případě to ale vypadá, že Ukroušská armáda se odchýlila od svých omšelých frází. 2. Nejméně 35 ukroušských vojáků bylo převezeno k lékařskému ošetření do Ruska. Potvrzeno. 3. Pohraniční postavení u Gukova bylo zasaženo několika střelami Gradů. V utečeneckém táboře u Gukova došlo k obětem. Potvrzeno. Zdroj palby Gradů je neznámý.


4. Evakuace zraněných z batalionu Vostok z pasti u Doněckého letiště koncem května pod vlajkou dočasného zastavení palby byla v té době zorganizována operativci OSCE. Ty dva konvoje Kamazů s vlajícími vlajkami příměří přichystané operativci OSCE byly přepadeny a zranění byli zmasakrováni jednotkami Pravého sektoru. Dva operativci OSCE přiznali, že věděli o ‚možnosti‘ přepadení, což je přiznání pronesené poté, co byla skupina OSCE propuštěna ze zadržení v Doněcku. Potvrzeno.

5. Sporadické těžké boje probíhají v různých lokalitách západně a severně od katastrů Luganska a Doněcka.

6. Katastry měst Lugansk a Doněckou a jejich okolní je bombardováno salvovými raketomety Grad, Hurikán a Směršč spolu s těžkým dělostřelectvem. Přibývají civilní oběti. Potvrzeno.

7. Ukroušská armáda umístěná v Charkově staví improvizované barikády, minová pole a kontrolní stanoviště. Potvrzeno.

8. Ve velkém skladišti obrněné techniky u Charkova Kyjev vyšetřuje. Většina tanků v tomto zařízení, které tu mají být uskladněny a udržovány v bojové pohotovosti, byla ve skutečnosti, nikdo neví kdy, vybrakována na náhradní díly. Několik, které nastartovaly při předběžném ohledání vypadají, že jim v neznámem čase přidali do motorových skříní ke klikové hřídeli cukr. Když se přidá cukr do skříně benzinového nebo naftového motoru, stačí tak půl kila, tak se rychle rozpustí v mazacím oleji a ten se začne přehřívat. Tahle sloučenina pak zabrání mazacímu oleji v recirkulaci a v mazání rotačních částí, ty se začnou přehřívat a vede to k praskání důležitých součástí. Motor pak už kromě několika podpůrných celků, které nemaže centrální mazání, nelze opravit. Potvrzeno.

9. Oblasti Slavjanska a Kramatorska dostávají z Kyjeva jen nepatrnou pomoc, pokud vůbec nějakou. Je velký nedostatek jídla i vody. Nacgvardějci Pravého sektoru pořád ještě terorizují zbývající obyvatelstvo a hledají každého, kdo by snad mohl pomáhat jednotkám Novorosijců v těchto oblastech. Zprávy o civilistech, kteří jsou stříleni – čti vražděni – jsou potvrzeny.

10. Situace v Kotli je pro Ukrouše velice vážná, až hraničící s katastrofou. Novorosijská armáda je obkličuje, ale netvoří uzavřenou linii, v linii kryté dělostřelectvem a salvovými raketomety je mnoho děr. Někteří z Ukroušů tedy bezpochyby utečou, ale dá se pochybovat, že by se z toho dostalo něco z jejich ještě zbývající techniky. Dobytí Marinovky a obsazení Saura završuje sevření a zpečeťuje osudy Ukroušů. Úplně vyčištění Kotle potrvá už jen pár dalších dnů.

11. Zpráva o některých vojácích Ukrlandu, co zahazují své uniformy a utíkají z Kotle, jsou potvrzeny.

12. Zpráva o jedné skupině vojáků Ukrlandu, kterou chytili místní, je též potvrzena. Potvrzena je i jejich poprava místními za jejich zkázonosnost.

13. Pokračují partyzánské aktivity v oblastech Charkov a Cherson. Potvrzeno. Potvrzeny jsou i aktivity kolem Mariupolu. Potvrzují se i aktivity v různých oblastech Ukrlandu.

14. Tato válka bude dlouhá. Očekávejte úsilí o zastavení palby od Kyjeva, EU, OSN, UK, PACE, OSCE, masérky Tymošenkové už velice brzy. Není jasné, zda se Novorosijci budou na dalším zastavení palby podílet, když viděli výsledky prvního zastavení palby.

15. Novorosija platí a bude nadále platit hodně vysokou cenu krve a slz při svém boji proti teroristům vyslaným Kyjevem. Svoboda není zadarmo. Novorosia tu cenu zaplatí a svou svobodu si vybojuje. Potvrzeno.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: vineyardsaker.com