Německá kancléřka Angela Merkel je zklamaná, že kontaktní skupině na Ukrajině se nepodařilo vést rozhovory s přívrženci nezávislosti, řekl ve středu mluvčí německé vlády Steffen Seibert poté, co měla den před tím Merkelová telefonní hovor s ukrajinským presidentem Petrem Porošenkem. „Účastníci hovoru sdíleli své zklamání nad skutečností, že se přes veškeré úsilí kontaktní skupiny sestávající z Rusů, Ukrajinců a zástupců OSCE rozhovory se separatisty neuskutečnily. Porošenko a Merkelová rovněž sdíleli hodnocení kontaktní skupiny, podle níž se u separatistů projevuje nedostatek vůle k rozhovorům,“ řekl Seibert.


Kontaktní skupina na čtvrtek plánovala video-konferenci s vůdci ozbrojených milicí na východní Ukrajině, řekl před tím německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

V neděli ruský president Vladimir Putin vedl s Merkelovou rozhovor zcela věnovaný Ukrajinské krizi s tím, že oba vůdci zdůraznili potřebu vrátit se k práci kontaktní skupiny a vyhlásit zastavení palby a výměnu zajatců.

Dvě kola trilaterálních rozhovorů mezi zástupci samozvaných lidových republik Doněcka a Luhanska a kyjevskými činiteli proběhla v červnu, když se sešla kontaktní skupina včetně ruského velvyslance na Ukrajině Michaila Zubarova a dvou činitelů OSCE a bývalého ukrajinského presidenta Michaila Kučmy k diskusím o možné de-eskalaci konfliktu v Donbasu.

Kyjevské úřady vedou na východní Ukrajině už od poloviny dubna speciální vojenskou operaci k potlačení hnutí za nezávislost. V posledních několika uplynulých měsících v důsledku tohoto konfliktu zemřelo více než 450 civilistů.

Moskva opakovaně na Kyjev apelovala, aby okamžitě ukončil násilnosti a konflikt vyřešil mírovým dialogem.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: en.ria.ru