Všichni jsme na ně narazili. Všude po Internetu jsou strašliví trollové, které zjevně těší ostatním lidem znepříjemňovat život. Ale nejhoršími ze všech trollů jsou vládní trollové. A díky Edwardu Snowdenovi všichni známe některé z nových úžas budících dokladů o tom, co se opravdu za scénou děje. Podle nově odhalených dokumentů britská špehovací agentura GCHQ manipuluje on-line diskuse, infiltruje počítače určitých cílových osob, účelově jim poškozuje reputaci, upravuje výsledky on-line hlasování a využívá Twitter, Facebook a YouTube k účelům propagandy a špionáže. Pokud tím lidé nezačnou být teď pobouřeni, tak na to vlády Západních zemí budou nahlížet jako rozsvícenou zelenou, aby to dělaly ještě více. Nakonec to může dopadnout tak zle, že nebudeme moci moc důvěřovat ničemu, co na Internetu vidíme.


Na Internetu je spousta věcí, které jsou opravdu strašné, ale jedna věc je na něm úžasná, a tou je fakt, že obyčejným lidem umožňuje komunikovat v masovém měřítku jako nikdy před tím. Jak si začala běžná populace uvědomovat, jak mocným nástrojem může Internet být, začala být elita extrémně vyplašená. Na rozdíl od mnoha jiných věcí v naší společnosti, tohle nebylo něco, co by byli schopni snadno kontrolovat.

Ale elita se začala chytat všech těch nových technologií a učí se, jak jich využívat k vlastním účelům. Díky Snowdenovi máme teď seznam konkrétních nástrojů, které GCHQ k manipulaci Internetu využívá. Následuje krátký výtah z nedávného článku na ZDNet o těchto nových odhaleních…

Četné zajímavé nástroje a jejich krátký popis je níže:

[quote align="center" color="#999999"]

  • ASTRAL PROJECTION: Vzdálené GSM zabezpečený Internetový proxi využívající skrytou službu TORu.
  • POISON ARROW: Schopnost bezpečného stahování malware.
  • AIRWOLF: Kolekce YouTube profilů, komentářů a videí.
  • BIRDSTRIKE: Monitorování a profilování Twitteru.
  • GLASSBACK: Technika získávání IP adresy cíle předstíráním, že jsem spammer nebo upozornění na ně. Cíl nemusí odpovědět.
  • MINIATURE HERO: Zajišťuje záznam volání v reálném čase (SkypeOut i SkypetoSkype) a dvojsměrného okamžitého messagingu. Také seznamů kontaktů.
  • PHOTON TORPEDO: Technika aktivního odchytávání IP adres od uživatelů MSN messengerů
  • SPRING-BISHOP: Vyhledávání soukromých fotek cílů na Facebooku
  • BOMB BAY: Schopnost zvětšit dopad webové stránky
  • BURLESQUE: Schopnost rozesílat legrační SMS zprávy
  • GESTATOR: Zvýšení počtu u daných zpráv, normálně u videí nebo na populárních multimediálních webech (YouTube)
  • SCRAPHEAP CHALLENGE: Perfektní zábava z e-mailů od cílů z Blackberry.
  • SUNBLOCK: Schopnost odepřít funkčnost a posílat či přijímat e-maily nebo video materiály on-line
  • SWAMP DONKEY: Nástroj, který potichu lokalizuje všechny předdefinované typy souborů na stroji cíle a zašifruje je.
  • UNDERPASS: Mění výsledky on-line hlasování (před tím to bylo známo jako NUBILO).
  • WARPATH: Masové rozesílání SMS zpráv na podporu kampaní Informačních operací.
  • HUSK: Bezpečná platforma zpráv z webu na web na bázi mrtvých schránek.[/quote]

Seznam je datovaný z roku 2012 a říká, že většina těch nástrojů je „plně provozuschopná, otestovaná a spolehlivá,“ s dodatkem: „Neberte to jako katalog. Když tu něco nevidíte, tak to neznamená, že to nemůžeme postavit.“

Jestli máme mít svobodnou a otevřenou společnost, tak prostě nemůžeme mít vlády Západního světa, které systematicky provozují manipulace Internetu ke svým vlastním účelům.

A samozřejmě, to není jen Británie, kdo dělá takovéto věci.

Zrovna nedávno např. nachytali USA, že manipulují diskurs na Redditu a editují Wikipedii.

Zbytek světa nás při tom všem sleduje, a jsou z nás naprosto znechuceni. Čím více jednáme jako nacisté, tím více nás za ně považují.

V tomto okamžiku nás už i naši nejbližší přátelé hlasitě odsuzují. Německo právě chytilo jednoho amerického špiona a německé noviny tvrdí, že na německých ministerstvech pracují „tucty“ dalších CIA zrekrutovaných špionů.

A Němci už začali být tak paranoidní kvůli jejich špehování NSA, že německá vláda už opravdu uvažuje o návratu k používání psacích strojů…

Německo by se mohlo dát ke staré škole ochrany před špionáží.

Německá vláda bude nadále používat zašifrované e-maily a telefony, rovněž by ale mohla rozšířit používání psacích strojů, řekl v pondělí Patrick Sensburg, šéf německého parlamentního vyšetřování amerického špehování v interview s německou TV stanicí ARD, hlásí Reuters.

Němci uvažují i o používání nikoliv elektronických psacích strojů, řekl Sensburg.Proč bychom měli špehovat své nejbližší přátele je cosi, co nikdy nepochopím. A když v tom budeme pokračovat, tak nám brzy vůbec žádní přátelé nezůstanou.

Naštěstí rostoucí počet Američanů začíná mít dost rostoucí tyranie všude kolem nás. Líbilo se mi, jak John W. Whitehead vyjádřil svou frustraci v nedávném článku o vynořujícím se americkém policejním státě.

Mně se nelíbí, když jsem podrobován skenování, prohledávání, vysvlékání a dalšímu ponižování od TSA. Nelíbí se mi razie VIPR na tzv. „měkké“ cíle jako jsou nákupní galerie a autobusová nádraží muži v černém, co vypadají jako Darth Vader. Nelíbí se mi součinnostní centra, která představují kombinované dohledové úsilí federálních, státních a místních vynucovatelů zákona.

Nelíbí se mi zákony, které kriminalizují Američany za jinak zákonné aktivity jako provádění náboženských studií doma, pěstování zeleniny na svém vlastním dvorku a sběr dešťové vody. Nemám rád NDAA, který dovoluje presidentovi a ozbrojených silám zatýkat a zadržovat americké občany naneurčito. Nemám rád zákon Patriot Act, který otevřel dveře všem způsobům zneužívání vládní moci a vtírání do našeho soukromí.

N emám rád ministerstvo domácí bezpečnosti (DHS), které se stalo americkou vnitřní okupační armádou. Nemám rád používání vojenských zbraní, jako jsou obrněná vozidla, zvukové kanóny apod. proti americkým občanům. Nemám rád, když vládní agentury jako DHS, pošty, sociálka a pro divokou přírodu nakupují munici s dutými kulkami. A určitě nemám rád to, co znamenají stavby zadržovacích center, která by mohla ubytovávat americké občany.

Je zapotřebí, aby se tomu lidé Západního světa postavili a řekli, bylo toho dost.

Zůstaneme snad potichu, když se ničí integrita Internetu?

Budeme snad potichu, když se bude Internet předělávat na nástroj vládní propagandy?

Budeme snad potichu, když se ty svobody a ta volnost, co nám zbyla, bude systematicky drtit? Jestli se i vám nelíbí směr, kterým všichni směřujeme, tak je teď čas nechat svůj hlas slyšet.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: endoftheamericandream.com