Jak jsme přes víkend hlásili v článku, „Tlakem na Francii USA jen urychlují úpadek dolaru,“ když po rekordní $9 miliardové pokutě na francouzskou BNP byl pokřik rychlý a zběsilý, při němž téměř všichni v celém řetězci velení od CEO Totalu až po šéfa Francouzské centrální banky (a člena ECB) Christiana Noyera říkají, že USA nyní jasně zneužívají sílu dolaru jako rezervní měny, a že je čas vykročit pryč od rezervní měny založené na dolaru (jak tohle hraje do noty se současnými francouzskými požadavky na nižší EUR, to je zase jiná těžko pochopitelná záležitost). Vypadá to, že poté, co USA Francii dotlačily do rusko-čínské Eurasie, a do proti-USA tábora, tak teď to samé udělají s Německem.


Protože poté, co rozzuřily německé obyvatelstvo nejdříve tím, že mu odmítly vrátit zlato (podle legendy) uložené v newyorském Fedu, tak pak po jednom špehovacím skandálu za druhým, kdy naposledy je v tom i přímo se CIA podbízející německý dvojí agent, přišel teď čas „potrestat“ největší německé banky za ten samý druh praní peněz, do kterého se zapojovala BNP. Jak hlásí NYT a Reuters, přišel čas přejít od skandálu s BNP k tomu, co se brzy stane průšvihem Commerzbank a Deutsche Bank.

Podle NYT je razie na praní peněz „zaměřená na další evropské finanční centrum: Německo. Státní a federální úřady začaly s aranžováním rozhovorů s Commerzbank, druhým největším německým půjčovatelem kvůli obchodování této banky s Íránem a s dalšími zeměmi na černé listině Spojených států, říkají lidé obeznámení s touto záležitostí. Tato banka, která je podezřelá z transferů peněz prostřednictvím svých amerických operací v zastoupení společností v Íránu a Súdánu by se mohla dohodnout na urovnání se státními a federálními úřady už letos v létě, řekli lidé obeznámení s touto záležitostí, kteří nemají zmocnění o tom mluvit veřejně.

[quote align="center" color="#999999"]

Rýsuje se vyrovnání, které úřady zatím začínají jen črtat, v němž se předpokládá, že bude obsahovat $500 milionů pokuty pro Commerzbank, dodali tito lidé. Ač prokurátoři pořád ještě zvažují trest, lidé obeznámení s touto záležitostí řekli, že banku nejspíš čeká dohoda o odloženém stíhání, při níž by se mohlo suspendovat obvinění z trestného činu výměnou za finanční pokutu a další ústupky.[/quote]

Není to ale jen Commerzbank – urovnání s touto menší bankou pouze dláždí cestu k potrestání té největší banky ze všech (z hlediska hrubých vyčíslitelných držeb derivátů): Deutsche Bank.

[quote align="center" color="#999999"]

Potenciální dohoda s Commerzbank – by podle předpokladu měla vydláždit cestu pro jiné vyrovnání s Deutsche Bank, tj. s největší německou bankou – proti kterému by mělo blednout i srovnání s případem minulý týden oznámeným u největší francouzské banky BNP Paribas. Francouzská banka souhlasila, že zaplatí rekordní pokutu $8,9 miliardy a přiznala vinu u obvinění z trestného činu zpracováním transakcí v zastoupení Súdánu a dalších zemí, které Amerika postihla sankcemi, což je vzácné trestní postižení finančního giganta.[/quote]

Jak NYT správně dodává: „Vyšetřování Commerzbank znamená další zápletku: Tuto banku ze 17 procent vlastní německá vláda. Není jasné, zda – stejně jako v případě BNP, kdy francouzské úřady za banku intervenovaly – by rozhovory o urovnání nemohly zažehnout diplomatickou roztržku mezi Washingtonem a Berlínem.“

Samozřejmě, že kvůli této směšné diplomatické politice „spálené země“ Obamovy administrativy, jestli to tak lze nazvat, už nikdo nemůže být překvapen, že si americký president odcizuje bývalé spojence jednoho po druhém.

Jak jsme si poprvé všimli před několika týdny, když se objevilo zapojení JPM do tohoto praní peněz, „někteří kritici se ptali, proč americké úřady zaměřily své zraky k evropským bankám. Odpověď je taková, jak říkají úřady, že americké banky se z větší části vyhýbaly transakcím pro Írán a Súdán. Ale ani americké banky nejsou imunní vůči dotykům špinavých peněz. Jednotka Citigroup Banamex je vyšetřována kvůli zpracování peněz spojených s drogovým kartelem. A v lednu JPMorgan Chase dosáhla s úřady dohodu o zhruba $2 miliardovém vyrovnání kvůli ignoraci příznaků pyramidové hry uspořádané Barnardem L. Madoffem, který v této bance vedl účty více než dvě desetiletí.“

Ne jen to, ale jak jsme psali přes víkend, bankou, která pro BNP skoro desetiletí zprostředkovávala praní peněz, nebyl nikdo jiný než JPM. Člověka by zajímalo, zda JPM nebyla i tou bankou, co „mimoděk“ umožňoval praní i těch německých peněz po celé planetě. Říkali jsme mimoděk (unwittingly)?

Prozatím by se mohlo debatovat o idiocii americké zahraniční politiky lačně tlačící evropské spojence do otevřených náručí Ruska a Číny v nejhorším možném okamžiku, kdy náhle propukají regionální a občanské války a konflikty ve všech klíčových geopolitických žhavých bodech, aby člověka začalo zajímat: zda v případě BNP byla ta „pokuta“ důsledkem francouzské neochoty zastavit ruskou dohodu o obojživelných válečných lodích i přes požadavek USA. Takže by mohla být na místě zvědavost, co mají USA při vydírání německých bank za lubem: člověka by fakt mohlo zajímat, jaký trest si Angela Merkel v očích Johna Kerryho a toho nejapného spolku za scénou zaslouží k nestoudnému potrestání jak jejího, tak Německa před zraky celého světa?

Jedna věc je jasná: jestli si USA myslí, že Německo bude nadále Ameriku považovat za svého nejlepšího přítele na věčné časy a nikdy jinak, a nebude dělat žádné nouzové plány pro případ, že by aliance s USA nakonec zkrachovala a vyhořela, tak by mohli být opravdu překvapení, až Eurasijská aliance Ruska a Číny nakonec oznámí ten chybějící článek člena nejvyšší důležitosti: výrobní a exportní lokomotivu světa, samotné Německo.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com