V podcastu tohoto týdne se vracíme k Miku Maloneymu, monetárnímu historikovi a zakladateli brokerství s drahými kovy GoldSilver.com. Mike na základě historických vzorů a alarmujícího stavu našeho současného monetárního systému věří, že nadekretovaný americký dolar zažívá své polední roky jako vitální měna. Vidí jeho nahrazení jako nevyhnutelnost už v blízkém výhledu – jako je do konce tohoto desetiletí nebo ještě před koncem.

Tohle všechno přibližují ty šílené experimenty, které Federální rezervy udělaly.

Jsem naprosto přesvědčen, že ekonomické důsledky toho jsou nevyhnutelné. Fed nejenže vlezl do pasti, ale ta past už sklapla. A před koncem tohoto desetiletí, i když tu pořád bude dolar, tak už to nebude ten US Dolar. Bude to dolar spoutaný velice odlišným monetárním systémem.

Ty tři poslední posuvy našeho monetárního systému byly maličkými batolecími krůčky pryč od klasického zlatého standardu, v němž je plně podložen. Za dob Standardu směnitelnosti za zlato jsme se s Federálními rezervami ve Spojených státech uchýlili ke 40% míře podloženosti. Pak Bretton Woodský systém už míru rezerv nespecifikoval, ale věřím, že dolar býval tak asi 8% podložen zlatem, než se v 71. Nixon od zlata utrhl. Dnes je jediným podložením, které dolar má, slib, že nás všechny v budoucnu zdaní: jsou to US pokladniční poukázky (federální dluhopisy – obligace), nebo ty papíry podložené zpětně odkoupenými hypotékami skoupené Fedem za nově vytištěné peníze při kvantitativním ulehčování.

A jak zkorumpovaně by působilo, že byste nějakému subjektu dali pravomoc mít účetnictví s $0 vyvážeností v rozvaze, za což si mohou skupovat cokoliv, co se jim zamane, ale právě takhle se přeci ta měna dělá? Je to zkorumpované samo o sobě.

Zamyslete se nad tím, jak je to nemorální. V první řadě Fed tu měnu nevybičoval k těmto výšinám jen tak ze vzduchu, nýbrž tím, že zadlužil veřejnost. Kupují Pokladniční poukázky nebo hypotékami podložené papíry, a teď vlastní hypotéku na váš dům nebo vlastní Pokladniční poukázky, které budou splatné v budoucnu a splatí se daněmi od vás. A všechnu tuhle měnu nalijí do bank a těm pak platí úrok, aby nic už nepůjčovaly, či jinak nestimulovali ekonomiku. Takže jim dávají ty úroky darem.

Mimochodem veškerý zisk, který Fed má, by měl na konci roku předat ministerstvu financí. No platí bankám úroky, které o tu samou hodnotu snižují částku, kterou dají státní pokladně. Takže jinými slovy veřejnost těmto bankám platí úroky. Z tohoto všechny ty úroky pochází. Už nevidíme, že by tyhle zisky plynuly do státní pokladny.

Každopádně si myslím, že tento systém se chýlí ke konci a před koncem desetiletí je po něm. Ostatní posuvy našeho monetárního systému byly batolecími krůčky pryč od zlata. Teď nejspíš musíme jít od ničeho zpátky k něčemu. A to bude finanční a ekonomická křeč, jakou svět asi ještě neviděl. Postihne to každého na planetě. Během posledních tří monetárních posuvů to byly jen centrální banky světa a velké mezinárodní banky, které to postihlo, a dělalo jim to starosti. Obyčejný člověk ani nevěděl, co se děje. Při tomhle to ale pocítí všichni. Všichni se to doví. Buď budete vítězem, nebo poraženým, ale všichni tuhle hru hrají. [/quote]

Klikněte na tlačítko níže, abyste si poslechli interview Chris s Mikem Maloneyem (51m; 18s):