USA rychle dochází přátelé, kteří by podporovali jejich ‘nehorázná privilegia’. Poté, co si odcizily Němce kvůli odposlechům NSA, dohnaly Rusy k ‚bumerangové‘ de-dolarizaci a Číňany tarify a kvantitativním uvolňováním k diverzifikaci, tak nakonec ještě Francii ‚trestáním‘ dohnaly k rozpoutání diskusí o ústupu od dolaru; a teď to vypadá, že nikdo menší než CEO Totalu (13. největšího producenta ropy a 2. Největšího v Evropě) věří, že: „Neexistuje žádný důvod za ropu platit v dolarech.“ Takže teď už je to založeno i na komentářích Christophe de Margerie, že Zenitem Petrodolaru (Peak Petrodollar) jsme už prošli.


Jak hlásí Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Generální ředitel významného ropného podniku Total v sobotu řekl, že euro by mělo zaujmout v mezinárodním obchodu větší roli, ač se ještě nelze obejít bez US dolarů.

Christophe de Margerie odpovídal na otázky o volání francouzských tvůrců politik po nalezení způsobů jak po rekordní pokutě pro BNP na úrovni EU posílit používání eura v mezinárodním byznysu.

„Neexistuje žádný důvod platit za ropu v dolarech,“ řekl. Řekl, že skutečnost, že ceny ropy se vyjadřují v dolarech za barel, neznamená, že platby se opravdu v této měně musí provádět.

Francouzský ministr financí Michel Sapin ve čtvrtek řekl, že ministři financí euro-zóny budou diskutovat o způsobech jak posílit použití eura v mezinárodním obchodě během příštího měsíčního zasedání v pondělí.

„Tohle bude způsob ochrany obchodu, když se mimo území USA provádí transakce, které jsou zcela legální v zemi, ke které náleží,“ řekl. [/quote]

Takže už i významní prospěcháři ze současného status quo zjevně vidí konec Petrodolaru na dohled.

Jak jsme ukazovali i včera … (a děláme to už od roku 2010)… nic netrvá věčně – trvání různých hlavních světových měn v historii:

Mezi tím se někde Putin směje.

Jak už před tím ohledně ‚nikoliv pouze náhodné‘ povahy teď čím dále častějších diskusí o dolaru jako rezervní měně dospěl k závěru Brandon Smith:

[quote align="center" color="#999999"]

Dolar není o nic více neporazitelný než kterákoliv jiná nadekretovaná měna v historii. V určitém smyslu je ve skutečnosti ještě daleko slabší, než kterákoliv z těch, co tu byly dříve. Dolar, aby si udržel svou hodnotu na globálním trhu, úplně závisí na svém statutu rezervní měny. Jak je už evidentní, tak země jako Čína se už zelených bankovek v obchodování s určitými národy zbavují. Je naprosto hloupé předpokládat, že tento trend je nějaká „náhoda“, místo toho, že jde o záměr. Cizí země by dnes neiniciovaly proces zbavování se dolarů, kdyby měly záměr jich používat zítra. Vše, co zbývá, je ještě nějak vyčarovat krycí krizi. Existující napětí na Středním východě signalizuje v blízkém výhledu všudypřítomnou krizi.[/quote]

Vypadá to, že dělat si přátele a mít vliv na lidi, je teď pravým opakem toho, čeho teď Amerika dosahuje …, a to v době, kdy je nejvíce potřebuje.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com