Před měsícem, když ještě nebyl známý osud historické (a teď už uzavřené) plynové dohody mezi Ruskem a Čínou, jsme napsali, že „Izolované Rusko si dělá přátele: povede s Čínou vojenské cvičení,“ ty manévry jsou pojmenované „Námořní spolupráce – 2014“, a odehrají se shodou okolností v severní části (ehm u Japonska a Taiwan) Východočínského moře, zrovna když Rusko vede další obrovské cvičení letectva podél svých hranic s Ukrajinou během týdne ukrajinských presidentských voleb. Čínská a ruská námořní plavidla jako součást tohoto cvičení, které se odehraje mezi 20. a 26. květnem, provedou manévry k procvičení krytí oblasti, jako jsou mise společného eskortování spojené záchrany unesené lodi, společného ověření identifikace a společného leteckého a námořního útoku na spojené operace jiných subjektů.


Tady je pár snímků z toho, co se tam zatím dělo.

Čínské a ruské válečné lodi seřazené do společné kolony zjevně začínají s nácvikem střelby.

Ještě více lodí plujících v jedné řadě.

Objevily se ruské válečné lodě.

Čínské a ruské válečné lodi seřazené do kolony se zjevně připravují k palbě na námořní, vzdušné i podmořské cíle.

Torpédoborec „Zhengzhou“ se zásobovací lodí „Qiandaohu“ a torpédoborcem „Ningbo“.

Protilodní raketový torpédoborec Harbin střílí z děl.

Raketový torpédoborec Ningbo.

Raketový torpédoborec Ningbo pálí svými podpůrnými protileteckými kanóny.

Raketový torpédoborec Ningbo pálí svými děly.

Výsledek rakety do moře.

Ruský křižník Varjag, vlajková loď Pacifické flotily.

Ruská válečná loď Admirál Pantělejev.

Opět Varjag s helikoptérou Ka-27 v pozadí.

Raketová fregata Liuzhou provádí nácvik skutečné palby. 24. května v 8:00 h povrchové plavidlo flotily raketový torpédoborec Ningbo opětovně vyhlašuje nácvik bojového poplachu při společném proti-ponorkovém cvičení v plném proudu. Formace se skládala ze tří válečných lodí provádějících pátrání po ponorkách.

Raketový křižník Zhengzhou první objevil „nepřátelské“ ponorky, což ohlašuje velení flotily, jež nevedlo velkou ruskou proti-ponorkovou loď „Admirál Pantělejev“, co nese i helikoptéry, a ta úspěšně provede cílený protiponorkový útok.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com