Skupina studentů z Harvardu a MIT ztrápených odhaleními Edwarda Snowdena o špehovacích zvycích americké vlády vytvořila e-mailovou službu, o které tvrdí, že je zcela NSA-vzdorná. Ta nová e-mailová platforma se jmenuje ProtonMail, hlásí BostonInno. Těch pět přemýšlivých zakladatelů se sešlo, když pracovali pro Evropskou organizaci pro jaderný výzkum (CERN) ve Švýcarsku. Trápili se společnou touhou postavit e-mailovou službu ještě bezpečnější než Lavabit, e-mailovou službu, kterou si vybral i pan Snowden, a teď tedy už mimo provoz.


Po týdnech soukromého beta-provozu, se spouští otevřená beta-fáze ProtonMail dnes.

Na webové stránce ProtonMail tvůrci vysvětlují, co činí jejich službu tak dobře chráněnou.

Zaprvé jsou švýcarskou právní osobou, „což jim umožňuje nejsilnější ochranu soukromí na světě, jako pro jednotlivce, tak pro právní osoby,“ uvádí stránka. Rovněž používají šifrování end-to-end a přijímají extrémně náročná opatření uživatelské autentifikace, což znamená, že data jsou zjevně nepřístupná i pro tým ProtonMail, natožpak pro kteroukoliv vládu.

„Ani my nemáme schopnost ten e-mail přečíst,“ řekl BostonInno jeden z tvůrců ProtonMail. „Když to nemůžeme přečíst ani my, tak to jasně nemůžeme ani vydat žádné vládní agentuře.“

ProtonMail má také vlastnost ve stylu SnapChat, kdy mohou uživatelé naprogramovat své e-maily k sebedestrukci, jakmile jsou v příjemcově schránce po určitou dobu.

Prozatím se pracuje na vypracování technikalit, aby se vytvořila i super-soukromá služba messagingu. Letos jsme už referovali o Blackphone, zašifrovaném smartphonu z Madridu. V tom je také Confine, aplikace messagingu, která používá šifrování, aby udržela své texty tak soukromé, jak je to jen možné.

Služba je zdarma a má být údajně snadno použitelná, takže pokud jste naštvaní, že Google dovoluje, aby se vám hrabali ve všech vašich Gmailových zprávách, tak proč to nezkusit?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: betabeat.com