Vynález Alfredo Mosera osvítil svět. V roce 2002 potkal brazilského mechanika okamžik žárovkového osvícení a přišel na způsob, jak si osvítit dům během dne bez elektřiny – k čemuž nepoužil nic více než plastové lahve vyplněné vodou a malou špetkou bělidla. Jeho inovace se během posledních dvou let rozšířila po světě. Do konce následujícího roku se čeká, že bude už v milionu domů.  A jak to funguje? Jednoduše na ohybu světla, vysvětluje Moser, zatímco plní prázdnou dvoulitrovou plastovou lahev.


[quote align="left" color="#999999"]

[/quote]

„A dvě kapsle bělidla, abychom tu vodu ochránili a nezaplnila se nám zelenou řasou. Čím je lahev čistší, tím lépe,“ dodává.

S tváří obalenou hadrem dělá vrtačkou díru do střešní tašky. Pak odspoda nahoru nově zhotovenou dírou protlačí lahev.

Pokud lahev utěsníte polystyrénovou pryskyřicí, tak ta střecha zůstane těsná, a i když prší – ani kapka neprojde.“

Inspirace pro takovouto „Moserovu lampu“ ho napadla během jednoho z četných výpadků elektřiny v této zemi v roce 2002. „Jedinými místy, kde měli elekřinu, byly továrny – ne však lidé doma,“ říká, když mluví o městě, kde žije, o Uberaba v jižní Brazílii.

Tato lampa nejlépe funguje s černou zátkou – také se dá použít pouzdro na filmy. „Přišli inženýři a změřili to světlo,“ říká. „To závisí na tom, jak silné je slunce, ale je to více méně 40 až 60 wattů,“ říká.

Ač si jejich instalací vydělává pár dolarů, z jeho prostého domu a jeho auta z roku 1974 je zjevné, že z něj jeho vynález neučinil boháče. Co mu to ale poskytlo, je ohromný pocit hrdosti.

 

Kolik energie tyhle lampy uspoří?

  • Plastové lahve jsou takto znovu použity v místní komunitě, takže není zapotřebí žádné energie k jejich sběru, drcení, zpracování a distribuci nových lahví.
  • Uhlíková stopa výrobce jedné zářivky je 0,45 kg CO2.
  • 50 wattová žárovka fungující 14 hodin denně má za rok uhlíkovou stopu skoro 200 kg CO2
  • Moserova lampa neemituje žádné CO2

MyShelter začal podle Moserovy metody v červnu 2011 vyrábět lampy. Nyní cvičí lidi, aby je z lahví vyráběli a instalovali, aby si tak vydělali menší příjem.

Na Filipínách, kde žije čtvrtina obyvatelstva pod hranicí chudoby, a elektřina je tam nezvykle drahá, se tenhle nápad opravdu uchytil s tím, že Moserovými lampami je tam vybaveno 140 000 domů. Tenhle nápad se uchytil rovněž v asi 15 dalších zemích od Indie a Bangladéše až po Tanzanii a Fidži.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: bbc.com