Během dne se do našeho krevního oběhu dostane řada toxinů a chemikálií. Tyto jsou odpadní produkty našeho vlastního těla nebo chemikálie absorbované prostřednictvím jídla, které konzumujeme, vdechovaného vzduchu, podaných léků nebo kosmetiky či požívaných prostředků pro domácnost. Tělo má svůj vlastní detoxikační systém. Neustále filtruje krev a eliminuje škodlivé směsi, aby udrželo zdraví. Ledviny, játra, střeva, plíce a kůže představují náš hlavní filtrační systém. Konzumací vhodných druhů jídel můžete pomoci svým vnitřním orgánům vyfiltrovat z krevního oběhu více toxinů a vyhnout se tím chorobám.


Vyčištění krve tedy spočívá v napomáhání játrům, ledvinám, střevům, plicím a kůži eliminovat více toxinů a zabránit jejich koncentraci.

[quote align="center" color="#999999"]

1. Česnek

Syrový česnek je plný síry, esenciálního minerálu, který pomáhá tělu zbavovat se toxinů. Stimuluje játra v produkci detoxikačních enzymů filtrujících toxiny z vašeho krevního oběhu.

2. Smetánka

Pampeliška je plná antioxidantů a fyto-živin eliminujících toxiny z vašeho trávicího traktu a eliminujících volné radikály. Čerstvé pampeliškové listy a čaj z pampeliškového kořínku stimuluje slinivku břišní a játry ve vytlačování toxinů z vašeho krevního oběhu. Pampeliška se k léčbě problémů s játry využívá celé věky.

3. Jablko

Nacpané vitamíny, minerály, vlákninou a detoxikačními fyto-živinami. Směs objevena v jablcích stimuluje produkci žaludečních šťáv a pomáhá játrům zbavit se toxinů. Jablka jsou bohatá na rozpustnou pektinovou vlákninu. Tato vláknina na sebe váže cholesterol a těžké kovy, čímž čistí krev a střeva.

4. Červená řepa

Plná antioxidantů a jiných příznivých živin, červená řepa představuje úžasný způsob ochrany vašeho těla před volnými radikály a zároveň stimuluje játra, aby z vašeho krevního řečiště -eliminovala více antioxidantů.

5. Petržel

Petržel funguje jako diuretikum napomáhající ledvinám dělat svou práci, tedy eliminovat toxiny prostřednictvím moči.

6. Mrkev

Mrkve jsou bohaté na vitamíny (A, B6, C a K), draslík, a glutathion, játra pročisťující tripeptid. Pro lepší detoxikaci je jezte syrové, jelikož vaření zbaví mrkve glutathionu.

7. Listová zelenin a

Listová zelenina jako špenát, zelí, brokolice a kapusta, obsahuje množství antioxidantů pročišťujících celé tělo. Navýšení obsahu listoví zeleniny ve vaší stravě je nejlepší způsob zlepšení vašeho celkového zdravotního stavu. Vláknina, kterou tato zelenina obsahuje, vyčistí vás trávicí trakt, a navíc je bohatá na vitamíny, minerály a další užitečné látky.

8. Brokolicové výhonky

Přestože brokolice samotná má silné detoxikační účinky, její výhonky jsou ještě lepší. Obsahují 20-ti násobek sulforafanu (angl. sulforaphane, pozn. red.), zbavujícího se toxinů.

9. Citróny

Plné živin a antioxidantů, citróny aktivují vaše játra k eliminaci toxinů. Pití vlažné citronové vody alkalizuje vaše tělo a uvolňuje enzymy, které přemění toxiny na vodou-ředitelné složky, jež mohou být snadno vypuzeny v moči. Citróny jsou bohaté na vitamín C, který vaše tělo potřebuje k produkci glutathionu, proteinu k detoxikaci játer.

1 0. Lněná semínka

Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají vašemu tělu snižovat hladinu cukru v krvi. Navíc jsou bohatá na vlákninu, jež na sebe váže a eliminuje široké spektrum toxinů.

11. Kurkuma

„Královna koření“ je užívána v ájurvédské medicíně celé věky k léčbě jater a zažívacích obtíží. Její aktivní složka, kurkumin, napomáhá tělu ve zrychlení detoxifikačního procesu.

12. Bazalka

Bazalka podporuje játra a ledviny v eliminaci nánosů toxinů. Je vhodná na trávení, při infekcích a funguje jako diuretikum eliminující množství toxinů.

13. Borůvky

Borůvky jsou jedním z nejlepších a nejmocnějších pokrmů této planety. Jsou nacpány antioxidanty, působí protizánětlivě a slouží na výbornou při zbavování vašeho těla od toxinů a volných radikálů.

14. Avokádo

Avokáda jsou výborná pro zdraví celkově. Snižují cholesterol, krevní tlak, a obsahují vysokou úroveň glutathionu, známého pro svou schopnost zbavit játra toxinů a karcinogenů.

15. Koriandr

Koriandr pomáhá našemu těla zbavovat se rtuti a jiných těžkých kovů, které se do našeho krevního oběhu dostanou prostřednictvím snězeného jídla nebo vdechováním znečištěného vzduchu. A nezapomeňte pít dost vody, abyste z těla toxiny vypláchly. Zároveň je třeba dostatek spánku. Během něho má totiž tělo dostatek času, aby se pročistilo, a přirozenou cestou se tak zbavilo nánosů toxinů.[/quote]

 

Napomozte detoxikaci těla těmito druhy listové zeleniny:

[quote align="center" color="#999999"]

1. Potočnice lékařská

Potočnice je vhodná pro detoxikaci pokožky. Je bohatá na síru, která napomáhá absorpci proteinů, čištění krve a tvorbě buněk. Zároveň podporuje zdravou pokožku a vlasy. Přidávejte do čerstvě připravených ovocných koktejlů a detoxikujte tak svou pokožku.

2. Hořčice čínská

Antioxidant beta-karoten a vitamíny C a K neutralizují toxiny a odstraňují je z těla, čímž efektivně podporují detoxikační proces .

3. Roketa setá

Siřičité látky v roketě stimulují cirkulaci, posilňují játra a mají mírný diuretický a laxativní účinek. Konzumujte syrovou a čerstvou, jelikož roketa o své živiny brzy po sesbírání začne přicházet.

4. Pampeliška

Smýšlejte o pampelišce jako o super-pokrmu, než jako o plevelu. Může být použita jako diuretikum a k pročištění jater. Pomáhá při zánětech a městnání jater a žlučníku. Jde zároveň o přírodní zdroj draslíku, což z ní činí bezpečné a mírné diuretikum. Čerstvé nebo usušené, všechny části rostliny mohou být povařeny v osvěžujícím čaji s močopudným účinkem.

5. Kopřivy

Další plevel, který prospívá krvi a léčí infekce traktu. Má diuretické účinky a nutí vodu kolovat skrz ledviny a měchýř, čímž odplavuje bakterie. Obsah železa dělá z kopřivy účinného producenta krvinek. K přípravě močopudného čaje namáčejte čerstvé nebo sušené kopřivy v horké vodě po dobu 10-15 minut.

6. Čekanka

Jde o přírodní diuretikum s laxativními účinky. Je dobrým zdrojem vlákniny a pomáhá odstraňovat z krve a kůže toxiny. Čerstvou a syrovou přidávejte do salátů a ovocných koktejlů, nebo naplňte zaoblené listy různými polevami nebo nádivkou z rýže a zeleniny, a podávejte jako jednohubky.

7. Zelí

Zelí je známo pro svou schopnost čistění krve a podpory jater při detoxikaci. Podporuje zdraví pokožky. Jeho trpkost stimuluje žaludeční šťávy k efektivnějšímu trávení a zároveň je mírně diuretické. Dále je bohaté na vlákninu a zlepšuje pravidelnost vyprazdňování střev. Nálev je obzvlášť vhodný pro pokožku, nebo jej můžete použít v salátech. Listy můžete opět použít jako obalový materiál a naplnit je rýží, fazolemi nebo zelninou.

8. Hlávkový salát

Salát má diuretický účinek a jeho vodnatá povaha pomáhá z vašeho těla odplavovat toxiny. Přidávejte do salátů nebo ovocných koktejlů (smoothies, pozn. red.) [/quote]

Překlad: Jan Hrubý

Zdroj:  body-in-balance.org