Speciální operace kyjevských úřadů na jihovýchodní Ukrajině budou pokračovat bez ohledu na rozhodnutí Doněcké lidové republiky o uspořádání referenda o statutu regionu, řekl ve čtvrtek vedoucí ukrajinský činitel. Andrij Parubij, tajemník komise pro národní bezpečnost, řekl, že podle zákona této země nemá Doněcká lidová republika žádné právo uspořádat hlasování. „Jestli bude datum referenda odloženo nebo oznámí výsledky referenda, tak to nic na ničem nemění. Antiteroristická operace bude pokračovat,“ řekl Parubij během tiskové konference.


Ruský president Vladimir Putin ve středu naléhal na pro-federalizační aktivisty na jihovýchodní Ukrajině, aby odložili referendum o sebeurčení, aby se zajistilo zahájení celonárodního dialogu.

Později toho dne presidentův mluvčí Dmitrij Peskov popsal Putinův návrh jako „vstřícný krok směrem k Ukrajinskému lidu místo k dočasné vládě v Kyjevě.“

„Pokud by se federalizační aktivisté ve východních regionech Ukrajiny rozhodli uposlechnout Putinovy rady, a odložit referendum, a Kyjev by následně zastavil svou vojenskou operaci, a zahájil rozběhnutí nějaké dialogu, tak by to Ukrajinu z této situace vyvedlo,“ uvedla zpravodajská webová stránka Slon.ru.

Pro-federalizační aktivisté v ukrajinských regionech Doněcku a Luhansku tento návrh prodiskutují ve čtvrtek.

Předčasné presidentské volby jsou na Ukrajině naplánovány na 25. května poté, co byl koncem února po masových demonstracích v Kyjevě, tj. po tzv. Euromajdanu, vyhnán zvolený president země Viktor Janukovič.