30letá civilistka zemřela poté, co ji do hlavy střelil sniper, když ve Slavjansku stála na svém balkóně. Paula Slier z RT navštívila šokované příbuzné oběti, kteří řekli, že to udělal sniper Ukrajinské armády, oni ale neví proč. Slier dorazila do tohoto malého bytu ve Slavjansku jen pár hodin po vraždě Iriny, když se na podlaze balkónu pořád ještě rozprostíralo velké tratoliště krve. Sestra z nemocnice už před tím potvrdila, že tato žena zemřela na střelné zranění hlavy. Tento byt umístěný v šestém patře malého paneláku vypadá, že je dost daleko o nedávných bojů ve Slavjansku, a že nikde kolem nejsou vidět žádné barikády nebo kontrolní stanoviště.


Irina, která byla vedoucí katedry na technické vysoké škole ve Slavjansku, se nikdy nezúčastnila žádných protestů nebo bojů. Když však stála na balkóně a čekala na svého manžela, až přijde z nedaleké garáže, tak si tuto ženu za cíl vybral neidentifikovaný sniper. Sousedi řekli, že slyšeli prásknutí přicházející od stromů naproti jejímu oknu.

Slier mluvila s rodinou oběti, pořád ještě v šoku a neschopnou uvěřit, co se stalo.

„Jen tam stála a čekala na svého manžela, až se vrátí domů… Proč tu holku zabili?!“ řekla Irinina tchyně, která říká, že pro ně byla jako dcera, uvádí Slier.

„Ani nevyšla ven. Nestála na žádné barikádě. Byla pro jednotnou Ukrajinu i pro přátelství s Ruskem,“ říkala během hysterického pláče tato žena.

„Vběhl jsem do místnosti a spatřil jsem svou manželku na podlaze s kulkou v hlavě,“ řekl Irinin šokovaný manžel. „Zavolali jsme ambulanci. Zemřela v nemocnici.“

„Co tam ten sniper mezi těmi stromy dělal? Bojoval snad s těmi s automatickými puškami v rukou? Ne, jen se plížil a zabíjel si jen tak pro potěšení,“ řekl Irinin tchán.

Ani po měsících násilností na Ukrajině nemůže nikdo pochopit, proč je u těch z pučem uchvácené vlády tolika nenávisti vůči východním Ukrajincům, nebo co ti Ukrajinští vojáci vůbec v tomto regionu pohledávají.

„Chceme jen mír, chceme funkční ekonomiku, chceme normální penze a slušné platy pro pracující. A oni nás pak zabíjí,“ řekla Irinina tchyně Slier.

Tratoliště krve na balkóně, kde stála 30 letá Irina, když ji ve Slavjansku zabil výstřel snipera.

Navíc verze událostí neustále prezentované v místním prokyjevském televizním kanále je prostě úděsná, řekl její tchán.