Alison Michelle Ersnst byla obviněna z nedovoleného vniknutí a z napadení osoby v budově s omezeným přístupem poté, co minulý týden mrštila atletickou botou na bývalou první dámu. Hrozí jí za každé z těchto obvinění po jednom roku vězení. Federální úřady vznesly dvě obvinění z trestného činu proti ženě z Phoenixu obviněné z vržení střevíce po Hillary Rodham Clinton, když pronášela proslov ke shromáždění v areálu Las Vegas Strip. Alison Michelle Ersns, 36, v pondělí nereagovala na telefonická sdělení o obviněních z nedovoleného vniknutí a z napadení osoby v budově s omezeným přístupem, která proti ní byla vznesena u amerického okresního soudu v Las Vegas.


Mohla by za každé z obvinění, bude-li usvědčena, dostat až po roce ve federálním vězení. Datum soudu byl okamžitě stanoven, a není jasné, zda má Ernst právníka.

Policie v Las Vegas Ernst minulý týden předvedla kvůli obvinění z nepatřičného výtržnického chování a propustila ji s určení dne soudního stání na 24. června. V tomto případě byla už vznesena obvinění.

[quote align="left" color="#999999"]

[/quote]

Usvědčení z výtržnického chování by mohlo Ernst vynést až šest měsíců v krajském vězení.

Ernst se se hned po incidentu ve čtvrtek vzdala a byla zatčena v tělocvičně areálu Mandalay Bay.

Federální obvinění jí dávají za vinu, že ke vstupu do tělocvičny překonala bezpečnost a dopustila se aktu násilí vržením střevíce, o němž policie tvrdí, že jej vytáhla z kabelky a vrhla jej asi 60 stop (19 m) na bývalou ministryni zahraničí.

Clintonova vyjádřila překvapení, ale ta bota ji nezasáhla. Pronesla pár žertíků a pokračovala v proslovu před více než 1 000 lidí na konferenci recyklačního průmyslu.

Ta oranžovo-černá atletická cvička byla na pódiu nalezena.

Ernst doznala, že tím střevícem hodila ona, ale svou akci reportérům nevysvětlila, jelikož ji americká Tajná služba vzala do vazby.

Tento incident připomínal určitého iráckéhu žurnalistu, co házeli botami po bývalém presidentu George W. Bushovi během tiskové konference v Bagdádu v prosinci 2008. V arabské kultuře je považováno házení botou za urážlivé.