Podle předpokladu tzv. ruští separatisté zcela ignorovali ultimátum Ukrajiny do 6:00 GMT, aby odevzdali zbraně a vzdali se, což znamená, že Ukrajina je teď podle jejích vůdců, jak před tím varovali, jasně zapojena do vojenské „proti-teroristické“ operace. V důsledku toho podle aktualizací od Reuters: „Se města na východní Ukrajině v pondělí osmělila k vojenským akcím. Jelikož krajní termín 9 h ráno (7:00 ráno BST) vydaný kyjevskými úřady vypršel, tak reportér Reuters v ohnisku střetu ve městě Slavjansk, kde ozbrojení muži zabrali dvě vládní budovy, sdělil, že tam nejsou žádné patrné projevy toho, že by se rebelové ultimátu podvolili.“


Následná zpráva ukázala, že od vypršení ultimáta byli zabiti nejméně 4 lidé, avšak jelikož z Ukrajiny se teď skoro žádným propagandistickým „faktům“ nedá věřit, tak bychom tuhle aktualizaci vzali se značnou rezervou.

Více od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Ve Slavjansku v pondělí v 9 h ráno místního času ruská vlajka pořád vlaje nad policejním ústředím, jednou z budov zabraných separatisty, zatímco maskovaní muži dále obsazují barikády z pytlů s pískem před ní.

I když termín vypršel, je vidět, že náklaďák přiváží další pneumatiky, aby je navršili na barikády, a tak je posílili.

Ve vzduchu bylo cítit napětí, ač se lidé zkoušeli věnovat svým normálním zaměstnáním, ale školy a vzdělávací instituce jsou zavřené a rodičům poradili, aby děti drželi doma.

Alexej Myženko, 38 letý pokladní z banky byl jako obvykle v práci, řekl ale, že on a jeho žena řekli svému synovi, který je na universitě ve východním městě Charkově, aby v pondělí na vyučování nešel.

„Neradi bychom, aby se mu něco stalo,“ řekl Myženko. „Samozřejmě, že někteří lidé mají strach. Ale pořád se honí, aby sehnali obživu,“ řekl.

Myženko řekl, že jeho manželce, což je učitelka, zavolali z městského úřadu, aby jí řekli, že škola je do odvolání zavřená. [/quote]

Prezentace „předchozích vojenských nařízení“

[quote align="center" color="#999999"]

Irina Zamljanskaja, 62, která pracuje jako lékárnice, řekla: „Jdu do práce. Oni už tolikrát slíbili, že použijí násilí, a já kvůli tomu vůbec nic neudělala. Teď z nich už ale nikdo nemá strach.“[/quote]

Níže je úplná rekapitulace nočních událostí díky RanSquawk:

  • Prozatímní president rebelům stanovil konečný termín 6:00 GMT, aby složili svoje zbraně, nebo je čeká plnocenná proti-teroristická operace, avšak tento termín nebyl dodržen. Mezi tím v potyčkách ve Slavjansku byli zabiti 4 lidé.
  • Ukrajinský president Turčinov řekl, že kyjevské vedení ‚není proti‘ referendu na Východní Ukrajině současně s presidentskými volbami.
  • Nejméně 100 pro-ruských separatistů zaútočilo na policejní ústředí ve východoukrajinském městě Horlivka.
  • Následně po zprávách o rostoucím napětí přicházejících z Ukrajiny, zastavilo Německo licence pro export zbraní do Ruska, uvádí ministerstvo.
  • Podle irského vicepremiéra Gilmoreho se EU snaží o 3. fázi sankcí na Rusko, do nichž by mohla patřit ekonomická a finanční opatření.
  • Polský ministr zahraničí říká, že situaci na Ukrajině by Rusko mohlo zneužít jako záminku k ozbrojené intervenci.
  • Britský ministr zahraničí Hague říká, že není žádných pochyb, že události na Východní Ukrajině, podnítilo Rusko, a že na ruském popírání účasti není ani zrnko věrohodnosti, a že reakcí na ruské chování na Východní Ukrajině musí být další sankce.
  • Doněcká organizace Strany regionů svolává na 16. dubna v Doněcku mimořádný sjezd.
  • Bývalá ministerská předsedkyně a vůdkyně strany Bativščina Julia Tymošenko vyzvala Ukrajince k všeobecné mobilizaci. Rovněž podpořila rozhodnutí vlády použít proti separatistům na východě vojenskou sílu.
  • Pro-ruští výtržníci zaútočili na policejní stanici ve městě Horlivka, tj. městě o 290 000 lidech v Doněcké oblasti. Protestující, než tuto budovu obsadili, házeli kamení do oken a v přízemí zapálili menší požáry, které policisté rychle uhasili. Policisté na počátku vrhali k odehnání protestujících útočníků omračující granáty.

Kdyby se to mělo na Ukrajině opětovně eskalovat a rozpoutat se ta vyhlášená vojenská operace, tak dávejte bacha na rychlou a důraznou ruskou reakci.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com