Zatímco ukrajinský operátor plynovodu Naftogaz prohlašuje, že veškerá přeprava plynu z Ruska do Evropy běží normálně, Bloomberg hlásí, že ruský export zemního plynu do Evropy slábne. Dodávky jsou o 4% menší oproti minulému týdnu a jsou nižší i pro Ukrajinu. Tyto ‚úpravy‘ přichází po posílení sankcí Západem, spolu s pozoruhodným prohlášením Medveděva z dnešního rána, že Ukrajina Rusku dluží $16 miliard.


Produkce zemního plynu se potácí

Gazprom dnes řekl, že probíhá tranzit plynu do Evropy přes Ukrajinu a dodává i pro ukrajinskou spotřebu.

Ale co placení…

Ukrajina Rusku od kolapsu dohody v roce 2010 dluží $11 miliard řekl ruský ministerský předseda Dmitrij Medveděv Vladimiru Putinovi na schůzce Bezpečnostní rady, uvádí přepis na webové stránce Kremlu.

Medveděv dodává, že v prosinci koupili ukrajinské dluhopisy na $3 miliardy a je tu dalších asi $2 miliardy dluhů Gazpromu za dodávky plynu.

POZNÁMKA: Rusko v roce 2010 souhlasilo s prodejem plynu se slevou výměnou za prodloužení leasingu černomořského námořního přístavu Sevastopol na Krymu do roku 2042 místo 2017.

Nebo jinak…

Ruský export zemního plynu do Evropy a Turecka bez bývalého Sovětského svazu spadl k 22. březnu na 405,3 mil m3, tvrdí kalkulace Bloomberg založená na předběžných datech od jednotky ministerstva energetiky CDU-TEK.

Průměrné denní vývozy do regionu byly v březnu 457 mil m3, tj. menší než před rokem: kalkulace jsou založeny na datech CDU-TEK.

Dodávky mezi 16.-22. březnem byly 3.04 mld m3, tj. 4% pokles oproti týdnu končícímu 15. března.

Zatím je moc brzy na zjištění trendu, ale prozatím není směr pro Evropu moc nadějný.

Gazprom navíc nejvíc za 7 měsíců snížil svou produkci nafty


A pak … ( přes NY Times),

Rusko si teď říká o skoro $500 za 1 000 kubických metrů plynu, tedy standardní jednotkovou cenu za plyn v Evropě, což je cena o asi třetinu vyšší než co ruská plynová společnost Gazprom účtuje klientům jinde.

Rusko říká, že ten nárůst je ospravedlnitelný, protože převzalo kontrolu nad Krymským poloostrovem, kde sídlí jeho Černomořská námořní flotila, čímž byla ukončena potřeba platit nájemné za sevastopolskou základnu. Nájemné za tuto základnu bylo placeno ve formě slevy $100 za 1 000 kubických metrů zemního plynu pro ukrajinskou národní energetickou společnost Naftogaz.

A kdyby to snad nebylo dostatečně jasné…

Grafika níže: Jak moc závisí Evropa na ruské energii

Samozřejmě, ne všechny země jsou tak vystaveny zranitelnosti, jak to ukazuje graf výše, avšak jak ukazuje níže od Reuters, východní členové EU závisí na Rusku opravdu hodně…


Níže jsou podrobnosti o tom, jak jsou některé ex-komunistické státy EU ekonomicky vystaveny zranitelnosti Ruskem:

BULHARSKO

Dovozy z Ruska obnášely pro Bulharsko 18,5 procenta celkových loňských importů v hodnotě asi $6,6 miliardy. Rusko je největší zdroj bulharských importů.

Energie je hlavním dovozem z Ruska. Bulharsko dostává asi 90 procent svého plynu od ruské firmy Gazprom. Jeho jedinou ropnou rafinerii kontroluje ruský LUKOIL, a ta zpracovává ruskou ropu, a jeho jedinou jadernou elektrárnu, která poskytuje více než 40 procent elektřiny, pohání dva 1 000 MW Sověty postavené reaktory, které běží na ruské jaderné palivo.

Loni bylo mezi 2,6 miliony turistů v Bulharsku 700 000 Rusů. Výnosy z turistiky činí asi 13 procent ročního domácího produktu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Za rok 2012, tj. poslední rok, za nějž jsou k dispozici čísla, 66 procent českého dovozu zemního plynu pocházelo z Ruska.

Vývozy do Ruska byly v roce 2013 v hodnotě $5,83 miliardy a představují 3,67 procenta celkových exportů. Dovozy z Ruska byly v hodnotě $7,80 miliardy.

V České republice má závod i největší ruský ocelář Evraz.

Konsorcium, do něhož patří ruský Atomstrojexport soutěží o tendr za mnoho miliard dolarů na rozšíření jaderné elektrárny Temelín. Ruská firma TVEL dodává ČEZu palivo pro jaderné elektrárenské bloky.

V roce 2013 představovali Rusové druhou největší skupinu turistů přicházejících do České republiky, tj. 759 000 lidí, čili 10,4 procenta celkové turistiky.

MAĎARSKO

Rusko je největší obchodní partner Maďarsko mimo EU. Vývozy do Ruska měly loni hodnotu 2,55 miliardy euro ($3,5 miliardy), kde celkové exporty mají hodnotu 81,7 miliardy euro.

Maďarské dovozy jsou asi z 80 procent jejich potřeby z Ruska.Vláda podepsala dohodu s ruským Rosatomem o rozšíření jaderné elektrárny Paks, která dodává asi 40 procent maďarské elektřiny.

Rusko je největším trhem pro maďarského výrobce léků Richter. Tato společnost varovala, že její zisky se za první kvartál kvůli poklesu rublu propadnou.

LITVA

Asi pětina litevského exportu jde do Ruska, i když velká část tohoto jsou „re-exporty“, což znamená, že Litva dováží zboží ze třetích zemí a pak jej posílá do Ruska.

Litva a její průmysl téměř výhradně závisí na ruských zdrojích energie.

POLSKO

N a Rusko připadá 90 procent polského dovozu ropy a více než polovina jeho plynu.Rusko je druhým největším obchodním partnerem Polska, když z celkových dovozů a vývozů za rok 2013 8,8 procenta zahraničního obchodu připadá na ně v hodnotě $36 miliard.

RUMUNSKO

Rumunský export do Ruska za prvních 11 měsíců roku 2013 obnášel 1,3 miliardy euro ($1,8 miliardy), čili 2,8 procenta veškerého exportu. Rumunsko z Ruska dovezlo za 2,1 miliardy eur za leden až listopad 2013, což představuje 4,2 procenta celkových dovozů.

Rumunsko je daleko méně závislé na dovozu plynu než jiné země v regionu. Rumunská plynová pole poskytují asi 80 procent domácí potřeby a president Traian Basescu řekl, že kdyby snad Rusko odřízlo dodávky plynu, tak by to nemělo podstatný dopad.

SLOVENSKO

Export do Ruska měl v roce 2013 hodnotu 2,55 miliardy eur ($3,5 miliardy) čili 3,96 procenta celkového exportu. Dovozy z Ruska měly hodnotu 6,15 miliardy eur ($8,5 miliardy).

Z Ruska se dováží palivo pro dvě jaderné elektrárny. Ruská firma Rosatom se účastní rozhovorů o postavení nových jaderných elektrárenských bloků na Slovensku.

Slovensko téměř ze 100 procent závisí na ruském plynu a jeho rozpočtové výnosy závisí i na poplatcích vybíraných z ruského plynu přecházejícího přes jeho území.

SLOVINSKO

Slovinsko je mezi těmi zeměmi EU s největším obchodním přebytky v obchodu s Ruskem. Do Ruska vyváží ročně asi za 1 miliardu euro zboží a služeb, tj. asi 4,6% celkového exportu.

Pro největší slovinskou zapsanou společnost, farmaceutickou firmu Krka, je Rusko největším jednotlivým trhem. Krka má v Rusku i továrny a loni prodala do Ruska výrobky v hodnotě 300 milionů euro ($413,5 milionu), tj. čtvrtinu jejích celkových prodejů.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com