Ultrapravicová strana Svoboda si ve vládě Arsenije Jacenjuka schválené ve čtvrtek ukrajinským parlamentem urvala šest hlavních kabinetních ministerstev. Svoboda je neonacistická, ultrapravicová, antisemitská, ruso-fobní strana se základnou podpory na západě Ukrajiny. Nejdůležitější post si přisvojil spoluzakladatel strany Svoboda Andrij Parubij. Ten byl jmenován sekretářem pro bezpečnost a Národně bezpečnostní komisi, která dohlíží nad ministerstvem obrany a ozbrojenými silami.


Jmenování Parubije na takový důležitý post by už samo o sobě mělo být důvodem k mezinárodnímu pobouření. Ten vedl maskované hulváty Pravého sektoru, kteří sváděli bitvy s pohotovostní policií na náměstích Nezávislosti a Majdan v Kyjevě.

Pravý sektor je otevřeně fašistickou, antisemitskou a proti-ruskou organizací. Většina z těch sniperů, a vrhačů bomb v davu byla s touto skupinou ve spojení.

Členové Pravého sektoru se poslední dva roky či více účastní vojenských výcvikových táborů, kde se připravují na pouliční aktivity takového druhu, jaké jsme v posledních několika měsících zažili na Ukrajině.

Pravý sektor, jak je vidět na jmenování Parubije, je teď v pozici, kdy kontroluje hlavní jmenování do dočasné vlády a uspěl i s dosažení svého dlouhodobého cíle legalizace diskriminace Rusů. Nový parlament schválil legislativu, která vyhlašuje, že ruskojazyční už od teď už přestávají mít s Ukrajinci rovná práva.

Ten je rovněž spojen se stranou Fatherland ministerského předsedy Jacenjuka. Dmitro Jaroš, vůdce delegace Pravého sektoru v parlamentu, byl jmenován Parubijovým náměstkem. Tato jmenování otevřených fašistů, aby kontrolovali ozbrojené síly, jsou zvláště alarmující vzhledem k možnosti provokací vůči ruské námořní základně na Sevastopolu.

Olexandr Syč, člen parlamentu za Svobodu z Ivano-Frankivska nejlépe známý svými pokusy o zákaz všech potratů na Ukrajině, včetně těch vzniklých ze znásilnění, byl jmenován náměstkem ministerského předsedy pro ekonomické záležitosti. Svoboda byla rovněž odměněna ministerstvem vzdělání pod Seržijem Kvitem stejně jako ministerstvy ekologie a zemědělství pod Andrijem Machnikem respektive Ihorem Švaikem.

Počátkem tohoto týdne byl člen parlamentu za Svobodu Oleh Machnicki jmenován generální prokurátorem Ukrajiny.

I další s krajně pravicovými vazbami s Ukrajinským národním shromážděním – Ukrajinská národní sebeobrana (UNA-UNSO) rovněž obdržela posty v kabinetu. Taťjana Černovol, západním tiskem líčená jako bojovná investigativní žurnalistka, aniž by se zmiňovali o jejím minulém zapojení do antisemitské UNA-UNSO, byla jmenována předsedkyní vládní protikorupční komise. Dmitro Bulatov, známý svým údajným únosem policií, ale také vazbami na UNA-UNSO, by jmenován ministrem mládeže a sportu.

I Jacenjukova strana Fatherland a k ní blízké figury obdržely deset kabinetních postů, včetně místopředsedy vlády pro integraci do EU, vnitra, spravedlnosti, energetiky, infrastruktur, obrany, kultury, sociálních věcí a ministra bez portfeje. Jegor Sobolev, vůdce občanské skupiny na náměstích Nezávislosti a Majdan a politicky blízký Jacenjukovi byl jmenován předsedou Lustrační komise pověřené čistkami na přívržence presidenta Janukoviče z vládního a veřejného života.

Ve společnosti, kde hrají takovou důležitou politickou a ekonomickou roli oligarchové, není překvapující, že to byl Volodymir Grojsman, starosta Vinnjitsy a blízký společník oligarchy Petro Prošenka, kdo byl vybrán za místopředsedu vlády pro regionální záležitosti. Grojsman měl rovněž blízko i k bývalému presidentovi Viktoru Juščenkovi. Nový ministr financí Olexandr Šlapek je zástupcem oligarchy Ihora Kolomojského, druhého nejbohatšího muže Ukrajiny.

Zbývající kabinetní posty připadly technokratům, doktor, který organizoval zdravotní služby pro protestující na Majdanu, a policejní generál ve výslužbě.

Dočasná vláda přesně odpovídá té vládě, kterou doporučovala ve svém odposlechnutém volání US velvyslanci v Kyjevě US náměstkyně ministra zahraničí pro evropské a eurasijské záležitosti Victoria Nuland, když při tom odhalila US plán na puč na Ukrajině.

Vitalij Kličko a jeho strana UDAR, jsou vyloučeni, nejspíš kvůli svým blízkým vztahům s německou kancléřkou Angelou Merkel. Jacenjukova strana Fatherland obdržela z tohoto portfolia většinu. A jak požadovala Nuland, potud, pokud nezíská žádný post vůdce Svobody Oleh Ťjahnibok, tak by mohla Svoboda obdržet několik ministerstev.

Při pohledu na množství těchto fakt, je do tohoto, co bylo v podstatě pučem proti zvolené ukrajinské vládě, zřetelné zapojení US.

Co se týče dalšího vývoje na Ukrajině, tak president Viktor Janukovič údajně dorazil do Moskvy, kde oznámil, že se mu dostalo ochrany Ruské bezpečnostní služby kvůli ohrožení jeho života od politických ‚extremistů.‘

Rovněž se údajně později dnešního dne objevil na tiskové konferenci v Rostově na Donu. Před budovou krymského parlamentu v Simferopolu došlo ke srážkám mezi menšinou Krymských Tatarů a etnickými Rusy, zatímco ozbrojení pro-ruští demonstranti nadále okupují parlamentní budovu samotnou.

Greg Rose

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca