Gangy organizovaného zločinu využily tajných sítí Svobodných zednářů ke zkorumpování systému trestní spravedlnosti, tvrdí explozivní zpráva Metropolitní policie uniklá do Independent. Operace Tiberius, sepsaná v roce 2002, zjistila, že syndikáty podsvětí využily svých kontaktů v kontroverzním bratrstvu k „rekrutování zkorumpovaných důstojníků“ uvnitř Scotland Yardu, a dospívá k závěru, že to je jeden z „nejsvízelnějších aspektů o dokázané korupci organizovaným zločinem proti nim.“


Tato zpráva – označená jako „Tajná“ – zjistila, že důstojníci ve službě v East Ham ve východním Londýně, kteří byli členy Svobodných zednářů, se pokusili zjistit, kteří detektivové mají podezřelé vazby na organizovaný zločin z jiných policejních zdrojů, které byly rovněž členy této společnosti.

Svobodné zednářstvo proslulé svými tajnými postupy při potřásání rukou bylo už dávno podezíráno, že má členy, kteří pracují v systému trestní spravedlnosti – zvláště v justici a v policii.

Politický establišment a většina médií často zavrhují takovéto nápady jako práci konspiračních teoretiků. Avšak Operace Tiberius je už druhou tajnou policejní zprávou, kterou Independent v posledních šesti měsících odhalil, a která tuto možnost vytahuje.

Projekt Riverside, zpráva z roku 2008 o darebném průmyslu soukromých vyšetřovatelů fungujících jako Agentury závažného organizovaného zločinu, rovněž tvrdila, že zločinci se ve snaze prosadit své zájmy pokouší korumpovat policejní důstojníky přes členy Svobodných zednářů.

Obavy z vlivu Svobodných zednářů na systém trestní spravedlnosti vedly v roce 1998 bývalého ministra vnitra Jacka Strawa, aby nařídil, že všichni policejní důstojníci a soudci by měli nahlásit své členství v této organizaci.

Avšak deset z britských 43 policejních sborů se na tom odmítlo zúčastnit a tato politika byla zrušena na základě hrozeb žalobami. V Anglii a ve Walesu je Velmistrem Svobodných zednářů princ Edward vévoda z Kentu. Sjednocená Velká lóže Anglie to včera v noci odmítla komentovat.

Independen minulý týden ohlásil, že Operace Tiberius zjistila, že syndikáty organizovaného zločinu, jako rodina Adamsů a gang vedený Davidem Huntem jsou schopny do Metropolitní policie infiltrovat „kdy se jim zlíbí.“

Mluvčí Scotland Yardu, když ho požádali o vyjádření ke zprávě Tiberius, řekl: „Metropolitní policejní služba nebude tolerovat jakékoliv chování našeho personálu a důstojníků, které by mohlo ohrozit důvěru, kterou do policie vkládá veřejnost. Jsme odhodláni pronásledovat korupci ve všech jejích formách a se vším možným nasazením.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: independent.co.uk