Japonští vědci úspěšně pohybovali objekty v troj-rozměrném prostoru pomocí komplexního systému akustické levitace, čímž překonali snahy předchozího výzkumu, kde se povedlo vznést předmět pouze do dvou rozměrů. Za účelem pohybovat expandovanými částečkami polystyrenu o rozměrech 0.6 mm a 0.2 mm, museli vědci z Tokijské univerzity a Nagojského technického institutu umístit objekty do pečlivě uspořádaného komplexu reproduktorů. Pomocí zjemnění již existující technologie ovládání zvukových vln se podařilo vznést do vzduchu a pohybovat v něm všemi směry s bublinami, šroubky i menšími kousky dřeva, což překročilo očekávání výzkumníků.

„Zkusili jsme rozšířenou akustickou manipulaci, díky níž částečky milimetrových velikostí levitovaly a pohybovaly se třemi rozměry pomocí ultrazvukového stojatého vlnění, produkovaného uspořádanými reproduktory,“ uvádí studie.

Přístroj použitý při experimentu se skládá z reproduktorů, schopných vytvářet neslyšitelné vysoké frekvence zvukových vln, které se protínají uvnitř zvukotěsného prostoru. Vlny poté vytvářejí „ultrazvukové ohniskové body, s nimiž je možno pohybovat“, frekvenci zvuku vyšší než 20 kHz, kdy vznikají stojaté vlny. Některé vlny se udržují ve stálých pozicích, čímž slouží jako udržující síly, zatímco jiné vlny se používají k posunu vznášejícího se předmětu, jinak zaseknutého ve stojatých vlnách.