S tím, jak jsou média mainstreamu zaplavena povídáním o málo placených pracovnících dožadujících se vyšší minimální mzdy (tudíž teoreticky očekávajících, že budou placeni za své služby více, než je tržní sazba), jsme si mysleli, že bude stát za to, když se podíváme na druhý konec této škály, kde by také mohli někteří argumentovat, že následujících 10 CEO je také placených za jejich ‚schopnosti‘ více, než je tržní sazba… Via Time,


[quote align="center" color="#999999"]

10. Gerald Rubin

Company: Helen of Troy
Compensation: $41.6 million

Helen of Troy (Trojská Helena), která distribuuje značky jménem Brut a Pert Plus ve svém fiskálním roce končícím únorem 2013 představila rekordní prodeje, k nimž pomohl jejich CEO Gerald Rubin, který si domu odnese téměř 29 milionů dolarů v akciových opcích vázaných na výkon. Mezi nejštědřeji placenými CEO v zemi podle dat FindTheCompany.com není žádná žena.

9. Richard Bracken

Company: HCA Holdings
Compensation: $46.4 million

Je tak pěkně placen za vedení největšího národního řetězce ziskových nemocnic. Bracken ke konci roku odchází do důchodu poté, co u HCA strávil více než třicet let, ale těch 21,4 milionu dolarů v akciových opcích, které mu nedávno přiklepli, mu pomůže přenést se přes důchod.

8. E. Hunter Harrison

Company: Canadian Pacific Railway
Compensation: $49.2 million

Platba Hunteru Harrisonovi je zčásti nafouklá kvůli dohodě s Canadian Pacific, že mu proplatí penzi, o kterou přišel, když opustil svého předchozího zaměstnavatele a přidal se v roce 2012 k této společnosti, ale i tak ještě dostává osmimístné číslo v akciových opcích čistě jen za svou práci.

7. David Zaslav

Company: Discovery Communications Class
Compensation: $49.9 million

Výzkumná firma Morningstar vyhlásila Disovery Channel za „nejrozsáhleji distribuovanou značku světa. Teď se k němu dostanete ve více než 200 zemích. A další menší, ale ziskové kabelové kanály jako Animal Planet a TLC plus vlastní hodně z obsahu na těchto distribučních sítích a máte z toho výdělečnou lokomotivu placené televize. Během posledních pěti let akcie Discovery vystoupaly zhruba o 500%, čímž pomohly CEO Davidovi Zaslavovi k odměnám v akciích a k celkové odměně.

6. John Hammergren

Company: McKesson
Compensation: $51.7 million

John Hammergren, CEO distributora farmaceutik a medicínských zařízení McKensson nejenže patří mezi ty, co se v korporátní Americe nejvíce napakovali, ale má i jeden z nejštědřejších zlatých padáků. Kdyby společnost opustil, mohl by shrábnout 303,4 milionu dolarů, podle dat sestavených Bloomberg.

5. Leslie Moonves

Company: CBS
Compensation: $62.2 million

Fakt, že Moonves vede nejvíce sledovanou americkou televizní síť je jedním z důvodů jeho štědrého placení. Analytik Morningstar Michael Corty argumentuje, že Moonves „si zaslouží hodně důvěry v zásluhy za silný výkon vysílací sítě CBS v posledních desetiletích.“ Hity mezi show jako „Under the Dome“ udržují příliv reklamy do této sítě, čímž zvyšují Moonvesovu reputaci i v dobách, kdy se ratingy televizních sítí obecně propadají.

4. Robert Kotick

Company: Activision Blizzard
Compensation: $64.9 million

Activision Blizzard – tvůrce divoce úspěšných franšíz video-her Call of Duty a World of Warcraft – vysloužil svému CEO Robertu Kotickovi pěkné ocenění v rychle se zhodnocujících akciích této společnosti. Většina Kotickových kompenzací je placena v akciích, které se v roce 2013 více než o 60% zhodnotily.

3. Mario Gabelli

Company: Gamco Investors
Compensation: $69 million

Přes vlastnictví 99% akcií třídy B s hlasovacím právem u Gamco Investors má její zakladatel a CEO Mario Gabelli nad společností téměř úplnou kontrolu. Tohle uspořádání určitě zvyšuje jeho schopnost sám sobě si i dobře zaplatit: Na čistém mu to vychází na 10% firemních zisků před zdaněním plus další platby za jeho roli jako portfolio manažera. Jeho 69 milionů dolarů, co si odnesl domů za platby roku 2012, představovalo 20% celkových výnosů Gamco, tvrdí Morningstar.

2. Larry Ellison

Company: Oracle
Compensation: $77 million

Larry Ellison, zakladatel a CEO výrobce software Oracle, už dlouho patří na seznam nejlépe placených ředitelů. Ale po několika kvartálech váznoucího růstu prodejů začínají být akcionáři čím dál více unavení štědrým napakování plateb pro Ellisona. A tak byly platby tohoto bosse ze Silicon Valley zredukovány z 96,2 milionu dolarů v roce 2012 na pouhých 77 milionů dolarů v roce 2013. Většina akcionářů ale ještě bude muset zcenzurovat rozhodnutí správní rady o této štědrosti z nezávazného rozhodnutí v listopadu.

1. Elon Musk

Company: Tesla Motors
Compensation: $78.2 million

CEO Tesla Motors Elon Musk si vydělal své první miliony přes rozvoj platební platformy PayPal a pak už pověst o jeho úspěchu jenom rostla. Akcie posledního Muskova podniku Tesla Motors dosáhly v roce 2013 největšího zhodnocení, což může pomoci vysvětlit robustní platební balíček pro tohoto vizionářského CEO.[/quote]

Tyler Durden

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com