Americká břidličná revoluce sice směruje Ameriku, aby se stala největším vývozcem ropy, avšak krátkodobě to přináší rychlý úpadek vlivu saúdské ropy. To jsme naposledy pocítili s ochlazením vztahů Saúdské Arábie a Kataru k USA, nejdříve kvůli syrskému debaklu a následně kvůli předehrám námluv lámajícím ledy s Íránem i přes zarytý odpor izraelské a saúdské lobby (jako dobrý příklad může posloužit poslední nahrávka prince bin Talala). Ale i přes změnu směru větru na komoditních trzích a přes překvapením otevřenou pusu u povrchních politiků, realita je taková, že zatím nic neohrožuje hegemonii amerického dolaru, o níž mnozí říkají, že nejsilnějším pilířem jeho postavení jako rezervní měny je – petrodolar, což doslova činí USD jedinou měnou, v níž energeticky závislé země mohou provádět transakce k nákupům energie.


To by se mohlo rychle změnit po zprávách, že futures na ropu na šanghajské burze by se mohly oceňovat a kontraktovat v yuanech, jak ve středu řekl její předseda s dodatkem, že burza spěchá s přípravnými pracemi, aby zajistila schválení regulátora.

Tím, že Čína tohle dělá, v podstatě střílí první varovný výstřel k systému petrodolarů, a co je ještě důležitější, ke klíčové opoře USD na mezinárodní aréně.

Tohle by mohlo být v souladu s čínskou strategií dovézt každý měsíc 100 tun surového zlata kromě té spousty zlata, kterou doma produkují, během toho, na co mnozí nahlíží jako na přípravu na zlatem podloženou měnu, což by však vyžadovalo daleko širší přijímání renminbi na mezinárodní aréně, a co je nejdůležitější jejich zprostředkování ve smyčce oceňování ropy. A přesně na tohle druhé se začíná Čína zaměřovat.

Reuters hlásí:

[quote align="center" color="#999999"]

Čína, která v září předběhla Spojené státy jako největší světový dovozce ropy, doufá, že tyto kontrakty se stanou v Asii standardizované, a řekla, že to zahraničním investorům umožní, aby v kontraktech obchodovali, aniž by se prováděly místní převody.

„Čína je jedinou zemí na světě, která je velký producentem ropy, spotřebitelem a zároveň i dovozcem. Tím má všechny nezbytné podmínky k úspěšnému zavedení kontraktů na ropné futures,“ řekl na průmyslové konferenci Yang Maijun, předseda SHFE.

Slajdy na Yangově prezentaci na této konferenci uváděly, že koncept návrhu je pro kontrakty denominované v yuanech a použité na ten typ ropy, který Čína nejběžněji dováží.[/quote]

Ovšem zatím je těžko důvod panikařit: Reuters dodávají, že účastníci z průmyslu s přímou znalostí tohoto plánu řekli, že kontrakty se budou oceňovat v yuanech, jinak také známých jako Renminbi, i v amerických dolarech. Člověk by však mohl namítnout, že ocenění v CNY je prozatím testovací sondou přijatelnosti čínské měny, a bude se stávat čím dál prominentnější spolu s tím, jak se více zemí, nejdříve v Asii, a všude jinde bude rozhodovat pro denominaci v CNY, a během tohoto procesu se bude posilovat silnější parita Renminbi k USD.

Zde je pointa:

[quote align="center" color="#999999"]

„Yuan se na finančních trzích stane internacionálnějším a uznávanějším,“ řekl Reuters Chen Bo, generální ředitel čínské obchodní firmy Unipec.

„Nemyslím si, že by to bylo pro svět nepřijatelné používat renminbi pro obchodování s komoditami.“[/quote]

Určitě ne, ač by to s sebou rovněž neslo rozpojení mezi CNY a USD, což je cosi, co Čína zatím není schopna a ochotna udělat. Protože jakmile bude Yuan volně oceňován, tak to bude polibek na rozloučenou všem těm obchodům ve Wal-Martu za „99 centů“.

Což retrospektivně může být právě tím, co chtějí i USA: velice pozvolné a kontrolované opuštění statutu rezervní měny pro USD. Jen vzpomeňte, že tím, co Fed za každou cenu chce, je inflace, kterou se prozatím nepodařilo realizovat v míře požadované předsedou Fedu, částečně díky levnému čínskému zboží a probíhajícímu exportu americké inflace do Číny. Takže když to bude znamenat vyskočení cen čínských dovozů – bude to klíč k udržení americké inflace tak, jak má být. Protože jsme už viděli, že o tomhle Fed přemýšlí – tak určitě bude vždy schopen obnovit nadřazený status USD „během 15 minut“ nebo méně, když se rozhodne.

Ovšem Čína a Petroyuan by mohly mít velice odlišný světový názor.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com