Během chladného arktického léta se téměř milion čtverečních mil oceánu pokryl novým ledem. Růst ve srovnání se stejným obdobím minulého roku dosáhl 60%. Rekordně nízké ukazatele ledové pokrývky pólu v roce 2012 byly zaznamenány šest let poté, co se tvrdilo, že díky globálnímu oteplení bude Arktida v létě 2013 zcela bez ledu. Avšak místo toho, ještě před každoročním podzimním zamrzáním, které by mělo začít za několik dní, se souvislá ledová pokrývka velká, jako polovina Evropy, táhne od kanadských ostrovů do severního pobřeží Ruska.


[quote align="center" color="#999999"]

[/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

Ruští vědci předpovídají příchod malé doby ledové v roce 2014. Vyvracejí tezi o globálním oteplování a označují ji za marketingový tah.

Malá doba ledová přichází každých 500 let. K předcházející došlo v polovině minulého tisíciletí, kdy v Anglii zamrzala Temže, Holanďané bruslili, cizinci v Rusku se hrozili pohledu na stromy, jež pukaly mrazem. Období ochlazení a oteplování přicházejí každých 30-40 let. Nynější období oteplování skončilo na rozhraní tisíciletí. Více ZDE.[/quote]

Zdroj:  czech.ruvr.ru