Jak všichni ví, existuje jediný důvod, proč se stát bankéřem, a trpět neustálým posměchem, urážkami, opovržením a nenávistí od těch “99%” a potenciálně se dočkat osudu srovnatelného s francouzskou aristokracií zhruba kolem roku 1789, a ten je prostý, jsou to: peníze. Zvláště nahrabat si jich během krátkého období tolik, kolik je jen možné, nechat se odměnit výkupem z dluhů od daňových poplatníků, nebo i dvěma, až se ty ohromné sázky neskutečně zvrtnou, a pak převést veškerou hotovost na „tvrdá aktiva“ a uniknout do země, která nevydává, ještě než praskne poslední úvěrová bublina. Jinými slovy je to jednoduchá příležitost pro nákladovou analýzu.


To ale vyvolává nechápavou otázku: proč existují bankéři i v následujících evropských zemích: Slovinsko, Rumunsko, Malta, Lotyšsko, Estonsko, Česká republika a Bulharsko. Jednou věcí, kterou mají tyto země společnou, je podle právě zveřejněné studie Evropského bankovního úřadu to, že s koncem roku 2011 ani jediný domácí bankéř v nich nevydělal přes 1 milion €!

Jinými slovy: bankéři, co dřou za plat feudálního rolníka. To je podraz.

To nám říká, že bychom byli docela opatrní, kdybychom byli mezi těmi dvěma řeckými bankéři (mezi 0 a 2010), co si vydělali přes 1 milion € v Řecku.

Byli bychom opatrní, i kdybychom byli mezi těmi 4 milionářskými bankéři na Kypru nebo těmi 21 bohatými členy 1% oligarchie v Irsku.

Byli bychom jistě opatrní, kdybychom byli mezi těmi 96 bankovními milionáři v Itálii (což je pokles oproti těm 119 rok před tím) nebo těmi 125 španělskými milionáři (což je o trochu pokles z těch 133 v předchozím roce), zvláště když je průměrné číslo na milionářského bankéře ve Španělsku 2,4 milionu €: tj. nejvyšší v celé Evropě!

* * *

Tak teď, když už víme, kde nebýt bankéřem kvůli nedostatečně „odpovídajícímu ocenění“, nebo kde by to bylo hazardem s člověčím zdravím, je otázkou: kde by člověk tím bankéřem být měl?

No, jak už všímaví čtenáři možná postřehli, v grafu výše jsme uřízli UK, protože jinak by nám to přelezlo z grafu.

Jak moc by to přelezlo graf? O tolik.

Plná zpráva EBA:

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com