Spolková kancléřka Angela Merkelová přiznává, že fungování státních bezpečnostních služeb je důležité. Odmítá však přirovnání programu Prism k praktikám někdejší východoněmecké tajné služby Stasi. Europoslanec Markus Faber krátce po propuknutí skandálu o předávání údajů společností Facebook, Google, Apple či Microsoft NSA, označil tyto metody za “Stasi v americkém stylu“. Angela Merkelová v rozhovoru pro německý týdeník Die Zeit jeho vyjádření rázně odmítla.


Podle Merkelové nelze srovnat Stasi a práci tajných služeb v demokratických zemích. Jsou to dvě zcela odlišné věci a podobné přirovnání vedou vždy jen k banalizaci toho, co Stasi udělala lidem ve východním Německu, řekla.

Špehování ze strany tajných služeb v demokratických zemích bude podle Merkelové i v budoucnu vždy klíčové pro bezpečnost svých občanů.

„Myslel jsem si, že tato éra skončila se zánikem NDR,“ řekl europoslanec Faber.

Do sporu s Merkelovou se pustila i ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusser-Schnarrenbergerová.

„Čím více společnost sleduje, kontroluje a pozoruje své občany, tím méně je svobodná,“ řekla Leutheusser-Schnarrenbergerová. Nezapomněla připomenout citát Benjamina Franklina: „Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“

Zdroj:  rt.com