Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo ze špionáže a krádeže vládního majetku Edwarda Snowden, který poskytl médiím informace o přísně tajných programech sledování telefonů a internetu. Dnes o tom Informovala agentura AP s odvoláním na zveřejněné soudní dokumenty. Takzvaná "zapečetěná žaloba" byla podána 14. června na federálním okresním soudě ve východním obvodu státu Virginie, kde má sídlo Snowdenův bývalý zaměstnavatel.


Bývalý technický poradce Ústřední zpravodajské služby (CIA) a někdejší pracovník subdodavatelských firem Národní bezpečnostní agentury (NSA) čelí obviněním z neoprávněného předávání informací týkajících se národní bezpečnosti a z úmyslného oznámení utajených zpravodajských informací neoprávněné osobě. Obě obvinění spadají pod zákon o špionáži.

Snowden byl navíc obviněn i z krádeže vládního majetku. Za každé z obvinění může dostat až deset let vězení. Žaloba byla podána pouze pět dní po odhalení Snowdenovo identity. Nejmenovaný zdroj z americké administrativy dále uvedl, že Washington podniká přípravné kroky k tomu, aby požádal o vydání Snowdena z Hongkongu, kam se uchýlil v obavě o vlastní bezpečnost v květnu, ještě před propuknutím celé kauzy.

Noviny Washington Post uvedli, že USA již požádali Hongkongu úřady, aby tohoto 30-letého Američana zadrželi na základě předběžného zatykače. Snowden bude moci proti případné žádosti o vydání do USA bojovat prostřednictvím soudů v Hongkongu. Tamní vláda má se Spojenými státy dohodu o vydávání osob, avšak jsou v ní výjimky v případech politického pronásledování nebo obav z krutého či nehumánního zacházení.

Zdroj:  rt.com