Tisíce protestujících se už téměř tři týdny mírově shromažďují při Okupaci parku Gezi na náměstí Taksim v Istanbulu. Turecká policie rozpoutal brutální razie s výsledkem tří potvrzených mrtvých a téměř 5 000 zraněných. Podle tureckého právníka Kerem Gulaye, akademika z Fulbright a doktorandského studenta z Cornellovy právnické fakulty patří k policejní taktice nadměrné bití policejními obušky a pažbami pušek a využívání pepřového spreje a dalších chemikálií, gumových projektilů a údajně i skutečných projektilů. Aby se zajistila záminka pro policejní agresi proti pokojným protestujícím, vrhali ve čtvrtek skrytí policisté fungující jako agenti provokatéři na policii Molotovovy koktejly, načež policie zahájila na protestující zběsilý útok.


Široká koalice skupin odvážně shromážděná na náměstí Taksim protestuje proti neoliberálním vládním politikám včetně té ekonomické, zemědělské, ale i politice environmentální, proti porušování lidských práv, masovým zadržováním, privatizaci vodních zdrojů, útokům na svobodu tisku a na svobodu vyznání a proti zacházení s kurdskými občany Turecka. Politiky protestujících jsou v širokém rozsahu od umírněných centro-pravičáků, přes nacionalisty a liberály až po extrémní levičáky. „Všichni tito lidé mají společné to,“ řekl mi Gulay, „že jsou kritičtí k vládním politikám.“

Když vydali právníci tiskové prohlášení tvrdě odsuzující masové zadržování svých klientů, tak asi 50 těch právníků pohotovostní policie zatkla a odvlekla je po zemi. Mnozí z právníků byli, než je o 10 hodin později propustili, zraněni. V úterý se shromáždili téměř 3 000 právníků u budovy soudu, aby protestovali proti těmto zadržováním.

V Turecku probíhá nebezpečný proces kriminalizace právníků. Devět z patnácti právníků zatčených 18. ledna 2013 za to, že zastupovali u vlády nepopulární klienty, zůstává ještě ve vazbě, aniž by byla vznesena obvinění nebo měli přístup k právním dokumentům o svých případech. K tomuto datu udělala policie v Istanbulu a Ankaře razie na kanceláře Asociace pokrokových právníků (CHD), členské organizace Mezinárodní asociace demokratických právníků (IADL). Dvanáct vedoucích a členů CHD bylo násilně zadrženo na základě vágních domněnek o terorismu. Vyslýchali je ohledně zastupování jejich klientů. Odpírali jim vodu a přístup na záchod.

Tato zatýkání, zadržování a zabírání majetku – včetně důvěrných souborů o klientech – porušují Mezinárodní konvenci o občanských a politických právech. Tyto případy spadají pod Zvláštní soudy pro těžké tresty, které mají jurisdikci na procesy s „terorismem“. To, že využívají tajných důkazů a represivních procedur, už odsoudila řada mezinárodních a regionálních orgánů monitorujících lidská práva a mechanismy. Zvláštní zpravodajka Spojených národů o nezávislosti soudců a právníků Gabriela Knaul, která nedávno navštívila Turecko, ty Zvláštní soudy pro těžké tresty tvrdě kritizovala (PDF), když řekla, že jejich zvláštní pravomoci nejsou v souladu se standardy lidských práv na spravedlivý proces, a že by se tudíž měly zrušit.

Na skupinu 500 právníků, kteří v lednu přišli k budově soudu protestovat, zaútočila policie. Istanbulská Asociace advokátů tyto nezákonné razie napadla jako „otevřený útok na právnickou profesi a její ctihodnost stejně tak, jako na lidská práva na právní zastupování.“

Když jsem byla v dubnu jako zástupkyně IADL v Istanbulu, setkala jsem se s činiteli istanbulské Asociace advokátů a mluvila jsem s právníky, kteří byli při lednové razii zatčeni a propuštěni. Někteří jsou členy CHD. Mnozí se specializují na obhajobu obětí mučení, svévolného zadržování, mimosoudních poprav, policejní brutality a dalších porušování lidských práv. Rovněž poskytují bezplatnou právní pomoc u případů spojených s terorismem, a k tomu patří svoboda projevu nebo ochrana životního prostředí. Kvůli své práci při obhajobě klientů, kteří zpochybňují vládní politiky, jsou právníci CHD cílem pro vládu a policii.

Knaul rovněž znovu potvrdil princip, že vláda by neměla právníky identifikovat s případy svých klientů. Základní principy Spojených národů ohledně role právníků ukládají mandát, že vlády musí právníkům zajistit schopnost vykonávat své profesionální funkce bez zastrašování, zábran, obtěžování nebo nemístného vměšování. Rovněž vymezují, že právníci nebudou identifikováni se svými klienty či s případy jejich klientů jako důsledek výkonu své funkce.

President istanbulské Asociace právníků byl obviněn z maření soudního rozhodnutí za to, že v lednu protestoval proti zadržování právníků. Podle zprávy o zemi od US ministerstva zahraničí z roku 2010 je v Turecku více než 10 000 lidí podezřelých z „terorismu“ (tj. jedna třetina všech podezřelých z terorismu na světě). Ve vězení je několik set studentů, ale i vojenských velitelů, žurnalistů, právníků, akademiků, kurdských aktivistů, nacionalistických aktivistů, vojáků a členů Tureckého parlamentu, řekl Gulay.

Četné a systematické represe proti aktivistům za politická a lidská práva v Turecku zvláště právníkům a žurnalistům byly velice dobře zadokumentovány. Jen v samotném tomto roce byli zástupci IADL svědky důkazů toho, že turecký stát si široce vynucuje utlačitelské zákony, aby potlačil politický disent u žurnalistů, právníků, odborářů i u občanů.

Turecká vláda musí okamžitě zastavit veškeré politické represe proti tureckým protestujícím včetně policejního mlácení, používání slzného plynu a dalších chemikálií; propustit všechny zadržené protestující, kteří projevují své základní lidské právo na svobodu projevu; a zahájit okamžité vyšetřování porušování lidských práv páchaných proti Tureckému lidu už od počátku protestů včetně vyšetření nezákonného použití slzného plynu a dalších chemikálií.

Skupina Solidarity s Taksim, která se zorganizovala před nedávnými demonstracemi, aby zastavila neblaze proslulý Taksimský projekt vlády, a která se stala hlasem odporu, vyhlásila 13. červen Mezinárodním dnem solidarity s lidovým odporem v Turecku. Solidarita s Taksim zve progresivní lidi z celého světa, aby odsoudili policejní násilí páchané na přímý rozkaz vlády a projevili svou solidaritu. CHD rovněž vydalo apel na mezinárodní solidaritu a požádalo právnické organizace a organizace lidských práv, aby vyjádřily své obavy turecké vládě a státním orgánům. IADL apeluje na lidi celého světa, aby se k nám přidali v požadavcích na ukončení násilí proti tureckým protestujícím a na odpovědnost za ně.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca