Nejoblíbenější americká značka vitamínů pro děti obsahuje ingredience, kterým by většina rodičů své děti nikdy úmyslně nevystavila. Proč tedy nevyhledávají zdravější alternativy? Dětské vitamíny by měly být zdravé, že ano? Jak je tomu však s vitamíny Flinstones, jejichž výrobce hrdě hlásá, že jsou „nejoblíbenější u pediatrů“? Tento ohromně úspěšný produkt nadnárodní farmaceutické korporace Bayer obsahuje šokující množství nezdravých přísad, jako jsou:


Aspartam
Oxid meďnatý
Syntetická barviva z uhelného dehtu (FD&C Blue #2, Red #40, Yellow #6)
Oxid zinečnatý
Sorbitol
Fumarát železnatý
Hydrogenovaný olej (ze sojových bobů)
Škrob z geneticky modifikované kukuřice

Na stránkách společnosti Bayer o vitamínech Flinstones, určených pro zdravotníky, nabízí firma tyto lahodné informace:

82 % dětí nejí všechny druhy zeleniny. Bez dostatečného přísunu zeleniny nedostávají děti veškeré živiny, které potřebují.

Zdroj: 1. Lorson BA, Melgar-Quinonez HR, Taylor CA. Correlates of fruit and vegetable intakes in US children. J Am Diet Assoc. 2009;109(3):474-478.

V České republice má obsažené některé složky např. doplněk stravy  Marťánci:

[quote align="center" color="#999999"]

Složení : inulin, xylitol, sorbitol (náhradní sladidlo), kyselina askorbová, fumarát železnatý, kyselina stearová (látka protispékavá), aroma jahoda, stearát hořečnatý (látka protispékavá), nikotinamid, kyselina citrónová (regulátor kyselosti), citrát zinečnatý trihydrát, oxid železitý (barvivo), D-alfa-tokoferol-acetát, kvasnice obohacené selenem, pyridoxin hydrochlorid, vanilin, D-biotin, aspartam (náhradní sladidlo), cholekalciferol, pantotenát vápenatý, retinylacetát, riboflavin, thiamin mononitrát, kyanokobalamin, jodid draselný, kyselina listová[/quote]

Co z toho vyplývá? Že vitamíny Flinstones nahrazují nedostatek živin. Podívejme se však blíže na ony údajně zdravé ingredience…

[quote align="center" color="#999999"]

ASPARTAM

Aspartam je syntetická kombinace aminokyselin, aspartické kyseliny a l-fenilalaninu. Je o něm známo, že se v těla přeměňuje na vysoce toxický methanol a formaldehyd. Aspartamu se v biomedicínské literatuře přičítá přes 40 nepříznivých zdravotních účinků a je prokázáno, že působí neurotoxicky a je karcinogenní [1]. Jaký obchodní přínos má taková chemikálie ve vitamínech, když existují netoxická, nesyntetická a nekalorická sladidla typu stévie sladké?

OXID MĚĎNATÝ

Nyní si podívejme na oxid měďnatý. Každé balení žvýkacích vitamínů Flinstones obsahuje 2 mg této látky, která je údajně „výživným“ zdrojem „mědi“, a představuje 100 % denního přísunu (od 4 let věku), jak se uvádí na stránkách vitamínů Flinstones [2].

Co je však oxid měďnatý? Živina, nebo chemikálie?

Podle Směrnice Evropské unie o nebezpečných látkách, jednoho z nejdůležitějších zákonů EU týkajících se bezpečného zacházení s chemickými látkami, patří oxid měďnatý mezi nebezpečné látky a ja klasifikován jako „Škodlivý (XN)“ a „Nebezpečný pro životní prostředí (N)“. Uvědomme si, že se používá v průmyslu jako barvivo keramiky a jako chemikálie při výrobě umělého hedvábí a suchých článků. Lze ho technicky korektně nazvat minerálem, můžeme ho však uvádět jako živinu v dětských vitamínech? Obáváme se že nikoli.

SYNTETICKÁ BARVIVA Z UHELNÉHO DEHTU

Všeobecně známým vedlejším účinkem používání syntetických barviv je hyperkinetická porucha. Chcete-li se přímo seznámit s výňatky ze studií věnovaných tomuto tématu, navštivte naši stránku o výzkumu potravinových barviv. Existuje také podezření, že se neurotoxicita syntetických potravinových barviv znásobuje v kombinaci s aspartamem [3]. Složení vitamínů Flinstones je pak ještě více znepokojující.

OXID ZINEČNATÝ

Každé balení žvýkacích vitamínů Flinstones obsahuje 12 mg oxidu zinečnatého, což podle výrobce představuje 75 % denní spotřeby dětí ve věku 2 až 3 let. Tato látka, která se běžně používá jako ochranný faktor proti slunci v opalovacích krémech, je podle Směrnice EU o nebezpečných látkách „škodlivou pro životní prostředí (N)“. Jak může být nebezpečná pro životní prostředí a současně příznivá pro lidské stravování? Jisté je, že máme-li konzumovat doplňkový zinek, nebo jej dávat dětem, je mnohem smysluplnější požívat ho ve formě, která je organicky vázaná (chelatace) na aminokyseliny typu glycinu.

SORBITOL

Sorbitol je syntetický cukr, klasifikovaný jako alkoholický cukr. Lze tvrdit, že nemá co dělat v lidské výživě a už vůbec ne ve výživě dětské. Požití většího množství může způsobovat gastrointestinální potíže od bolestí břicha po vážnější poruchy, jako je syndrom podrážděného střeva. [4]

FUMARÁT ŽELEZNATÝ

Na stránkách věnovaných vitamínům Flinstones je jasné varování ohledně této chemikálie. Zatímco konzumace železa obsaženého v potravinách, například ve špenátu, nikomu ublížit nemůže, fumarát železnatý je průmyslový nerost, který v přírodě či potravinách nenajdete. Fumarát železnatý je ve skutečnosti tak toxický, že případné předávkování produkty obsahujícími tuto látku může „způsobit smrtelnou otravu dětí mladších 6 let“. Výrobce dále varuje:

Uschovávejte tento produkt mimo dosah dětí. V případě předávkování přivolejte okamžitě lékaře.

HYDROGENOVANÝ OLEJ ZE SOJOVÝCH BOBŮ

Přítomnost hydrogenovaného oleje v čemkoli určeném pro děti je zcela nepřijatelná. Tyto polosyntetické mastné kyseliny mají desítky nepříznivých vedlejších účinků, od onemocnění věnčitých tepen, rakovinu, agresivní chování a nealkoholické ztukovatění jater. [5]

ŠKROB Z GENETICKY MODIFIKOVANÉ KUKUŘICE

Existují sice argumenty, že množství škrobu z geneticky modifikované kukuřice v tomto produktu je zanedbatelné, my s tím nesouhlasíme. Je důležité vést k odpovědnosti výrobce, kteří neoznačují své produkty upřímně, zvláště když tyto produkty obsahují ingredience, jež jsou geneticky modifikované. „Vitamín C“, uváděný u vitamínu Flinstones jako kyselina askorbová, pochází pravděpodobně také z geneticky modifikované kukuřice. Nezapomínejme, že biotechnická divize společnosti Bayer, tedy Bayer CropScience, investovala 381 600 dolarů, aby bylo zmařeno přijetí zákona vyžadujícího označování geneticky modifikovaných produktů v Kalifornii. Rodiče mají právo chránit své děti před všeobecně známými riziky geneticky modifikovaných potravin a chemikálií, které jsou v nich obsaženy, nebo snad ne? Škrob z geneticky modifikované kukuřice je geneticky modifikovaný produkt. Tak to prostě je. Ocenili bychom, kdyby společnost Bayer své výrobky podle toho označovala.

Shrnuto: Vitamíny Flinstones společnosti Bayer mají hodně daleko k přírodním produktům a jejich konzumenti by měli být obeznámeni s nepříznivými zdravotními dopady, které mohou být důsledkem jejich konzumace. [/quote]

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj: g reenmedinfo.com