1. Výrobci řeckého jogurtu produkují každý rok miliony kilogramů (toxické) kyselé syrovátky a nikdo neví, co s ní. Z fascinujícího článku serveru Modern Farmer o tom, jak řešit tento problém: Z každých tří až čtyř uncí mléka vyrobí Chobani a další firmy pouhou jednu unci krémového řeckého jogurtu. Zbytek je kyselá syrovátka. Je to řídký, tekutý odpad, kterého se nelze snadno zbavit. Nejenže by to bylo nelegální, ale syrovátka během svého rozkladu škodí životnímu prostředí, odčerpává totiž kyslík z potoků a řek.


Z vodních toků se tak může stát to, čemu odborníci říkají „mrtvé moře“. Vodní život by mohl být zničen ve velkých oblastech. Sýrová syrovátka, příbuzná syrovátky z řeckého jogurtu, zabila v posledních letech desítky tisíc ryb po celé zemi.“

2. Pomerančový džus obsahuje „konzervanty“, které mají zajistit, aby džus z každé lahve chutnal úplně stejně.

Bez ohledu na to, v jaké roční době a z jakých pomerančů je džus vyroben, velké firmy vyrábí dokonale sladěné produkty, když do štávv přidávají pečlivě vyvážené, specifické příchutě. Tyto příměsy mají nahradit příchutě přirozené, které se vytratí během procesu, v rámci něhož je džus chemicky zbaven kyslíku („ odvzdušněn“). Díky tomu může být uskladněn v cisternách déle než rok (!), aniž by zoxidoval.

Vzhledem k tomu, že tyto příchutě se získávají z pomerančové silice a koncentrátu, nemusejí být uvedeny mezi přísadami.

3. Takto se míchají přísady pro balené vegetariánské burgery:

V ohromném trakaři. Lopatou. Panebože, je to úchvatné. Pusťte si video Science Channel.