Dali byste si krůtí burger, kdybyste věděli, že obsahuje bakterie odolné vůči antibiotikům? Asi ne. Pokud si však na něm pochutnáte, je dost možné, že spolykáte i některé z těchto potenciálně vražedných „superbakterií“. Podle analýzy Environmental Working Group se to týká i hovězího, kuřecího a vepřového masa. EWG analyzovala testy nedávno zveřejněné federální vládou a zjistila, že velké množství amerického masa je kontaminováno bakteriemi rezistentními vůči antibiotikům.


EWG uvedla následující úrovně infikace:

  • 81 % syrového mletého krůtího masa
  • 69 % vepřových kotlet
  • 55 % syrového mletého hovězího masa
  • 39 % syrového kuřecího masa

Jak je to možné, když se při chovu hospodářských zvířat používá drtivá většina amerických léčiv? Je tomu tak proto, že tyto superbakterie vznikají zčásti tím, že se používá přemíra antibiotik. Zní to poněkud protichůdně, není-liž pravda? Inu, bakterie jsou živé organismy; vyvíjí se a proměňují v zájmu přežití, stejně jako lidé a zvířata. A aby toho dosáhly, přizpůsobují se a vytváří si ochranu, když je něco ohrožuje. Takovým způsobem se silná bakterie stává odolnou vůči účinným antibiotikům.

Medical News Today uvádí, že v roce 2011 se prodalo na 16 milionů kilogramů antibiotik, což je o 22 % více než v roce 2005. A zhruba 80 % těchto léků bylo použito při produkci masa. Budeme-li do potravinového systému pumpovat stále více antibiotik, můžeme zřejmě očekávat ještě větší koncentraci, různorodost a škodlivost těchto superbakterií.

EWG tvrdí, že se opomíjí příčiny tohoto problému. Důvodem k šíření chorob a bakterií mezi hospodářskými zvířaty jsou podmínky jejich chovu. Jinými slovy, velkokapacitní chovy, ve kterých dobytek, kuřata a jiná zvířata jsou nuceny žít jedno na druhém ve vlastní špíně, určitě nikterak neposilují jejich zdraví.

[quote align="center" color="#999999"]

„Kongres by měl také plně financovat Program ochrany chovu, který podporuje ochranné aktivity týkající se pastvin. Tento program, řízený americkým Ministerstvem zemědělství, by mohl pomoci farmářům, kteří chovají zvířata na pastvinách a dodržují postupy posilující zdraví zvířat.

Kupříkladu na rozdíl od chovů, ve kterých je mnoho zvířat uzavřeno v malém prostoru, migrační chov umožňuje, aby se zvířata dostala na volný prostor. Takový postup posiluje jejich zdraví a snižuje riziko infekce nebo choroby, jež by se jinak snadno šířily,“ uvádí Environmental Working Group.[/quote]

Superbakterie odolné vůči antibiotikům, které žijí v hospodářských zvířatech, se posléze dostanou i do lidí. Jedné se to už podařilo. Meticilin- resistentní Staphylococcus aureus CC398 (MRSA) se už netýká jen prasat. Když tedy toto všechno víte, dali byste si krůtí burger, kdybyste věděli, že byl infikován “superbakterií”?

Dokud tomuto tématu nebude věnována patřičná vážnost, je třeba uvažovat o omezení konzumace masa. Někteří farmáři čelí této hrozbě tím, že jsou nezávislí na velkokapacitních chovech a že nahrazují antibiotika přírodními substancemi, jako je skořice a oregánový olej.

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj:  naturalsociety.com