Patří voda k svobodným a základním lidským právům, anebo by veškerá voda na této planetě měla patřit velkým korporacím a mělo by se s ní nakládat jako s produktem? Měli by chudí lidé, kteří si nemohou dovolit platit těmto korporacím, trpět žízní, protože nemají peníze? Podle bývalého ředitele a současného šéfa správní rady největšího výrobce potravin na světě by korporacím měla patřit každičká kapka vody na zemi – a pokud se chcete napít, měli byste platit.


[quote align="center" color="#999999"]

„Produkce minerální vody společnosti Nestlé je zneužíváním ohrožených vodních zdrojů. V brazilském regionu Serra da Mantiqueira, ve kterém se nachází přírodní rezervace se systémem zdrojů produkujících vodu s vysokým obsahem minerálů a léčivými účinky, vedlo přílišné čerpání k dlouhodobým škodám.“[/quote]

Firma Nestlé kromě toho čelila obvinění, že ve svém podnikání masivně využívá otrockou práci. Píše o tom opět server Corporate Watch:

[quote align="center" color="#999999"]

„V roce 2001 společnost Nestlé čelila kritice, že nakupovala kávu v Pobřeží slonoviny a Ghaně, při jejíž produkce mohli být využíváni dětští otroci. Podle investigativní reportáže BBC stovky tisíc dětí v Mali, Burkině Faso a Togu byly odkoupeny od jejich strádajících rodičů a převezeny do Pobřeží slonoviny, kde byly využívány jako otroci na kávových plantážích.“[/quote]

Je tedy voda lidským právem, anebo by měla patřit velkým korporacím? Jestliže na světě není dost vody pro všechny, pak by možná měl těmto korporacím patřit i vzduch. A pokud se týče plodin, Monsanto pracuje tvrdě na tom, aby si vybudovalo monopol na základní potraviny. Nikoho by nemělo překvapit, že šéf správní rady Nestlé  bojuje za geneticky modifikované plodiny Monsanta, neboť jeho ideologie přímo souzní s filozofií Monsanta.

Zdroj: naturalsociety.com