Loni v listopadu v aktu čirého monetárního zoufalství vydala Evropská centrální banka ECB vyčerpávající a dost směšný pamflet nazvaný „Spiknutí virtuálních měn“, v němž malovala čerty na zdi a varovala před těmito elektronickými měnami s povahou „pyramidových her“ jako jsou BitCoin. Proč by centrální banka klesla tak „hluboko“, aby vůbec uznala, že stojí za řeč to, o čem by žádný PhD ověnčený ekonom, co má nějakou „sebeúctu“, nediskutoval ani opilý na mejdanu, když už pomlouvá, to zůstává záhadou našich dnů. 


To, že k tomu ovšem došlo uprostřed hrůzy, že oficiální umělá měna tohoto nesolventního kontinentu EUR se může ukázat být ještě „pyramidovitější“ než BitCoins, před nimiž ECB varuje, bylo jasné každému zúčastněnému, kdo prohlédl ten pokus o lacinou propagandu. Klidně se zeptejte kteréhokoliv Kypřana, jestli by radši měl svoje peníze uvězněné jako Eura či v „pyramidě“, ovšem volně přenositelné, v neregulovaných BitCoinech.

Abychom to zodpověděli, předkládáme graf ukazující cenu BitCoinů v EUR od doby vydání tohoto ECB spisu:

A v tom bohužel spočívá ten zakopaný pes.

Jelikož centrální banky byly už desítky let schopné manipulovat cenami drahých kovů, když k tomu zneužívaly spoustu nestoudně zjevných i trochu zastřenějších technik, ať už k nim patřilo „násilné uzavírání“, manipulace se stanovování londýnského AM, krytí nároků na zlato hypotékami a leasingy v krátkých a zkrácených zástavách, vytvářením papírového zlata z prázdného povětří exponovaného jejich čachry ke stlačení dodávkových cen, nebo čistě prostě zapojováním kterýchkoliv jiných až dosud neznámých ilegálních praktik, tak to parabolické vzepětí zlata a stříbra, přinejmenším prozatím ztratilo své kouzlo – zvláště po tom slavném a demoralizující pádu stříbra z 1. května 2011 .

Ale zatímco byly drahé kovy podrobeny cenovým manipulacím dědičným establishmentem, a když konečný skutečný ekvivalent aktiv fyzické měny svou „hodnotu“ naivně vyjadřoval v papírových měnách, tak až dosud nebylo vlastnění držitele virtuálních měn podrobeno žádnému existujícímu systému stlačování cen nebo regulací.

A tak bylo jen otázkou času, než ten samý establishment bude nucen zjistit, že vydávání peněz podle tradičních monetárních agregátů M0, M1, M2, M3 sice nevstoupí do působiště alternativních elektronických měn, ale ty naopak budou použity k tomu, aby urychlily tempo obrátky peněz používaných dědičným a dost omezeným monetárním systémem.

Konec konců, co když dohnat střadatele k utrácení, utrácení, utrácení a tak k nafouknutí cirkulace peněz, bylo základním účelem nedávného kolapsu důvěry v úspory držené evropskými bankami?

No, jak už jsme dlouho očekávali, čas, kdy globální Keynesianský status quo přesune svou pozornost od cen papírového zlata a stříbra k takovým „virtuálním“ měnám jako BitCoin, konečně přišel.

WSJ hlásí, že uprostřed rostoucích obav, že nové formy hotovosti nakupované na Internetu se využívají k financování temných aktivit. USA na „virtuální měny“ začíná uplatňovat předpisy o praní peněz. Tento krok znamená, že firmy, které vydají nebo vymění tuto čím dál populárnější on-line hotovost budou odteď regulovány podobným způsobem jako tradiční zajišťovatelé peněžních příkazů (složenek aj.), jako je Western Union Co. Na ty by se měly vztahovat požadavky na účetní evidenci a povinná hlášení transakcí větších než 10 000 dolarů. Navíc firmy, které obdrží zákonné platidlo výměnou za on-line měny nebo kdokoliv provádějící transakce i za někoho jiného, bude podroben novým kontrolním praktikám, říkají proponenti internetových měn.

A zrovna tak, tady je velká část toho kouzla všech těch virtuálních měn, jako BitCoin, k nimž se spotřebitelé obrátili, a kvůli nimž se odvrátili od těch rychle se znehodnocujících směnných jednotek, jako je dolar či euro. Protože jestli tu byly prostředky směny, které byly nedotčeny, neregulovány a nezprostředkovány vládou USA a dalšími autoritářskými, despotickými režimy po celém tom nesolventním „rozvinutém světě“, tak to byly právě transakce za použití BitCoin.

Tak už tomu ale není, jelikož čichací psi Federálních rezerv teď už obrátili své čumáky a pozornost k BitCoinům, a nepřestanou, dokud nerozdrtí jak jejich hodnotu tak jejich koncové uživatele a jejich užitečnost v zase dalším pokusu o vnucení USD a dalších nadekretovaných papírů globálním konzumentům jako jedinou formu dovoleného zákonného platidla.

Více od WSJ:

Rostoucí popularitu virtuálních měn, ač nejde o víc než kapku ve vědru globální likvidity, pohání internetoví obchodníci právě tak jako uživatelé, co mají starost o ochranu soukromí, ti, kdo jsou rozčilení z tradičních měn v Evropě i ti, co mají tu věky se táhnoucí potřebu přemisťovat peníze k temným účelům.

Ta paže, která na ministerstvu financí bojuje s praním peněz, v pondělí řekla, že standardní federální bankovní předpisy zaměřené na podezřelé transfery dolarů se rovněž vztahují na firmy, které vydávají nebo mění peníze, které nejsou svázány s žádnou vládou a existují pouze on-line.

Přirozeně, že tím skutečným objektem americké monetární persekuce je BitCoin:

„Už jsme se dostali za fázi, kdy to byly jen penízky pro pobavení a zábavná on-line věcička. Používá se to už jako měna,“ řekl Nicolas Christin, přidružený ředitel Carnegie Mellon University's Information Networking Institute.

Bitcoiny lze používat ve spoustě legitimních transakcích – např. webová stránka Reddit uživatelům umožňuje pokročilejší služby využití bitcoinů a obchod blogové služby Worldpress, com je přijímá jako formu platby. I Pizzaforcoins.com dovoluje střadatelům bitcoinů platit za dodávky přes Domino a další pizzerie.

Problém s virtuálními měnami je v tom, že definovat, co je dovoleno v úzkém regulačním smyslu, není možné, kvůli čemuž jakákoliv definice bude tak široká, jak je jen možné: konec konců, co by mohlo více odstrašit uživatele než učinit téměř všechny přeshraniční transakce ilegální:

Vytvořit jasné střižená pravidla pro virtuální měny je těžké. Činitel FinCen řekl, že předpisy proti praní peněz by se mohly uplatnit v závislosti na různých „faktorech a okolnostech“ každého obchodu. Tyto předpisy se neuplatní na jednotlivce, kteří prostě použijí virtuální měnu k nákupu reálného nebo virtuálního zboží.

Ty nové předpisy „vyjasňují definice a očekávání, aby se zajistilo, že podniky … si budou vědomy své odpovědnosti za uplatnění vyhlášek,“ řekla Jennifer Shasky Calvery, ředitelka FinCen. Loňská zpráva FBI uvedla, že Bitcoin přitahuje kyberkriminálníky, kteří se vyhýbají tradičním finančním systémům využitím Internetu, aby jím prováděli globální monetární transfery,“ tvrdí zpráva. Mluvčí FBI to odmítl komentovat, když se ho ptali na obavy této agentury týkající se virtuálních měn.

A my nejsme jediní, kdo očekává blízkou intervenci Velkého bratra:

Některé firmy říkají, že tato pravidla už očekávali. Charlie Sherm, hlavní výkonný ředitel zpracovatele bitcoinových plateb BitInstat, řekl, že jeho společnost už je s tím svolná.

Pan Christin z Carnegie Mellon řekl, že věří, že to dominantní využívání Bitcoinů zrovna teď je jen spekulace.

„Když máte komoditu nebo měnu, jejíž hodnota roste tak rychle jako Bitcoin, tak dává smysl podržet si to, jako spekulativní instrument,“ řekl. Rovněž to běžně používají hráčské stránky a černé trhy. „A pokud se to použije k praní peněz… nezůstane žádná kouřící zbraň.“

Co se týče otázky časování – proč teď – odpověď je jednoduchá. Evropa. Konec konců, bylo to jen včera, kdy jsme napsali, že „ Ve Španělsku začal nájezd na Bitcoin.“ Je zcela evidentní, že když došlo k takovému exodu od legálních měn a k BitCoinu, nezůstalo to nepovšimnuto a více a více lidí se bude touto cestou vydávat, a proto se proti tomu musí zakročit co nejdřív je možné.

I ten skok ve směnném kurzu bitcoinu z tohoto týdne je v souběhu s obavami, že by se mohla vytahovat eura z bankovních kont drobných střadatelů na Kypru, aby se financovalo vykoupení dluhů. Internetové blogy tvrdí, že spekulanti se shání po měnových alternativách.

No, když to říkají internetové blogy … Samozřejmě internetové blogy také říkají, že když a až ta fascinace virtuálními měnami vyšumí, tak ale všichni ti, kdo jsou znechuceni zneužíváním nadekretovaných měn, nezanechají sháňky po alternativách USD, EUR, JPY, GBP a CHF, nýbrž se pouze vrátí k bezpečí držby tvrdých aktiv jako měny, jmenovitě stříbra a zlata místo elektronických měn a vynulovaných měn, které americká vláda ve vší své Orwellovské benevolenci může jednoho, z nedostatku lepších výrazů, prošustrovat tak, že skončí svou existenci.

Na druhou stranu zoufalství režimu dosahuje takové úrovně, že něco na způsob Vládní vyhláška 6102 o konfiskaci všech tvrdých aktiv použitelných jako měna nemusí být daleko.

Platí totiž, je třeba vědět, co se dá čekat, aby se vědělo, co s tím.

Další články k tématu:

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com