AC24.cz

AC24.czZe světaSkutečná příčina děravých zubů a nemocných dásní

Sociální sítě

Reklama

Skutečná příčina děravých zubů a nemocných dásní

Náš moderní stereotyp je takový, že lidé – až donedávna – byli zamořeni zkaženým chrupem, děravými zuby a nemocnými dásněmi. Pravdou ale je, že prehistoričtí lidé měli daleko zdravější dutinu ústní, než ji máme dnes.

Ač to na první pohled vypadá kontra-intuitivně, dává to po troše reflexe smysl. Konec konců vyvinuli jsme se jako lovci a sběrači.

Neměli jsem ještě čas – v evolučním časovém rámci - se adaptovat na život zemědělců … natož pak na zpracovávané jídlo.

NPR píše:

Prehistoričtí lidé neměli zubní kartáčky. Neměli zubní nit či zubní pastu a určitě neměli Listerin. Ale i tak byla jejich ústa nějakým způsobem daleko zdravější než jsou naše dnes.

„Lovci a sběrači měli opravdu dobré zuby,“ říká Alan Cooper, ředitel australského Centra pro dávnou DNA. „Ale jakmile se stali zemědělským lidem, je na nich vidět ohromná změna. Ohromné množství chorob dásní. A i kazy začaly bujet.“

A i o tisíce let později pořád vedeme válku proti ústním onemocněním, a často v ní prohráváme.

Z velké části za to může naše měnící se dieta.

Ve studii vydané v posledním Nature Genetics se Cooper a jeho výzkumný tým podívali na zvápenatělý zubní povlak dávných zubů 34 prehistorických lidských koster. To, co zjistili, bylo to, že se za tu dobu změnila naše dieta – s posuvem od masa, ovoce a ořechů k uhlovodanům a cukru – a tak se též změnilo složení bakterií v našich ústech.

***

Výzkumníci však zjistili, že jak prehistoričtí lidé přešli od lovu a sběru k zemědělství, určité typy bakterií způsobujících onemocnění, které byly zvláště účinné při využití uhlovodanů, začaly vítězit nad dalšími typy „přátelských“ bakterií v lidských ústech. Navíc zpracování mouky a cukru během průmyslové revoluce věci pouze zhoršilo.

„To, co jste ve skutečnosti vytvořili, je ekosystém, který má velice nízkou diverzitu a je plný oportunistických patogenů, které hned skočily po tom, aby využily ty zdroje, které jsou teď dostupné,“ říká Cooper.

A to je problém, protože převaha škodlivých bakterií znamená, že naše ústa jsou v podstatě neustále ve stavu choroby.

„Neustále se potýkáme s trvalou imunitní reakcí, což není dobrá věc,“ říká Cooper. „Způsobuje to všude tam problémy.“

***

Podle Coopera tvoří bakterie přibližně 90 procent buněk našich těl. [Background; and graphics.] Věří, že jsme se příliš zaměřili na sebe a ne dostatečně na ten tzv. mikrobiom.

„Kartáčujeme si zuby a protahujeme nití a myslíme si, že máme dobrou ústní hygienu. Ale úplně jsme zanedbali řešení toho podstatného problému,“ říká.

„Za deset let si myslím, že zjistíme, že celý ten mikrobiom je klíčovou součástí toho, co se má monitorovat a co představuje hrozbu.“

Žádný div – že podle New York Times:

Více než 75% amerických dospělých má nějakou formu nemoci dásní.

Věda o zdraví vnitřních bakterií je zatím v plenkách. Jak uvádí Live Science:

„Koncept probiotiky k pomoci opětovného nastolení naší základní mikrobioty je dobrým konceptem po antibioticích,“ řekl LiveScence mikrobiolog Martin Blaser z Fakulty medicíny NYU. „Ale myšlenka na to, že všechny ty tisíce druhů v našich tělech představují jediný druh, který pochází z krávy nebo ze sýra je naivní.“ Současná probiotika se velice dobře prodávají, říká Blaser, ale není z toho moc užitku. Myslí si, že medicína jednoho dne vyvine probiotika, která půjde využít k léčení chorob, ale prozatím, „je to velice dobré pole zkoumání,“ řekl.

Požívání příliš mnoha antibiotik je také spojováno s obezitou, protože to zabíjí – často trvale – užitečné střevní bakterie ( podívejte se na tohle a tohle) a také hypertenzi. Probiotika – která nahrazují zdravé střevní bakterie – mohou podpořit pokles váhy, přinejmenším u lidí, kteří nemají prosperující společenství střevních bakterií.

A opravdu zdravý mikrobiom je důležitý i pro mentální zdraví. Live Science referuje:

Výzkumníci čím dál více mají podezření, že střeva jsou nějak propojena s mozkem. Např. střevní poruchy vypadají, že jsou u lidí spojeny se stresem spojenými psychiatrickými poruchami, jako je úzkost a deprese.

Aby se dověděli více, tak vědci experimentovali s myšmi krmenými vývarem obsahujícím Lactobacillus rhamnosus JB-1. Tyto druhy přirozeně žijí v našich střevech a vědci zkoumají, zda jejich dávky lze použít jako „probiotika“ ke zlepšení našeho zdraví. Objevili, že tito hlodavci vykazovali významně méně chování spojovaného se stresem, úzkostí a depresí, než myši krmené prostým vývarem. Bakteriemi krmené myši měly také významně nižší hladiny stresového hormonu cortikosteronu při zátěži stresovými situacemi jako v bludištích.

„Ovlivněním střevních bakterií můžete dosáhnout velice robustních širokospektrálních účinků na chemii mozku a chování,“ řekl LiveScience výzkumník John Cryan, neurovědec z irské University College Cork.

„Aniž bychom to chtěli přeceňovat, tohle otevírá možnost, že bychom mohli vyvinut terapie, kterými by šlo léčit psychiatrické poruchy zaměřením se na střeva,“ dodal Cryan. „Mohli byste si vzít jogurt s probiotikem místo antidepresiva.“

***

Badatelé zjistili, že jedna složka receptoru GABA byla přítomna u bakteriemi krmených myší na vyšší úrovni v těch částech mozku, kde nebývá přítomna, a tam, kde je během depresí normálně je, tam na nižší úrovni, kde bývá přítomna. Navíc několik složek GABA receptorů se zredukovalo v částech mozku, kde normálně narůstají u stresovaných nebo úzkostlivých zvířat.

Výzkumníci dále dráždili bludný nerv, který pomáhá v centrálním nervovém systému vyvolat poplach kvůli změnám v gastrointestinálním traktu. Zjistili, že bakteriemi vyvolaný účinek na chování a GABA receptory byly nižší, což naznačuje, že tento nerv je cestou, kterou mohou změny ze střev ovlivňovat mozek.

Stimulace bludného nervu se občas používalo k léčení depresí rezistentních k jiným terapiím, to je ale „chirurgická technika,“ řekl Cryan. „Tím, že se pomocí probiotik zacílíme na střeva, bychom se mohli nepřímo zaměřovat na bludný nerv i bez chirurgie.“

Podívejte se na tohle:

***

Mnohé domorodé kultury jí hodně fermentovaných potravin obsahujících zdravé bakterie. Myslím jogurt, miso a eskymácký fermentovaný tulení tuk (hodně, jak víme…)

***

Vzhledem k tomu, že moderní diety obsahují méně fermentovaných potravin a že antibiotika nám vybila některou z naší zdravé střevní flóry, jsou probiotika – prodávaná v obchodech se zdravou výživou – důležitým preventivním opatřením proti depresím.

Nemělo by tedy vůbec překvapovat, že probiotika mohou pomoci i zdraví našich úst, jak ukazují vědecké studie vydané v American Journal of Dentistry a European Journal of Dentistry.

Během pár let budeme schopni dostat ta správná probiotika, abychom vybili špatné bakterie v našich ústech, aniž bychom zničili ty dobré kamarády, jako to dělají antibiotika.

Mezi tím je důležitá dobrá ústní hygiena – svědomité čištění zubů a protahování nití. Opravdu ohromný počet vědeckých studií dospívá k závěru, že množství kazů po celém světě ubývá … i v zemích, které nefluoridizují vodu.

Trendy zubních kazů (u 12 letých) v zemí s fluoridizací versus bez fluoridizace:

To je důsledkem vyššího vzdělávání o důležitosti ústní hygieny.

Navíc bychom měly omezit rafinovanou mouku a rafinovaný cukr. Jak uvádí Live Science:

Cooper naznačuje, že jedním ze způsobů, jak pomoci návratu našeho mikrobiomu k většímu zdravějšími a vyváženějšímu stavu by mohlo být omezit veškeré ty zpracované sacharidy a začít jíst jako naši předkové.

Brusinková šťáva obsahuje chemikálie, které zabraňují kazotvorným bakteriím, aby se přichytily k zubům. Pití neslazené brusinkové šťávy během dne by mohlo omezit kazy. Nakonec kartáčování jedlou sodou (nebo zubní pastou obsahující jednou sodu) je bezpečné a pomůže to k omezení zubního povlaku … i tam, kam se špatně dostanete.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

Komentáře   

+4 # anonym 2013-03-04 11:00
hned som si preplachol hubu koloidnym striebrom :)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+9 # Jeremy 2013-03-10 11:58
good job, zabil jste všechny.....i nevinné civilisty ;)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+11 # Johnny 2013-04-05 14:13
ja MMS kvapkami....:)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+1 # Kufr 2013-12-23 23:53
Máte? Odkud jste je koupil? Na netu je plno zdrojů, ale nic moc důvěryhodného..
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # hostar 2013-12-24 14:00
www.czchem.cz - ale je to pekelně drahý, 300 ml za 600 Kč. Ale jsou u toho užitečná kapátka.
Levněji snad v obchodech s chemikáliemi, např.
www.fichema.cz/.../
liší se jen o 0.5% v množství, ale je to tak trochu na vlastní nebezpečí, protože nemusí být tak čistý.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # toma 2013-12-24 16:03
posilaj to DHLkem z anglie.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # toma 2013-12-24 16:06 Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+16 # Kubík 2013-06-20 10:29
tjo když slyším koloidní stříbro je mi blbě cpát do sebe těžký kovy?...lidi kdy se poučíte...milio ny šarlatánů vám doporučí to pít vyplachovat atd..ale řídíte se rozumem?...stří bro zabií všechny typy bakterií(ano i ty dobré) je tak dobrý na dezinfekci studní maximálně :D má až o 50% fungiciditu..ta kže pokud si třeba budete vyplachovat vagínu stříbrem..za dva tři dny je tu kandidóza...neú činkuje na Viry!!! muj bratr to chlastá při chřipce...pak se diví že má průjmy a navíc byl nemocnej 4 týdny..ze sezóní chřipkou...přem ýšlíte?...navíc stříbro i když je rozloženo elektrolyticky na mikročástice( neměli by být viditelné okem) tak přesto je to zátěž pro organismus...zá těž pro ledviny..a játra..kdy fagocytující buňky musí vychytávat stříbro co se nedostalo ven močí...když už chcete se zázračně léčit zkuste šamana než se otravovat stříbrem..ty si propláchneš hubu stříbrem ale zničí ti téměř všechny bakterie...jedn a akutní expozice až 90% ale tech 10% se rozmnoží exponenciální rychlostí takže stejnou ba někdy ještě horší mikroflóru máš v tej hubě za hodinu...na todle opravdu nejlepší brusinky česnek a nežrat rafinovaný cukr...jinak většina druhů cukru by se v ustech neměla ukládat protože enzym ve slinách slouží k štěpení polysacharidů na jednodušší cukry..takže ústa by na to měla být stavěná...velko u roli hraje i životospráva... pokud ste celý den ve stresu nečekejte zdravý chrup...a jak říká můj doktor čistit a čistit...a zatím mám jen jeden kaz
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+1 # Melon 2013-12-24 06:46
Mate dobre kriticke myslenie. Mozete mi poradit, ci mam ist do MMS?
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+15 # JP 2013-03-04 11:56
a velkým řešením je i Stévie! sladká a přitom antibakteriální .. ale to bude asi ještě chvíli trvat, cukr je velká mocnost.. bohužel.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+1 # ninja 2013-04-05 15:55
mam steviu z bolivie, X krat sladsia ako cukor. je to neuveritelne stale ju pouzivam, tie stevie kupovane u nas maju divnu chut ako keby boli miesane s niecim....
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # Melon 2013-12-24 06:51
Med, kokosovy tuk..je vela anti-prostriedk ov, ale ludia si aj tak kupia Listerin. BTW, ma zlozenie ako keby bol na podlahu.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+2 # david123 2013-03-04 15:30
Jo tak tohle jsem si sám osobně vyzkoušel a funguje to. Změnil jsem svoje jídlo a opravdu hodně se změnilo.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # Děda 2013-03-04 19:43
Má to jeden háček. To by nesměly být obiloviny na poli střkané chemickými postřiky. Z tohoto důvodu nemohou být u nás nerafinované výrobky z obilí (mouka) zdravé. Ve slupkách zůstává velké množství zdraví škodlivých látek.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+6 # zajda 2013-03-11 09:14
Obiloviny nejsou zdravé ani kdyby nebyly stříkané. Celozrnné nebo necelozrnné - lepek nám dělá stejnou službu jako cukr: záněty. Nejíst to vůbec
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+3 # CZechi 2013-03-17 11:52
Hlavně, že člověk byl na začátku své evoluce býložravec po čemž nám zůstali rudimenty apendix a zadní stoličky. Cukr a záněty? Od kdy? Cukr je ve všem a je to primární zdroj energie pro náš organismus a ještě jedna věc. Samotný cukr o sobě zuby neničí, ale až kyselina mléčná, která se z něj utvoří. Fosforečnan vápenatý (zubní sklovina) je nejtvrdší složkou lidského těla a rozkládají ji kyseliny, nikoli cukr. V tom je princip čištění zubů, oddělat ze zubů látky, které jsou schopny tuto sklovinu rozložit. Samy bakterie sklovinou neproniknou.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
-3 # Roberto 2013-03-17 20:45
to kde si to splasil, cukor rafinovany, muka, lepok su neprirodzene latky a prvy ludia boli lovci a zberaci (stredna afrika), ja jem paleo a citim sa vyborne samozerejme ovocie si dam a glukoza,fruktoz a pri vykone ( datle,figy, hroznovy cukor) a sladke=nekysnut e mlieko spracujem sice vyborne ale tiez som obmedzil vyrazne a hlavny zdroj Energie je pre mna bravcova mast ( ale dam si aj trocha olive oil...)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # flyer 2013-06-20 11:23
bylinozrave =/ obillie to je dost podstatne ale hluzy, rozne byliny, ovocie.....no to boli opice a vselijaki hominidi- ale aj tie jedia male zivocichy. Potom ako vznikol druh homo zacali lovit. Potom si ochocili zvierata aj tie ktore sa dali pást(mliecne vyrobky- boli to hlavne kozy ) a az nakoniec polnohospodari - co zacalo 10tis rokov dozadu ale globalne ovela neskor. No ale jedno to ma spolocne, urcite nejedli processed= spracovavane jedla vselijak rafinovane a ktovie co....(btw cukor je fajn rychly zdroj energie ale tuk je ovela dlhodobejsi, skroby mi netravi ale coho zjem na kvanta tak to su milecne vyrobky a samozrejme zelenina ovocie, dat si tak na ranajecky jogurt z melasou, vajicka natvrdo, salat acidko a lucinu jedna basen...
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+2 # Slavek 2013-03-06 09:21
Ja si zuby cistim bez zubni pasty a jsem spokojen :D
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
-2 # Liba 2013-03-08 10:06
Je to vše o vnitřním stavu organismu, mám ojedinělé řešení. Pište na vi.s@seznam.cz
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+1 # Legolas 2013-03-10 21:48
Už tři roky používám zubní prášky se SOLÍ nebo i bez, hlavně ne cukr a sladidla! Je to otázka si zvyknout, jde to rychle. Je to směs s bylinkama. Může si to každý udělat jak má rád:
leva-net.webnode.cz/.../...
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+4 # zajda 2013-03-11 09:17
Vynechat mouku, cukr, sladidla, a na zuby jedlou sodu. Pak už nám zbude jediný problém - jak umřít :)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # Alina 2013-03-17 11:46
Kéž by bylo v dnešní době tak jednoduché ihned změnit svůj jídelníček. Ale opravdu zajímavý článek, ty informace se mi akorát hodily ;)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
-3 # CZechi 2013-03-17 11:48
Jistě, Alan Cooper, software desinger toho bude hodně vědět o biologii člověka a může vyvozovat závěry. 90 % buněk našich těl jsou bakterie? Tak to je totální pičovina, kterou ví každý studentík už na základní škole a každý zubař by se tomuto článku vysmál.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # pektin 2013-06-20 11:52
máš pravdu, 90 % je píčovina - ve skutečnosti máme v sobě a na sobě bakterií mnohem víc :P viz "Střevní bakteriální mikroflóra je velmi aktivní a výrazně ovlivňuje zdraví každého jedince. Povrch lidského těla dospělého člověka má přibližně 1,75 metru čtverečního, ale povrch zažívacího traktu je asi 150 až 200 metrů čtverečních a obsahuje téměř 1014 živých bakterií! To je přibližně desetkrát více, než je celkový počet buněk lidského těla. Toto množství bakterií váží jeden až 1,5 kilogramu a tvoří okolo 30 procent objemu stolice." a to tam nejsou započítaný ty bakterie co žijou na sliznicích a na kůži
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # Jirkaone 2013-04-05 14:00
No, jeden velevýznamný fakt pánové vědci zcela opomenuli. Naši předci skutečně měli mnohem lepší chrup. Dokazují to nalezené pozůstatky - JENŽE!!! - naši předci měli o polovinu nižší průměrný věk dožití, než je tomu dnes. Většinou umírali mezi 30-40tým rokem a i nyní není problém mít v tomto věku zdravé zuby.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # Metla 2013-06-20 10:38
Ach ty nesmysly. Statistika je prima věda, škoda že nic nevypovídá o celku. Ono je prima indukcí si domyslet, že pokud těch pár koster co jsme našli budou vzorkem celé populace, tak pak bude platit, že to a to. 30-40 let ano možná byl průměrný věk dožívání v té době, ale neměli jsme prostředky jak někomu způsobovat bolest co nejdéle a tvářit se, že člověk žije a je v pořádku. Dokážeme si určitě představit ty tisíce jeskyní nacpané 'ležáky' s vegetativními funkcemi. Stejně se před 150-ti a více lety ten věk zhruba rovnal. Příroda si pěkně reguluje jak to má být, abychom nevybydleli planetu tak rychle. To jen my si hrajeme na bohy a zachraňujeme ty co by si nedokázali obstarat obživu.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # Culíčkář 2013-06-20 11:39
Já si čistím zuby ruznýma pastama, sem tam i pstou z kauflandu a mám je bíle a vživotě jsem neměl kaz.
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
+2 # Jiří Nocar 2013-06-20 11:41
Jak to tu čtu , tak mám pocit ,že někteří lidé co sem přispívaj žijou jen ze vzduchu :D Protože když se vypíše snad všechno co se dá jíst a řekne se o tom, že je to špatne tak co jiného než vzduch mohou jíst :D
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # jenik 2013-06-20 12:44
super clanek. :o)
Myslím že co se týče probiotik tak dnes uz jsou na trhu v naprosto spickové formě.. Bohuzel stale je tady i dost tech nekvalitnich... O( Koho by Zajímalo více napiste mi na mail.. jenicheck@gmail.com
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # Rostislav Válek 2013-08-07 11:53
Zaujala mě zubní ordinace studio 31 v praze 10, znáte je někdo? Viz studio32.cz. Díky
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # Honza.Z. 2013-12-23 21:32
Co třeba používat kysličník chloričitý k čištění zubů? Odzkoušeno a zbaveno veškerých problémů ;-)
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
0 # badman 2013-12-24 10:48
zásaditá zubní pasta s konopným olejem bez fluoridů je taky dost dobrá stojí asi 160kč ale při rozumném používání vydrží dost dlouho. Účinné látky: bioaktivní konopný olej, hřebíček, dubová kůra, máta, šalvěj
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat

Přidat komentář

Bezpečnostní kód
Obnovit


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
Top of Page

Nezávislé zpravodajství z celého světa aneb Co se jinde nedozvíte | Založeno 2011
Máte dotaz? Chcete inzerovat na AC24? Neváhejte nás kontaktovat formou emailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Copyright © 2011–2016 AC24, s.r.o. | O projektu | Tiráž | Napsali o nás | Podpořte nás

Webový portál AC24.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.