Zní to jako divoká konspirační teorie nebo jako něco ze science fiction filmu, je to ale pravda: je možné, že zatímco sledujete televizi, ona sleduje vás. Bezpečnostní firma objevila zádrhel ve Smart TV od Samsungu, který „může hackerům poskytnout přístup ke kamerám a mikrofonům vestavěným do tohoto přístroje, což jim umožní sledovat cokoliv, co děláte,“ nedávno ohlásila RT.com. Na Maltě sídlící bezpečnostní společnost ReVuln vystavila video předvádějící, jak se mohl tým výzkumníků hacknout do Smart TV a dostat se k jejímu nastavení, pomůckám, seznamu kanálů, USB diskům a konfiguracím jejích dálkových ovladačů.

Tato závada hackerům umožní, aby získali přístup i k jakýmkoliv osobním datům v televizi uloženým, říká tato firma. „Dovedeme instalovat škodlivý software, co získá naprostý základní přístup k televizi,“ uvádí toto video.


Vždy se cítím, jako by se na mě někdo díval …

S tímto druhem přístupu mohou hackeři využít do televize zabudovaných kamer a mikrofonů, aby viděli a slyšeli všechno, co je před ní (jako vás). „Místo abyste jen sledovali televizi, mohli by i diváci sami být sledováni, aniž by to věděli,“ říká RT.com.

Tato závada navíc není vlastností jen jediného modelu – je přítomna ve všech 11 Samsung TV z poslední generace přístrojů této společnosti. Smart TV obsahují mnohé ze stejných součástí jako počítače, ale nemají stejný druh ochrany jako firewally a antivirový software.

Jsou tu ale přinejmenším nějaké dobré zprávy. Aby se vám prolomili do televize, musí se hackeři nejdříve prolomit do sítě, k níž je televize připojena, a musí znát IP adresu zařízení. Když je to tak, bude nejspíš k prolomení bezpečnosti docházet jen jako k cíleným útokům proti určitým jedincům, nikoliv k něčemu, k čemu by mohlo docházet náhodně.

Spoluzakladatel ReVuln Luigi Auriemma řekl NBC News, že základní starostí jeho firmy je, že hackeři by se mohli zacílit na určité jedince nebo společnosti, v jejichž businessu mají zájmy.

„Podle našeho názoru je daleko zajímavější a realističtější myslet na útoky proti určitým cílům, na něž se půjde přes otevřenou, slabou nebo hacknutou Wi-Fi nebo přes nakopnuté počítače v síti, místo aby šlo o masové těžení přes Internet,“ řekl Auriemma v prohlášení. „To je zajímavé kvůli účinkům na zranitelnost (získávání informací a možnosti monitorování), které se preferuje u cílených útoků od určité osoby s televizí doma na společnost s televizemi ve svých kancelářích.“

Hackeři se musí připojit k místní síti, aby se dostali do Smart TV, říkají zprávy, takže se tím stává nesmírně důležité, abyste drželi své wifi heslo v bezpečí. Také každý, na kom visí sledovači nebo si na svém zařízení uchovává cenná data, by měl být zvláště opatrný, říkají experti.

„Dejte pozor i na malé dítě z vedlejších dveří, když je dobré na počítače,“  řekl podle RT.com Travis Carelock obsahový ředitel a technologický výzkumník Black Hat.

„Vstupujeme to úplně jiného světa,“ dodal Trey Ford, generální ředitel této skupiny. „Roste to, a vy a já jsme si nepřipojovali bezdrátově kameru namířenou na gauč.“


Spousta další legrace

Bezpečnostní firma říká, že vlastníci kterékoliv plazmy ze série 8000, sérií 7500 LED LCD, sérií 8000 LED LCD nebo 9000 LED LCD by vážně měli uvažovat o udržování veškerých osobních dat mimo svoji televizi a dát si pozor, co říkají nebo dělají v přítomnosti televize.

Ač jsou taková zařízení technologicky slibná, bezpečnostní závada je určitě může činit problematickými.

„Tohle v tom v budoucnu udělá ještě spoustu další legrace,“ říká Ford.

Samsung mezi tím oznámil, že zahajuje vyšetřování těchto bezpečnostních závad. Ani slovo o tom, jak by to šlo napravit.

Zdroje pro článek: ZDE a ZDE

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: naturalnews.com

]]>