Koňské maso v hamburgerech zjistili ve výrobcích společnosti Tesco, Lidl a Aldi. Většina prodávajících stáhla z prodeje tyto výrobky, ale kontroly stále pokračují. Řetězec Tesco podle Daily Telegraph prodával ve svých vlastních výrobcích (Tesco Everyday Value) hovězí hamburgery, které obsahovaly kolem 29 procent koňského masa. Po zjištění přítomnosti koňského masa všechny tyto výrobky stáhl z prodeje. "Přítomnost jiného masa v těchto výrobcích je velmi vážná věc. Naši zákazníci mají právo na potraviny v nejlepší kvalitě," řekl technický ředitel obchodního řetězce Tim Smith.

Analýzu provedla irská potravinářská inspekce ve spolupráci s britskou. Více než třetina (37 procent) zboží testovaného v Irsku obsahovala koňskou DNA a většina (85 procent) dokonce vepřové.

Koňské maso obsahovalo celkem 27 produktů z hovězího masa, i když v devíti z deseti burgerů byly známky koňského masa velmi nízké. Z dalších 31 výrobků bylo na přítomnost vepřového pozitivně testovaných 21 produktů.

Průzkum zvyšuje obavy o „dohledatelnost původu masa v potravinářských řetězcích“, uvádějí autoři analýzy. Obávají se také reakce židů a muslimů, jimž jejich náboženství zakazuje jíst vepřové maso.

Mluvčí britské inspekce FSA podotkl, že jejich úřad s Irskem spolupracuje, i když zjištění nelze označit jako riziko pro bezpečnost potravin.

„Vyšetřování toho, jak se do těchto produktů dostalo koňské maso, pokračuje,“ dodal.

Zjištění velmi pobouřilo i britských politiků, kteří se chtějí zaměřit na odpovědnost obchodníky za prodávané zboží. Akcie Tesca na burze klesly po zprávě o procento. V některých zemích je koňské maso běžnou součástí jídelníčku, v Česku ho na konci loňského roku nabízel řetězec Albert jako vánoční delikatesu.

Zdroj: telegraph.co.uk

]]>