Základem mnohého o čem píši a co sdílím je skutečnost, že lidské tělo je vpravdě ohromujícím výtvorem, zarážejícím obdivuhodným přirozeným obranný systémem a také možností zakoušet širokou škálu emocí. Jedním z konkrétních udivujících orgánů, ze kterých se skládá, jak zde tak zblízka, jako jste nejspíš ještě neviděli, uvidíte, je lidské oko. S pověstí „okna do duše“, oči mohou výrazně ovlivnit celkovou sílu dojmu, kterým na druhé působíme; mohou prozradit konkrétní plány a úmysly, a dokonce také mohou prozradit to když někdo lže. Tak jak jste zvyklí, z dálky, byste rovněž jen těžko dokázali odhadnout jak důmyslná a propracovaná ve skutečnosti konstrukce lidského oka je.


Díky jednomu arménskému učiteli fyziky, jménem Suren Manvelyan, vzniklo množství fotografií známých také jako „makro-portréty očí“ (macro ocular portraits), které ukazují realitu lidských očích z ultra-blízkého pohledu.

Profesor Manvelyan použil jako modely pro své fotografie, které zde vidíte, své přátele a kolegy. Díky tomu se zde nyní můžete podívat na některé z těchto umělecky působících fotografických snímků očí.

Dokonce i sám profesor byla překvapený, když poprvé uviděl výsledky své práce; dle jeho vlastních slov, jak uvedl pro Daily Mail, zblízka vyfocené oči mu připomínaly fotografie „povrchů neznámých planet“.

Více se můžete dočíst a také spatřit zde:

Byť se zdálky zdá být pouhým hladkým kroužkem, detailní snímek ukazuje, jak složitě strukturovaná je duhovka ve skutečnosti.

Z bočního pohledu můžete skutečně spatřit hloubku oka, jelikož duhovka vypadá, že se otevírá a prohlubuje „jako vstup do jeskyně“ směrem k čočce.

Na tomto jinak zeleném oku, můžete spatřit kontrast mezi jednotlivými barvami, kterými je duhovka vybarvena, a které jsou při bližší detailnější expozici samostatně spíše laděné do žlutých odstínů. Také jak ukazuje odraz světla na povrchu oka v pravé části, jsou zde vidět malé podoblasti oka, zformované do uskupení typu buněčné struktury. Je zajímavé a k povšimnutí, že zelená barva oka není ve skutečnosti dána přímo a výhradně zabarvením duhovky, nýbrž že celkovou barvu oka může ovlivnit další, v tomto případě jantarová nebo světle hnědá pigmentace rohovky, kterou způsobuje přítomnost malého množství melaninu (stejné látky, která ovlivňuje barvu kůže nebo vlasů).

Související: 4 přirozené cesty ke zlepšení zraku

Tyto fotografie umožňují blízké a osobní nahlédnutí pravé podoby oka, a ukazují jak komplexní a vpravdě uchvacující je lidské tělo. Zavaleni všemi těmi šokujícími zprávami týkající se různých způsobů, kterými jsou naše těla každodenně napadána, ať už jsou to toxické látky nebo jinými způsoby, je povzbuzující si připomenout, jak jsou naše těla velice odolná a mocně vybavená.

Překlad: Ondřej Dvořák

Zdroj: naturalsociety.com