Ekonomické sesypávání Evropy se zrychluje. I když média mainstreamu nepřestávají vykřikovat, že finanční krize Evropy byla „zažehnána“, z Evropy přicházející ekonomické statistiky pokračují ve zhoršování. Aktivit výrobců v Evropě měsíc za měsícem ubývá, nezaměstnanost v eurozóně zase prorazila další fungl nový rekord a oficiální míry nezaměstnanosti jak v Řecku, tak ve Španělsku jsou daleko vyšší než vrchol míry nezaměstnanosti ve Spojených státech během Velké deprese ve 30. letech. Ekonomická situace Evropy je daleko horší než byla před rokem a bude se ještě zhoršovat, jelikož na ekonomiku eurozóny těžce dopadne břemeno zbídačování.

Bylo by těžké dosáhnout plného pochopení, jak až zlou se ta situace stala – zvláště v jižní Evropě. Bohužel většina Američanů věnuje jen málo pozornosti tomu, co se děje za Atlantikem. Měli by to ale sledovat, protože právě tohle se děje, když si národy nahromadí až moc dluhů. Spojené státy mají největší dluhové břemeno ze všech a to, co se děje ve Španělsku, Francii, Itálii, Portugalsku a Řecku, se nakonec bude dít i tady.

Následuje 20 faktů o kolapsu Evropy, které by každý měl znát…

1) 10 měsíců: Aktivita výrobců jak ve Francii, tak v Německu se propadá už 10 měsíců v řadě.

2) 11,8 procenta: Nezaměstnanost v eurozóně teď vzrostla na 11,8 procenta – což je úplně nový rekord všech dob.

3) 17 měsíců: V listopadu zažila Itálie nejprudší propad v maloobchodním prodeji za 17 měsíců.

4) 20 měsíců: Aktivita výrobců ve Španělsku se propadá už 20 měsíců v řadě.

5) 20 procent: Odhaduje se, že v tomto okamžiku tvoří špatné půjčky přibližně 20 procent všech domácích úvěrů v bankovním systému Řecka.

6) 22 procent: Úžas budících 22 procent veškeré populace Irska žije v domácnostech, kde nikdo nemá zaměstnání.

7) 26 procent: Míra nezaměstnanosti v Řecku je teď 26 procent. Před rokem to bylo jen 18,9 procenta.

8) 26,6 procenta: Míra nezaměstnanosti ve Španělsku vzrostla na zarážejících 26,6 procenta.

9) 27,0 procenta: To je míra nezaměstnanosti pracovníků do 25 let na Kypru. V roce 2008 byla těsně pod 10 procenty.

10) 28 procent: Prodeje ve Francii vyrobených vozidel v listopadu jsou o 28 procent nižší oproti předchozímu roku.

11) 36 procent: Dnešní míra chudoby v Řecku je 36 procent. Ještě v roce 2009 byla jen asi 20 procent.

12) 37,1 procenta: Míra nezaměstnanosti pracovníků do 25 let v Itálii – úplně nový rekord všech dob.

13) 44 procent: Úžas budících 44 procent veškerého obyvatelstva  Bulharska trpí „těžkým materiálním nedostatkem“.

14) 56,5 procenta: Míra nezaměstnanosti pracovníků do 25 let ve Španělsku – úplně nový rekord všech dob.

15) 57,6 procenta: Míra nezaměstnanosti pracovníků do 25 let v Řecku – úplně nový rekord všech dob.

16) 60 procent: Podle projekce Citigroup je 60 procentní pravděpodobnost, že Řecko během 12 až 18 měsíců opustí eurozónu.

17) 70 procent: Přichází hlášení, že některé domy se ve Španělsku prodávají se 70% slevou oproti ceně z vrcholu bubliny domů v roce 2006. V tomto okamžiku je ve Španělsku přibližně 2 miliony neprodaných domů.

18) 200 procent: Poměr dluhu k HDP v Řecku se rychle blíží k 200 procentům.

19) 1997: Podle Výboru francouzských automobilových výrobců byl rok 2012 nejhorším rokem pro francouzský automobilový průmysl od roku 1997.

20) 2 miliony: V roce 2005 vyráběl francouzský automobilový průmysl 3,5 milionu vozidel. V roce 2012 toto číslo spadlo na asi 2 miliony vozidel.

Jednou z věcí, kterou tato šokující čísla nemohou zachytit je ta nesmírná míra utrpení, kterou v tomto čase mnozí běžní Evropané každodenně zažívají. Abyste získali náhled na to, jaký je v těchto dnech život v Řecku, podívejte se na krátký úryvek z nedávného článku v Bloomberg…

Anastasia Karagaitanaki (57) vlastnila v řeckém Thessaloniki modeling a kavárnu. Když kvůli finanční krizi přišla o svůj podnik, tak teď spí na rozkládacím lůžku za ledničkou v kuchyni u své matky a přežívá z charity, co jí dává jídlo a insulin na její diabetes.

„Cítím se, jako by mi můj život proklouzl rukama,“ řekla Karagaitanaki, jejíž bratr s ní také sdílí jedno lůžko v toto bytě. „Cítím se jako bych byla mrtvá.“

Pro tisíce Řeků jako Karagaitanaki se předivo života střední třídy zcela rozpadlo. Učitelský plat, sražený teď o třetinu, ukradnou účty za elektřinu. Rodiny v kdysi stabilním sousedství mají strach vycházet z domů kvůli nárůstu pouliční kriminality.

Po celé Evropě se lidé, kteří ztratili veškerou naději, opravdu upalují v zoufalém pokusu vyvolat pozornost. Miliony Evropanů, co bývali střední třídou, ztratily všechno a jsou čím dál zoufalejší. Sebevraždy a zločiny raketově letí nahoru po celé jižní Evropě a ohromné pouliční bouře propukají už pravidelně.

Bohužel to je jen začátek. Situace se v Evropě ještě zhorší.

Mezi tím ti z nás, co žijí ve Spojených státech, namyšleně na Evropu koukají svrchu, protože my ještě žijeme ve falešné bublině dluhem tažené prosperity.

Ale nakonec na nás zbídačování udeří také. Nedávná dohoda o fiskálním útesu to předznamenala. Daně stoupnou a vládní výdaje přinejmenším zvolní. Nepotrvá dlouho, než účinek tohoto pocítíme v ekonomice.

A realita této situace je samozřejmě taková, že americká ekonomika se opravdu během roku 2012 nevedla dobře, stačí se podívat na tyto čísla. Studená tvrdá pravda je taková, že americká ekonomika je už hodně dlouhou dobu v poklesu a existuje velká hromada důvodů očekávat, že tento pokles se v roce 2013 ještě zrychlí.

Takže, jestli jsi Američan, nesměj se tomu, co se v tomto okamžiku děje v Evropě. Směřujeme do toho propadáku po té samé cestě jako oni a zažijeme ten samý typ útrap, kterým zrovna teď prochází oni.

Užij si těch posledních pár „měsíců bubliny“, aby ses připravil na to, co nás čeká. Tahle „bublina naděje“ v určitém okamžiku zmizne a pak už čas na přípravu nebude.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: theeconomiccollapseblog.com

]]>