Zajcev řekl, že Americký tlak na militarizaci kosmu může zahrnovat využití jak jaderných, tak konvenčních zbraní, což by mohlo mít nebezpečné a dramatické důsledky pro budoucnost válčení. „Spojené státy spolu s některými dalšími vůdčími mocnostmi se pokouší v kosmu získat nadřazenost, vysvětloval Zajcev. „To by jim umožnilo, aby jejich aerokosmické operace na samém počátku války začaly s údery na strategická zařízení po celé cílové zemi.“ Spojené státy postupují směrem k militarizaci kosmu a to v blízké budoucnosti změní tvář války, varovali akademici z Ruské akademie inženýrských věd.

Soudě z nedávného vývoje se už myšlenka na strašlivé kosmické zbraně plížící se po nejzazší hranici neomezuje jen na hájemství science fiction.

USA během uplynulých tří let vydaly taktické příručky k použití síly v kosmickém prostoru, přičemž systémy, jichž může být použito jako zbraní na oběžné dráze, už podstupují rigorózní testovací lety, říká Juri Zajcev, akademický poradce při Ruské akademii inženýrských věd.

V bezpečnostním dokumentu vydaném v říjnu uvedlo americké ministerstvo obrany (DoD), že probíhají návrhy aktivit týkajících se kosmu, co mají „udržet a  zvýšit pokroky národní bezpečnosti umožněné využitím kosmického prostoru.“

Mezi četnými uvedenými cíli říká zpráva DoD, že politika USA „bude proaktivně usilovat o příležitosti ke spolupráci se spojenci a vybranými mezinárodními partnery na vývoji kosmických architektur a na konstrukci, získávání a provozování vojenských kosmických systémů.“

Zajcev řekl, že americký tlak na militarizaci kosmu může obsahovat využití jak jaderných, tak konvenčních zbraní, které by pro budoucí válčení mohly mít nebezpečné a dramatické důsledky.

„Spojené státy spolu s některými dalšími vůdčími mocnostmi se pokouší v kosmu získat nadřazenost,“ vysvětloval Zajcev. „To by jim umožnilo, aby jejich aerokosmické operace na samém počátku války začaly s údery na strategická zařízení po celé cílové zemi.“

Během letošního Valného shromáždění OSN bylo nápadné, jak USA odmítly podpořit rezoluci za zastavení militarizace kosmu.

Při hlasování o rezoluci nazvané ‚Prevence před závody ve zbrojení v kosmickém prostoru,‘ 169 členských států včetně Ruské federace hlasovalo ve prospěch konceptu rezoluce uvádějícího: „Výzkum a využití kosmu … má být k mírovým účelům … přinášet prospěch a být v zájmu všech zemí bez ohledu na stupeň jejich ekonomického a vědeckého rozvoje.“

Pouze Spojené státy a Izrael se zdržely hlasování o tomto dokumentu, čímž se tento ale stal v podstatě bezzubý.

Washingtonské odmítnutí vzdát se kontroly nad kosmem nejspíš pramení z jejich narůstající závislosti na v kosmu umístěných systémech. Odhadem 90 procent amerických Ozbrojených sil údajně využívá či je závislých na systémech umístěných v kosmu.

Tento ruský akademik referoval o šoku z úspěšného čínského cíleného zničení starého meteorologického satelitu na oběžné dráze v roce 2007.

„Američané byli vyděšeni z čínských testů proti-satelitních zbraní,“ řekl Zajcev. „Je dost možné, že USA by brzy mohly iniciovat jednání o proti-satelitních systémech.“

Zajcev rovněž řekl, že Spojené státy a jejich spojenci by se mohli pokusit zregulovat kosmické aktivity ve svůj prospěch.

„Spojené státy a Evropská unie pracují na konceptu pravidel chování v kosmickém prostoru,“ řekl. „Tento dokument by mohl regulovat kosmické aktivity v zájmu Spojených států a jejich spojenců a mohl by tak být diskriminační proti dalším státům včetně Ruska.“

„Není pravděpodobné, že by Rusko a Čína tento dokument podepsaly, což však znamená, že se vojenská konfrontace v kosmickém prostoru zintenzivní,“ varoval Zajcev.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>