Od té doby kdy včera generál David Petraeus rezignoval na post šéfa CIA poté, kdy FBI objevila, že má mimomanželský vztah, se na něj ozývá nesmírné chvalořečení. Prezident Barack Obama pěl chvalozpěvy na desítky let Petraeusoých „mimořádných služeb“, do čehož patřilo období, kdy měl jako generál na starosti války v Iráku a Afghánistánu, a jako šéf CIA, kdy měl Petraesus na starosti „tajný“ Obamův program dronů, které zabíjí děti a další civilisty v několika zemích, aniž by nad tím někdo dohlížel či nad tím měl kontrolu.

Někteří přes sociální média lamentovali, že války, okupace a vraždy nejsou přeci důvodem, aby někdo ve vládě Spojených států přišel o job. A opravdu, za takovou službu si vysloužíte pochvalu a povýšení, přičemž ale mimomanželský románek vám zničí kariéru.

Co mě ale také zarazilo, byla totální absence rozsáhlých mediálních reportáží o další záležitosti, která se trochu s Petraeusem táhne a to, že veřejně kritizoval Izrael a rozzuřil izraelskou lobby.


Izrael je zátěží pro USA?

V březnu 2010, když byl Petraeus ještě šéfem amerického Centrálního velitelství, podal svědectví před Senátní komisí ozbrojených služeb, do čehož patřila i zjištění „problémů s bezpečností a stabilitou“, jímž čelí Spojené státy:

Přetrvávající nepřátelství mezi Izraelem a některými jeho sousedy představuje určitý problém pro naši schopnost postupovat vpřed s našimi zájmy v operačním prostoru. Izraelsko-palestinské napětí často propukne do násilností a ozbrojených konfrontací velkého rozsahu. Tento konflikt rozdmychává proti-americké sentimenty kvůli vnímání USA jako těch, co nadržují Izraeli. Arabský hněv kvůli Palestinské otázce omezuje sílu a hloubku amerického partnerství s vládami a lidmi v operační oblasti a oslabuje legitimitu umírněných režimů Arabského světa. Mezi tím al-Káida a další skupiny militantů tohoto hněvu zneužívají a mobilizují si podporu. Tento konflikt rovněž poskytuje v Arabském světě vliv Iránu prostřednictvím jeho klientů Hizballáh a Hamas v Libanonu.

Abe Foxman, národní ředitel Ligy proti pomluvám, jedné z vůdčích lobbistických skupin amerických Sionistů, tím byl tak vyplašený, že vydal prohlášení odsuzující svědectví Petraeuse, kde v jedné části tvrdí:

Generál Petraeus se jednoduše spojováním problémů, jimž čelí USA a koaliční síly v regionu, s řešením izraelsko-arabského konfliktu, dopustil pochybení, když z extremistických aktivit obviňuje absenci míru a vnímání USA jako nadržujících Izraeli. Tohle spojování je nebezpečné a kontraproduktivní.

To, co Foxman a další lobbisté Izraele dobře pochopili, bylo to, že Petraeusem formulované hledisko je v rámci amerického establishmentu čím dál více už běžné, je však absolutním tabu, když přijde na veřejná prohlášení říci, že americké „zájmy“ a izraelské „zájmy“ nejdou totožné, a že Izrael by mohl třeba být i strategickým břemenem, a nikoliv, že by pro Spojené státy byl vždy nutně aktivem.

Ale zatímco Foxman takhle horoval, Petraeusovo hledisko přinejmenším pár lidí v Izraeli nabudilo. Pár měsíců po Petraeusově promluvě v Senátu, šéf izraelského Mossadu Meir Dagan řekl komisi Knessetu, že „Izrael se pomaličku přetváří z aktiva Spojených států na jejich břemeno.“

Obama samozřejmě jmenoval Petraesuse ředitelem CIA až poté, kdy tohle své prohlášení o Izraeli v Senátu pronesl. A i tohle by mohl být bodem proti Obamovi v té falešné povídačce republikánů a utra-sionistů, že Obama hodil Izrael přes palubu.

Petraeus nemluvil z nějaké lásky k Palestincům, ani z principiálních pozic či kvůli starosti o spravedlnost – takhle by se nikdo neměl nechat zmást. Mluvil kvůli té samé chladné kalkulaci, jak udržet a posílit americkou imperiální dominanci, která mu umožnila, aby – v zastoupení prezidenta – mohl válčit, okupovat a vraždit děti a teenagery i jiné civilisty po celém světě pomocí dronů. A přesně tohle izraelskou lobby vyděsilo.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>