Chlapec, který na videu o domnělém chemickém útoku v syrském městě Duma účinkoval jako oběť, řekl ruskému televiznímu štábu, že ho jacísi lidé požádali, aby šel do nemocnice. Když vešel do nemocniční budovy, jacísi lidé ho popadli a začali mu hlavu polévat vodou. Panika, strach, ječící lidé a vyděšené děti sehrály hlavní roli na záběrech videa, pořízených jakoby těsně po plynovém útoku v Dumě.


Nyní je už v naprostém pořádku a o nějakých následcích po prodělaném plynovém útoku se u něj nedá hovořit.

Později toho dne vyhledal syna jeho otec, který prohlásil, že toho dne o žádném plynovém útoku neslyšel. „Šel jsem za manželkou a synem do nemocnice a tam jsem je na prvním poschodí nalezl. Ptal jsem se jich, co se stalo, a oni mi řekli, že lidé před domem křičeli cosi o plynovém útoku a řekli jim, ať jdou do nemocnice, kde se prý lidem, kteří tam přijdou, budou rozdávat datle a pečivo.

Jeden ze zdravotníků, který měl toho dne v nemocnici službu, řekl, že byl překvapen, když se do nemocnice zničehonic přivalil zástup lidí. Někteří z nich začali druhé lidi polévat vodou a křičeli „chemický útok, chemický útok, ale my jsme žádné známky po chemickém útoku na lidech nepozorovali. I když je pravda, že jsme toho dne měli v nemocnici víc lidí s dýchacími problémy, což byl následek zvýšené prašnosti v ulicích po bombardování a dělostřelbě“.

Video, které Rusové s 11 letým Hassanem Diabou natočili, hodlá ruský velvyslanec u OSN Nebendzja předložit příštímu zasedání Rady bezpečnosti.

Překlad: Lubomír Man

Paul Craig Roberts