V brzkých ranních hodinách 14. dubna USA, Francie a Británie provedly masivní raketový útok na Sýrii. Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že bylo vypáleno 103 křižujících střel i raket vzduch země z letadel na různé cíle po celé Sýrii s dodatkem, že 71 z nich bylo sestřeleno Syrskou protileteckou obranou (SADF).


Někteří experti, které SouthFront kontaktovala, řekli, že SADF by ani teoreticky jen za použití svých systémů S-125, S-200, Buk, Kvadrant a Osa neměly být schopni sestřelit více než 15-20% vystřelených střel. SADF prostě nemá dost prostředků a kapacit, aby ty střely sestřelovala v tak ohromných počtech.

Tak k čemu vlastně došlo?

Experti tedy poukazují, že ruské ozbrojené síly použily své špičkové systémy elektronického válčení (EW), aby ty střely během jejich závěrečné fáze letu svedly k sebezničení nárazem mimo cíl.
[quote align="center" color="#999999"]

Největší část letové dráhy jsou křižující střely Tomahawk vedeny podle GPS. Avšak v konečné fázi letu začne ta střela používat vnitřní naváděcí systém. Během této letové fáze je střela zvláště zranitelná protiopatřeními prostředky elektronického válčení (EW).

Střely postižené zásahy systémů EW začnou vypadávat z dráhy, střelám prudce klesá rychlost, a buď se stanou snadným cílem protiletecké obrany, nebo samy spadnou.[/quote]

Dalším faktorem, který nejspíš přispěl k účinnosti syrských protiopatření, je ten, že Rusko asi syrským vojskům poskytlo operační data z informačních systémů svého průzkumu, do kterého patří satelity spolu s dalšími průzkumnými prostředky. Írán nejspíš provedl to samé. Tudíž i střely, které byly vypáleny až z Rudého moře, byly okamžitě zjištěny a během celé své dráhy sledovány.

Za využití těch sledovacích dat dokáží ruské protivzdušné systémy křižující střely sestřelovat s relativně vysokou účinností.

Každopádně je ovšem 71 sestřelených raket ze 103 vypálených pro USA a jejich spojence těžký propadák. Bezpochyby nikdo z amerického vojenského vedení takovýto scénář nepředpokládal.

Budou-li data poskytnutá ruským ministerstvem obrany potvrzena, bude to poprvé v historii, kdy některá strana byla schopna odrazit hromadný útok přesycující možnosti obrany pomocí tzv. moderních, vysoce přesných střel. V případě, že by došlo mezi USA a Ruskem k přestřelce jadernými zbraněmi, bylo by Rusko schopno sestřelováním střel zabránit americkému jadernému úderu. Škody způsobené Rusku by přitom byly minimální.

Až dosud (13:15 CET) USA neposkytly k těm zprávám o 71 sestřelených střelách žádný komentář a nebyla poskytnuta ani oficiální informace o cílech a zbraních zde nasazených. Uvážíme-li, že administrativa Amerického prezidenta Donalda Trumpa miluje „propagandistické scény“, tak lze takovýto postoj interpretovat jako projev toho, že jim něco „sakramentsky nevyšlo“.

Zdroj: southfront.org