Vedoucí představitelé Bahrajnu, kde protivládní demonstrace často přerostly do střetu s policií, se rozhodli v úterý zakázat všechny protesty v zemi. Ministr vnitra Království, šejch Rashid Kalifa, řekl, že "opakované zneužívání" práv na svobodu slova a projevu ze strany obyvatel Bahrajnu nemůže dále pokračovat, hlásí BBC "Protesty budou povoleny poté, co úroveň bezpečnosti a stability v regionu bude stačit k udržení národní jednoty", tak je uvedeno ve zprávě ministerstva. Naposledy král Bahrajnu Hamad Chalífa oznámil zákaz demonstrací v březnu 2011, kdy byl v zemi vyhlášen stav nouze po dobu tří měsíců.

V září demonstranti obsadili Perlové náměstí v centru hlavního města Manama a žádali demokratické reformy a ukončení diskriminace šiítů panovnickou rodinou sunnitů.

Na náměstí probíhaly všechny masivní protivládní protesty a památník v podobě šesti plachet a perly na vrcholu, stojící v centru města na náměstí, se stal symbolem boje za svobodu. Dne 18.března 2011 se úřady rozhodly zbourat slavný památník.

Krátce předtím, v průběhu rozsáhlých nepokojů, bylo zabito přinejmenším 35 lidí, stovky lidí byly zraněny a tisíce lidí zatčeny. Od té doby bylo podle opozičních aktivistů zabito dalších 45 lidí, ale úřady tyto informace popírají.

Nedávno dva policisté zemřeli na následky zranění utrpěných při střetech s demonstranty v okolí Manama.

Oficiální představitelé nazvali incident „teroristickým útokem“.

Zapomenutý Bahrajn se stále bouří

Zdroj: vz.ru Překlad: jinezpravy.blogspot.cz

]]>